Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
"Πρωτόγνωρο το θράσος της Ν.Δ."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πρωτόγνωρο το θράσος της Ν.Δ."

Για πρωτόγνωρο θράσος από πλευράς Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία έφεραν οι χειρισμοί των κυβερνήσεών της την ελληνική βιομηχανία λιπασμάτων ELFE.

Σε δήλωσή του, αργά προχθές το βράδυ, θύμισε ότι η πώληση της ELFE και η δημιουργία χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της Ν.Δ., και η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στη βιομηχανία λιπασμάτων, αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης.

Η θητεία Κιτσάκου κρίθηκε με την αντικατάστασή του

Σε σχέση με τους χειρισμούς του Θ. Κιτσάκου ως διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα (2015-2017), στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για τον τρόπο που αντιμετώπισε τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, ο υπουργός δήλωσε ότι “η θητεία του (κ. Κιτσάκου) στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του”. Διευκρίνισε ότι πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας, ενώ, ως προς το χρέος της ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Όπως ανέφερε, “για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη”.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μονιμότερη λύση αφορά ένα σχέδιο εξυγίανσης της ELFE, το οποίο για την κυβέρνηση σημαίνει εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και βιώσιμη λύση ρύθμισης των χρεών προς όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Διαφορετικά σχέδια συζητήθηκαν κατά καιρούς με τους πιστωτές, χωρίς να προκύψει για κάποιο συναίνεση.

Σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη συμφωνία με τους θεσμούς: εξαγορά του μεριδίου της Shell στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική Θεσσαλονίκης και διαχωρισμό σε ΔΕΠΑ εμπορίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί, και ΔΕΠΑ υποδομών, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

Προσπάθεια εμπλοκής υπουργών από τη Ν.Δ

Πάντως, χθες η Ν.Δ. επιχείρησε να εμπλέξει σειρά υπουργών για το θέμα των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, τα οποία -σύμφωνα με τον Θ. Κιτσάκο- το 2008 ανέρχονταν σε 108,1 εκατ., και μάλιστα με ΦΠΑ 6% και χωρίς ΕΦΚ καυσίμων. Το χρέος αυτό, μετά τις κεφαλαιοποιήσεις και τις διαδικασίες της πώλησης fast track στον Λ. Λαυρεντιάδη, προεκλογικά το 2009, ανερχόταν σε 55 εκατ. (1.10.2009). Από 1.1.2011, που το χρέος είχε διαμορφωθεί σε 42,02 εκατ., εκτινάχθηκε μέχρι 1.12.2015 σε 89,76 εκατ. και μάλιστα χωρίς καμία εγγύηση ή εξασφάλιση, αλλά με ανοιχτό λογαριασμό, κάτι που μεταφράζεται σε 810.000 ευρώ απλήρωτα κάθε μήνα από το 2011 έως το 2015.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. ευρωβουλευτής Μ. Σπυράκη έκανε λόγο χθες για “απόπειρα παράνομης ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρεών και δηλώνει δημόσια ότι το θέμα ήταν σε πλήρη γνώση” των πρώην και νυν υπουργών Ενέργειας Π. Σκουρλέτη και Γ. Σταθάκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα, της πρώην υφυπουργού Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη, ζητώντας απαντήσεις.

Αργότερα με ανακοίνωσή της η Ν.Δ. επανήλθε αναφέροντας: “Ο κ. Τσίπρας που ήταν στη Βουλή δεν απάντησε. Ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος, που συνήθως πετάει λάσπη πιο γρήγορα από τη σκιά του, θα δώσει απαντήσεις γι' αυτό το μείζον πολιτικό ζήτημα; Ή παριστάνει ότι δεν άκουσε;”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL