Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Στις ελληνικές θάλασσιες ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις ελληνικές θάλασσιες ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil

Στη διεκδίκηση μιας μεγάλης, θαλάσσιας περιοχής που εκτείνεται από την Πελοπόννησο έως την Κρήτη για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στοχεύει έως το τέλος του καλοκαιριού ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) σε κοινό σχήμα με τον αμερικανικό κολοσσό ΕxxonMobil και τη γαλλική Total.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την είσοδο της αμερικανικής πολυεθνικής στον ελληνικό χώρο, καθώς και την επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας των ΕΛ.ΠΕ. με τη γαλλική εταιρεία με σημαντικές οικονομικές αλλά και γεωστρατηγικές προεκτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρείες εργάζονται εντατικά ώστε η περιοχή ενδιαφέροντος να προσδιοριστεί εντός του Ιουνίου και αναμένεται να αφορά “οικόπεδα” που δεν έχουν δοθεί, με σημαντικά βάθη. Πρόθεση των τριών εταιρειών είναι να καταθέσουν από κοινού επίσημη πρόταση - αίτηση για την παραχώρηση νέων “οικοπέδων” εντός του Αυγούστου, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι σεισμικές έρευνες (αρχές 2018).

Βέβαια υπάρχει ακόμα “δρόμος”, καθώς πρέπει να συζητηθούν και να αποσαφηνιστούν τεχνικά και οικονομικά ζητήματα, όπως και η διαμόρφωση του κοινού σχήματος και το ποσοστό συμμετοχής κάθε πλευράς σε αυτό (με τα ΕΛ.ΠΕ. ενδεχομένως να κινούνται κοντά στο 20%).

Ρόλο θα παίξει και η διαδικασία που θα προκρίνουν οι ελληνικές αρχές για την υλοποίηση της επενδυτικής πρότασης των τριών (fast track ή νέο γύρο παραχωρήσεων), ενώ ο Γ. Σταθάκης μίλησε χθες για αναγκαία συμπλήρωση του πλαισίου με αποσαφήνιση περιοχών και κατόπιν σταδιακή επαναπροκήρυξη κι άλλων περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι η Total, σε κοινοπραξία με τα ΕΛ.ΠΕ. και την ιταλική Edison, αναδείχθηκε επιλεγείς αιτών για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, ενώ η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη εισέλθει στη νοτιοδυτική ΑΟΖ της Κύπρου για έρευνες, εκκινώντας την δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον οι δύο εταιρείες ήταν και οι μόνες που είχαν αγοράσει πακέτο σεισμικών δεδομένων (2013-2014), της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo Services για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL