Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.2°C22.0°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.5°C18.6°C
2 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C22.1°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.5°C20.2°C
2 BF 66%
Εισβολή στρατευμάτων της Σενεγάλης στην Γκάμπια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισβολή στρατευμάτων της Σενεγάλης στην Γκάμπια

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γκάμπια Αντάμα Μπάροου

Στη Γκάμπια εισέβαλαν τα στρατεύματα της Σενεγάλης στο πλαίσιο επιχείρησης των κρατών της Δυτικής Αφρικής ώστε να αναγκαστεί ο πρόεδρος της Γκάμπια Γιαχία Τζαμέ να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο Αντάμα Μπάροου.

«Μπήκαμε στην Γκάμπια» ανέφερε ο συνταγματάρχης Άμπντου Ντιάγιε όταν ρωτήθηκε αν οι Σενεγαλέζοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή διαδοχή στην Γκάμπια, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να επιχειρηθεί αρχικά με πολιτικά μέσα.

Το 15μελές Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που είχε υποβάλει η Σενεγάλη με το οποίο εκφράζει την πλήρη στήριξή του στην ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής) ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή η βούληση του λαού της Γκάμπιας, όπως αυτή εκφράστηκε στις προεδρικές εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επιπλέον και μεταξύ των Σενεγαλέζων στρατιωτών με τους αντάρτες οι οποίοι πρόσκεινται στο Κίνημα των Δημοκρατικών Δυνάμεων του Καζαμάνς (MFDC) το οποίο μάχεται από το 1982 για την ανεξαρτησία της περιοχής, και τάσσεται υπέρ του καθεστώτος του Τζαμέ.

Η Σενεγάλη στηρίζεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Γκάμπια από τη Νιγηρία ενώ και η Γκάνα ανακοίνωσε ότι έθεσε 205 στρατιώτες στη διάθεση της ECOWAS.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Τζαμέ έληξε επισήμως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Ο Μπάροου, που βρίσκεται στη Σενεγάλη, κατόπιν αιτήματος της ECOWAS, ορκίστηκε νέος πρόεδρος στην πρεσβεία της Γκάμπιας στο Ντακάρ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Δεν παραδίδει την εξουσία ο πρόεδρος της Γκάμπια - Στρατιωτικές μονάδες της Σενεγάλης κινούνται προς τα σύνορα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL