Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Καθαρός διάδρομος 15 ετών και νέα μέτρα ελάφρυνσης μετά το 2032
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθαρός διάδρομος 15 ετών και νέα μέτρα ελάφρυνσης μετά το 2032

Στην ύπαρξη καθαρού διαδρόμου 15 ετών, η οποία θα προσελκύσει επενδυτές, αλλά και στην πρόβλεψη για νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους μετά το 2032 στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, αναφορικά με την τελευταία απόφαση του Eurogroup.

Ο υπουργός υποστήριξε πως ο διεθνής Τύπος αναγνώρισε πως η συμφωνία δίνει ελπίδα μετά από χρόνια λιτότητας στην Ελλάδα και ανέφερε πως μεσοπρόθεσμα διασφαλίστηκε καθαρός διάδρομος για τους επενδυτές. "Όλοι οι Ευρωπαίοι, οι οίκοι αξιολόγησης, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλάνε για ελάφρυνση του χρέους... που δίνει ελπίδα μετά από πολλά χρόνια», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε συνολικά 44 φορές τις λέξεις ψέματα, ψεύτης, απατεώνες, αλλά δεν είπε ούτε μία φορά τη λέξη χρέος» και υπογράμμισε ότι ήδη από την πρώτη στιγμή ο ίδιος είχε πει ότι την επιτυχία της συμφωνίας θα κρίνουν δύο κριτήρια: τι θα γράψει την επομένη ο διεθνής Τύπος και εάν έχουμε καθαρό διάδρομο για το χρέος.

Το φιάσκο του 2012

Και συνέχισε: «Στο PSI του 2012 οι 'Financial Times' είχαν γράψει ότι οι Ευρωπαίοι μεταθέτουν το πρόβλημα για το μέλλον. Σήμερα λένε ότι ανοίγει προοπτική». Για τον γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης είπε: «Δεν τα πήραμε όλα. Αλλά πήραμε την υπόσχεση ότι θα κοιτάξουμε και πάλι το χρέος το 2032 με επιστημονικό τρόπο, με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας και όχι με βάση τη διάθεση των Ευρωπαίων υπουργών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι μία συγκεκριμένη δέσμευση που εξασφαλίζει την έξοδο στις αγορές.

Επιπλέον σημείωσε ότι το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά ανέφερε (σε επίσημα κείμενα, όπως το Μεσοπρόθεσμο του κ. Σταϊκούρα) ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και γι' αυτόν τον λόγο είχε δεσμευθεί σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πολύ υψηλά πλεονάσματα. Τότε, όπως είπε, κρίθηκε πως το χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζονται άλλα μέτρα ελάφρυνσης. «Έτσι δεν πήραμε τίποτα για το χρέος και δεν είχαμε ούτε μαξιλάρι. Είχατε βγει μόλις μιάμιση φορά στις αγορές και είχατε 4,5 δισ. και δεν θα μπορούσατε να ξαναβγείτε» τόνισε.

Σχέση με συμφέροντα

Αναφερόμενος στην πρόταση της Ν.Δ. για προληπτική γραμμή στήριξης επανέλαβε ότι αυτή θα ισοδυναμούσε με νέο Μνημόνιο, ενώ άσκησε οξεία κριτική στο οικονομκό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο, όπως είπε, στηρίζεται στην υπόθεση για καλές σχέσεις με τον ιδιωτικό τομέα, αναφέροντας: «Η Ν.Δ. λέει ότι θα μειώσει τους φόρους και δεν θα έχει πρόβλημα με συντάξεις και με το κοινωνικό κράτος, γιατί θα έχουμε ανάπτυξη. Και αυτό το στηρίζει στην καλή σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά έχετε καλή σχέση μόνο με κάποια συμφέροντα» είπε.

Μαγικό φίλτρο...

Επίσης ειρωνεύτηκε τον κ. Μητσοτάκη σε σχέση με ένα διάγραμμα που είχε παρουσιάσει νωρίτερα για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας μετά το 2011: «Υπάρχει ένα παλιό έργο, όπου κάποιοι δικηγόροι υπεράσπισης βρίσκουν ένα μαγικό φίλτρο που κάνει τους μάρτυρες κατηγορίας να μιλούν υπέρ του κατηγορουμένου. Εμείς είμαστε πιο τυχεροί με τον κ. Μητσοτάκη. Μιλά υπέρ μας χωρίς να του δίνουμε μαγικό φίλτρο» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ευτυχής ο Όρμπαν

Εν τω μεταξύ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην Ευρώπη που οραματίζονται ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία υπάρχουν, όπως είπε, τρεις διαχωριστικές γραμμές, για τις οποίες πρέπει να πάρουν θέση όλα τα κόμματα. Αναφερόμενος στο προσφυγικό ανέφερε το γνωστό έργο του Στίβεν Σπίλμπεργκ λέγοντας: «Η λίστα του Σίντλερ είναι ένα ασπρόμαυρο έργο και ξαφνικά στη μέση βλέπουμε ένα κοριτσάκι με κόκκινο παλτό. Τι θέλει να μας πει ο ποιητής; Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και ένα παιδί, κάτι θα γινόταν. Στο μεταναστευτικό εμείς δεν βλέπουμε ορδές μεταναστών, βλέπουμε τον Χασάν, τη Φατμέ, που έχουν την ιστορία τους, τα συναισθήματά τους, την αγάπη τους για την οικογένειά τους, πιστεύουν στις αξίες τους όπως κι εμείς. Αν τους χτυπήσεις πονάνε, αν τους γδάρεις ματώνουν. Γι’ αυτό θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση".

Και απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη είπε: "Μας λέτε ότι δεν είσαστε με τον Όρμπαν. Πρέπει να σας πω ότι δεν του κάνετε τη μούρη κρέας σήμερα. Θα ήταν πολύ ευχαριστημένος με την ομιλία που σήμερα κάνατε».

Στην μπάντα ο εθνικισμός

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών για το "Μακεδονικό" και μάλιστα κάλεσε τους βουλευτές κατά τη διάρκεια των διακοπών να πάνε στις περιφέρειές τους και να εξηγήσουν στον κόσμο τη συμφωνία.

Όπως είπε, "το θέμα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι εθνικισμός ή μη εθνικισμός, διεθνισμός ή εθνικό κράτος. Εμείς στο 'Μακεδονικό' έχουμε την αντίληψη ότι μπορεί να υπάρξει συναναπτυξη των Βαλκανίων" και είπε στον κ. Μητσοτάκη: "Μπορείτε να μας πείτε αν η θέση σας για το 'Μακεδονικό' βοηθά; Μήπως ξεχάσατε τι έγινε τη δεκαετία του 1930, όταν αφήσαμε να ξεφύγει ο εθνικισμός; Υπάρχει και μια τρίτη αντίφαση. Τι ανάπτυξη θα έχουμε και πώς θα μειώσουμε τις περιφερειακές ανισότητες».

Επιπλέον ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: "Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η θέση σας, αν η θέση σας για το 'Μακεδονικό' βοηθάει σε αυτό, βοηθά στη συμφιλίωση των λαών;" και πρόσθεσε πως "πρέπει να φτιάξουμε μια Ευρώπη που θα πάει για πάντα στην μπάντα τον εθνικισμό".

Γι' αυτό κατέληξε: "Μην φοβάστε, γυρίστε στις περιφέρειες και εξηγήστε στον κόσμο τι διακυβεύεται το επόμενο διάστημα. Εξηγήστε ότι δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα εκτός από τον φόβο. Εξηγήστε ότι μπορούμε να πάμε μπροστά, ότι μπορούμε να αλλάξουμε και την Ευρώπη, όπως πάντα λέγαμε, και εξηγήστε ότι όλοι μαζί μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL