Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Κρίσιμος ο ρόλος Ελλάδας και Βουλγαρίας στην ενεργειακή στρατηγική της Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρίσιμος ο ρόλος Ελλάδας και Βουλγαρίας στην ενεργειακή στρατηγική της Ε.Ε.

Τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη σταδιακή μετατροπή των Βαλκανίων από περιοχή αστάθειας σε περιοχή ευημερίας και συνεργασίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του κάθετου αγωγού φυσικού αερίου IGB.

Από τις εγκαταστάσεις του αγωγού στο Κίρκοβο, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε με το αμάξι που οδήγησε για μερικά λεπτά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ, υπογράμμισε πως Ελλάδα και Βουλγαρία θέλουν να καταστήσουν την περιοχή "από πεδίο αντιπαλότητας και συγκρούσεων πεδίο φιλίας, ειρήνης, προκοπής, πεδίο συνανάπτυξης για όλους τους λαούς μας".

Ενισχύεται ο οικονομικός και γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της ενεργειακής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι μαζί με τον πολλαπλασιασμό των ενεργειακών πηγών "παραμένει μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για όλη την περιοχή μας, την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και προτεραιότητα για όλη την Ευρώπη". "Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, ο East-Med, ο υπό σχεδίαση σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, ο αγωγός Turkish Stream 2, είναι έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, της φίλης Βουλγαρίας και μαζί της ευρύτερης περιοχής" επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Επιπλέον υπογράμμισε πως η επιτυχής μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής, στη βάση βεβαίως του διεθνούς δικαίου, αλλά και με τη δημιουργία συνεργειών και δικτύων που θα αναβαθμίσουν συνολικότερα τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Κρίσιμο μέρος της ενεργειακής διασύνδεσης των Βαλκανίων η Μακεδονία και η Θράκη

"Όραμά μας", τόνισε, "είναι η σταδιακή μετατροπή των Βαλκανίων, από περιοχή αστάθειας, όπου κυριαρχούσαν ο εθνικισμός, οι διχασμοί και οι συγκρούσεις, σε περιοχή ευημερίας και συνεργασίας προς όφελος των λαών μας", επισημαίνοντας τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, δύο χώρων με "μακρά ιστορία αντιπαλότητας". "Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν οικοδομήσει μια βαθιά και πολύπλευρη εταιρική σχέση και είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του οράματος" σημείωσε ο πρωθυπουργός, που επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν η Μακεδονία και η Θράκη στην ενεργειακή διασύνδεση των Βαλκανίων, ενώ υπογράμμισε και τις προοπτικές να καταστεί η Θεσσαλονίκη σημαντικό ενεργειακό hub. "Με τα έργα υποδομών που σχεδιάζουμε, αναμένεται να γίνει σημαντικό hub στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, στον τομέα της ενέργειας, των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, στον τομέα των logistics" είπε για τη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL