Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τοξική «βόμβα» στη Μεσόγειο τα χημικά της Συρίας

Το πρώτο φορτίο χημικών όπλων έφυγε από τη Συρία την Τρίτη με προορισμό την Ιταλία. Από εκεί με πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού θα μεταφερθούν στα διεθνή χωρικά ύδατα μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης για να καταστραφούν σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο σύμφωνα με το BBC. Την απορία του για την επιλογή της Μεσογείου για την καταστροφή των χημικών εκφράζει ο κ. Γιδαράκος, ο οποίος αναφέρει ότι πρόκειται για ένα κλειστό και ιδιαίτερα επιβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον-ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εν πλω, σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου, κρούει ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος σημειώνοντας ότι θα παραχθούν τοξικά και υγρά απόβλητα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εν πλω, σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου, κρούει ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος σημειώνοντας ότι θα παραχθούν τοξικά και υγρά απόβλητα. «Αν και δε γνωρίζουμε την ακριβή σύσταση των χημικών, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να νεκρώσουν ακόμα και ολόκληρες περιοχές» λέει στην «Α».

Το δανικό πλοίο που μεταφέρει το πρώτο φορτίο χημικών όπλων το οποίο εγκαταλείπει τη Συρία απέπλευσε την Τρίτη συνοδευόμενο από κινεζικές, ολλανδικές, νορβηγικές και ρωσικές φρεγάτες. Τα όπλα στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Ιταλία, όπου θα τα παραλάβει πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού και θα τα μεταφέρει σε διεθνή χωρικά ύδατα μεταξύ Μάλτας - Λιβύης - Κρήτης για να καταστραφούν σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο που θα βρίσκεται στο πλοίο με τη μέθοδο της υδρόλυσης, σύμφωνα με το BBC.

Την απορία του για την επιλογή της Μεσογείου για την καταστροφή των χημικών εκφράζει ο Ευ. Γιδαράκος, ο οποίος αναφέρει ότι πρόκειται για ένα κλειστό και ιδιαίτερα επιβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ η ίδια η διαδικασία γίνεται ουσιαστικά για πρώτη φορά.

Όπως σημειώνει, σε αντίθεση με τις ιαπωνικές βόμβες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν παρήγαν υγρά κατάλοιπα, διότι επρόκειτο για τη διαχείριση τελικού προϊόντος, το συριακό χημικό οπλοστάσιο αποτελείται από αποθέματα πρόδρομων στοιχείων, τα οποία έχουν αποθηκευτεί ώστε σε άλλο στάδιο συνδυαζόμενα να συνθέσουν το τελικό προϊόν. Η καταστροφή των προδρόμων παραγόντων μέσω υδρόλυσης θα προκαλέσει μεγάλες ποσότητες τοξικών και υγρών αποβλήτων. «Πρέπει να επέμβουν τα εμπλεκόμενα κράτη και να ευαισθητοποιηθεί η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να μην προχωρήσουν τα σχέδια» καταλήγει ο καθηγητής Ευ. Γιδαράκος.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι περικοπές μισθών είναι η αρχή

Ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, υπνωτισμένος από το success story των καναλιών. Όμως το ξήλωμα της κοινωνικής συνοχής έχει ήδη ξεκινήσει με τη μείωση των μισθών κατά 20% και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις