Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Ο ιταλικός προϋπολογισμός στο επίκεντρο της κόντρας μεταξύ Ρώμης και Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ιταλικός προϋπολογισμός στο επίκεντρο της κόντρας μεταξύ Ρώμης και Κομισιόν

Στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ από την Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρθηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημειώνοντας ότι «αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν πρόσθεσε ότι «η δυναμική της ιταλικής δημόσιας οικονομίας «τον κάνει να ανησυχεί ιδιαίτερα», αλλά υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν προκαταλήψεις» και ότι «με την Ιταλία θα αναπτυχθεί συζήτηση, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες».

«Δεν θέλω να σχολιάσω τα μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού. Ασχολούμαι με τον τελικό ισολογισμό εσόδων και εξόδων. Δεν θα υπεισέλθουμε στα περιεχόμενα, διότι θα γινόμασταν στόχος επιθέσεων», σημείωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο οποίος αργά σήμερα το απόγευμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τόνισε ότι δεν θεωρεί πως στην αυριανή σύνοδο κορυφής η Ιταλία πρέπει να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου. «Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ιταλία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντςας ότι «το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αποκλίνει σοβαρά από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι ιταλικές αρχές είχαν ενημερώσει για τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού του 2019 και συγκεκριμένα για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν απάντησε ότι εκ πρώτης όψεως το σχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται να έχει σοβαρές αποκλίσεις από την πορεία προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο που θέτουν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες και ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε χωρίς αλλαγές χθες βράδυ το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας.

Εν τω μεταξύ έχει ανακοινωθεί ότι ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί θα μεταβεί στη Ρώμη στις 18 και 19 Οκτωβρίου, προκειμένου να συζητήσει με την ιταλική κυβέρνηση το ζήτημα του προϋπολογισμού.

«Του Γιούνκερ του μένει λίγος χρόνος. Τον Μάιο τα πράγματα θα αλλάξουν», απάντησε ο υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ζ.Κ.Γιούνκερ ότι «μας λέει ότι η Ευρωζώνη θα επαναστατήσει, αλλά εξ ονόματος ποιου μιλά; Πρέπει να μας πει ποιος λαμβάνει πραγματικά τις αποφάσεις, στο εσωτερικό της ΕΕ».

«Ο ιταλικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Ο Γιούνκερ ας δεχθεί την πραγματικότητα και ας πιεί έναν καφέ», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά και υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι παρεκκλίσεις, έγιναν από την Ευρώπη η οποία έφερε ανασφάλεια και μη μόνιμη εργασία σε μια ολόκληρη ήπειρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL