Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
"Απαράδεκτα υψηλές τιμές στην ενέργεια για νοικοκυριά-βιομηχανία στην Ε.Ε."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Απαράδεκτα υψηλές τιμές στην ενέργεια για νοικοκυριά-βιομηχανία στην Ε.Ε."

Τη στιγμή που τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 36% την τελευταία τριετία, χρηματοδοτώντας την είσοδο των ιδιωτών στην αγορά και ενώ πλέον 1 στα 3 νοικοκυριά αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, "διαρρηγνύει τα ιμάτιά του" στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για τις "απαράδεκτα υψηλές τιμές της ενέργειας στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και στη βιομηχανία".

Χαρακτήρισε δε αδιανόητο τα νοικοκυριά να έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις ΗΠΑ και η ευρωπαϊκή βιομηχανία σχεδόν τριπλάσιο ενεργειακό κόστος σε σχέση με τους Αμερικανούς ανταγωνιστές της. Δήλωσε δε την "ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής προεδρίας να ξεκινήσει πολιτικές συζητήσεις σε βάθος για αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα στο συμβούλιο του Μαρτίου 2014, στη βάση αναμενόμενης σχετικής έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Ιανουαρίου 2014" και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα εστιάσει ειδικότερα στις επιπτώσεις των τιμών στα νοικοκυριά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, στο ευρύτερο πλαίσιο της συνολικής ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.

Αναφέρθηκε στην έμφαση που θα δοθεί για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ενώ κεντρική προτεραιότητα είναι η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας για την οποία θα ξεκινήσει πολιτικός διάλογος τον Φεβρουάριο του 2014.

Ενεργειακή φτώχεια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ανάλυσης του ενεργειακού think tank της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Vaasaett, που δημοσιοποίησε το BBC, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κατάλογο των χωρών οι κάτοικοι των οποίων αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, με 32% των πολιτών, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 10%.

Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση του καταλόγου με τις χώρες οι κάτοικοι των οποίων δεν μπορούν να εξασφαλίσουν για τα σπίτια τους πλήρη και αποτελεσματική θέρμανση (το 26%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 11%) και οι μόνες χώρες που την ξεπερνούν είναι οι Βουλγαρία, Λιθουανία, Κύπρος και Πορτογαλία.

Στο μεταξύ, στις 4.000 αναμενόταν να φτάσουν χθες οι επανασυνδέσεις ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά, στο πλαίσιο του ημίμετρου που προπαγανδίζει σταθερά την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση και χρηματοδοτείται από τους υπόλοιπους καταναλωτές, όταν οι συνολικές αποκοπές ανέρχονται σε 140.000 ετησίως και σε ρύθμιση (διακανονισμό) βρίσκονται περί το 1 εκατ. λογαριασμοί καταναλωτών που αδυνατούν να τους αποπληρώσουν.

Α.Ζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL