Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Επιστροφή στην κανονικότητα και στις αγορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή στην κανονικότητα και στις αγορές

Τη σφραγίδα ότι η Ελλάδα έχει βγει από τα Μνημόνια και ότι επιστρέφει στην κανονικότητα στέλνει η επιτυχημένη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου με επιτόκιο που κλείδωσε στο 3,9%, απόδοση που είχε να σημειωθεί από το 2006. Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν στην Αθήνα αυτή την εξέλιξη, που καταρρίπτει άλλη μια καταστροφολογική εκτίμηση της Ν.Δ., με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ευ. Τσακαλώτο να "ευχαριστούν" τον Κ. Μητσοτάκη και την αξιωματική αντιπολίτευση για τη... συνεισφορά τους.

"Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το πενταετές ομόλογο. Τώρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, "πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με δεκαετές ομόλογο", εξηγώντας ότι το δεκαετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, "όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για δέκα χρόνια".

"Σηματοδοτεί ελπίδα και προοπτική"

"Η χώρα βγαίνει στις αγορές με δεκαετές ομόλογο, με πολύ καλύτερους όρους από τους όρους που είχε βγει την τελευταία φορά πριν από την κρίση. Οι προσφορές είναι σε ένα αξιοθαύμαστο επίπεδο, ήδη, σήμερα, και αυτό σηματοδοτεί μια ελπίδα και μια προοπτική" ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του για το δημογραφικό. Έκανε λόγο για καθοριστικό σημάδι ότι γυρίζουμε σελίδα, ότι βγαίνουμε από την περίοδο της κρίσης, αλλά και για ένα σημάδι ελπίδας και προοπτικής ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

"Καλό μας κάνετε"

Ο πρωθυπουργός μάλιστα "συνεχάρη" τον αρχηγό της Ν.Δ. γιατί, όπως τόνισε ειρωνικά, "σε άλλη μία πρόβλεψη έπεσε μέσα". "Όπως είπατε ότι δεν θα ολοκληρώσουμε τις αξιολογήσεις, όπως είπατε ότι θα μειώσουμε τις συντάξεις και δεν θα βγούμε από τα Μνημόνια, έτσι προβλέψατε και ότι δεν θα βγούμε και στις αγορές" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Σήμερα, λοιπόν, έχω να σας πω ότι άλλη μία πρόβλεψή σας απεδείχθη ότι ήταν μια πρόβλεψη παταγώδους αποτυχίας". "Σας συμβουλεύω να συνεχίσετε τις πετυχημένες προβλέψεις σας και κυρίως να συνεχίσετε να λέτε ότι θα κερδίσει η Ν.Δ. τις επόμενες εκλογές. Μάλλον καλό μας κάνετε" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σερί αποτυχημένων προβλέψεων

Θυμηδία προκαλεί η στάση της Ν.Δ., που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές γιατί η οικονομία καταρρέει ή γιατί η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, υιοθετεί το εξής αφήγημα ότι "οι αγορές προεξοφλούν την εκλογική νίκη της Ν.Δ.", αναμασώντας το αφήγημα που εισήγαγε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος συνδέθηκε με τις πιο μαύρες στιγμές στην ιστορία της, Ε. Μπαρόζο.

Μάλιστα, και ο Κ. Μητσοτάκης μέσω Twitter εξέφρασε την ελπίδα η έκδοση του ομολόγου να είναι επιτυχής. "Οι αγορές προσδοκούν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα καταφέρει θέση επενδυτικής βαθμίδας σε 18 μήνες" σημείωσε ο αρχηγός της Ν.Δ. "Οι αγορές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη σημερινή κυβέρνηση" έλεγε στον "Εθνικό Κήρυκα" στις αρχές Φεβρουαρίου ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μόλις τον Δεκέμβριο, σε συνέντευξή του στο RAI, τόνιζε ότι "η Ελλάδα βρίσκεται στην πολύ δυσάρεστη θέση να είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από τις αγορές". Στην ίδια γραμμή κινούνταν μέχρι πρότινος τα στελέχη της Ν.Δ. αλλά και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν.

Η απάντηση ήρθε από τον Ευ. Τσακαλώτο με ανάρτησή του στα social media: "Ευχαριστούμε τη Ν.Δ. για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου. Αφού η οικονομία βελτιώνεται και έχουμε πρόσβαση στις αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση Ν.Δ., έχουμε ένα επιτυχημένο σχήμα, που πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές" ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL