Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Με το χέρι στο νεοφιλελεύθερο ευαγγέλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με το χέρι στο νεοφιλελεύθερο ευαγγέλιο

Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, η εφαρμογή ασφαλιστικού τύπου Πινοσέτ και η επαναφορά της αναλογίας "μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις" στον δημόσιο τομέα αποτελούν τους κεντρικούς πυλώνες του αφηγήματος της Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξειδικεύει σταδιακά τις πτυχές του "γαλάζιου" κυβερνητικού προγράμματος και επιβεβαιώνει -με υποδειγματική συνέπεια- τη θέση της Ν.Δ. ότι "χρειάζεται η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου ελληνικής ιδιοκτησίας, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τα Μνημόνια".

Πάντως το "γαλάζιο" "success story" δεν περιλαμβάνει τελικά τη μάχη για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέστησε προχθές σαφές πως "για εμάς η λέξη επαναδιαπραγμάτευση είναι απαγορευμένη λόγω του παρελθόντος της χώρας"...

"Γιατί το κράτος να επενδύσει;"

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποδίδει βαρύτητα στη στόχευση που αφορά την εκχώρηση κρίσιμων τομέων του κοινωνικού κράτους στις ιδιωτικές εταιρείες. Άλλωστε, "γιατί πρέπει το κράτος να επενδύσει και να αγοράσει καινούργιους μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες τις οποίες μπορεί να παρέχει ένας ιδιώτης - σίγουρα σε καλύτερη τιμή και σίγουρα με μεγαλύτερη ταχύτητα;", όπως αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δυσφήμηση Δημοσίου

Η επιδίωξη της Ν.Δ. να καταστήσει ελκυστική την πρότασή της για την ιδιωτικοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης περνά μέσα από τη δυσφήμηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

"Τα νοσοκομεία μας καταναλώνουν πολλούς πόρους, δείχνουν όμως συχνά τριτοκοσμικά, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και με πάνω από 1.500 συμπολίτες μας που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Με ράντζα στους διαδρόμους, με ταλαιπωρία, με παράπονα, αλλά και με έξοδα" επεσήμανε σε καταστροφολογικούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστηρίζει για τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση πως "έχουμε ένα σύστημα άδικο, που πριμοδοτεί συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες" λίγο πριν… εγγυηθεί ότι "οι ιδιωτικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί θα δώσουν τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να ρυθμίσουν καλύτερα τη ζωή τους"...

Άλλωστε -σύμφωνα με την αντίληψη του κ. Μητσοτάκη- "το δημόσιο συμφέρον δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και το κρατικό συμφέρον. Δημόσια πολιτική δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην κρατική πολιτική". Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να μην αναφερθεί στο θέμα των ανασφάλιστων πολιτών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που "για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που ο πολίτης θα το αποκαλεί υπερήφανα ΕΣΥ, αλλά ο καθένας θα το θεωρεί ΕΓΩ!"

Στην κορυφή οι αποκρατικοποιήσεις

Στην κορυφή της "γαλάζιας" ατζέντας βρίσκεται και το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων. Ο Τομέας Οικονομικής Πολιτικής της Ν.Δ. χρησιμοποίησε ως πάτημα τα "καμπανάκια" της έκθεσης της Κομισιόν αναφορικά με τις "καθυστερήσεις των ιδιωτικοποιήσεων" για να εκτοξεύσει βέλη κατά της κυβέρνησης "για αθέτηση των δεσμεύσεών της". Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης -στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα- έστειλε σήμα προς τους Ρώσους επιχειρηματίες "για συμμετοχή στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων".

Διεύρυνση προς τη... Δράση

Συν τοις άλλοις, πολιτική διεύρυνση προς τον νεοφιλελεύθερο χώρο πραγματοποιεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των ερχόμενων εκλογών. Δύο κορυφαία στελέχη της Δράσης -με ιδιαίτερες "περγαμηνές" στον πόλεμο κατά του δημόσιου τομέα- ο Τάσος Αβραντίνης και ο Τέλης Αϊβαλιώτης, συμφώνησαν να είναι υποψήφιοι στην Α’ Πειραιά και στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών αντίστοιχα.

Ο κ. Αβραντίνης τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Κόμματος, είχε στηλιτεύσει το γεγονός πως "τα προηγούμενα χρόνια η αγορά εργασίας ήταν πλήρως ρυθμισμένη". Παράλληλα έχει ταχθεί υπέρ των απολύσεων στον δημόσιο τομέα καθώς "το 1980 είχαμε περίπου 400.000 δημοσίους υπαλλήλους, ενώ το 2009 ο αριθμός τους ξεπερνούσε το 1.000.000. Από αυτούς τουλάχιστον 300.000 ήταν απολύτως περιττοί".

Αντίστοιχα ο κ. Αϊβαλιώτης έχει επικρίνει την "στρέβλωση" ότι "το 55% όλης της οικονομικής δραστηριότητας είναι από το κράτος, κάτι που παραπέμπει σε επίπεδα Σοβιετικής Ένωσης" θεωρώντας "μονόδρομο τη μείωση των κρατικών δαπανών".

Στον "πάγο" η επανεξέταση των πλεονασμάτων

"Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση" υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον Π. Σπίγκελ των "Financial Times" στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Η συνταγή της επιτυχίας του κ. Μητσοτάκη δεν εστιάζει μόνο στην εφαρμογή των "τολμηρών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος", αλλά και στη δέσμευση "να μην προκαλέσουμε επιπλέον προβλήματα στις Βρυξέλλες, καθώς υπάρχει κούραση για ότι αφορά την Ελλάδα".

Σε αυτό το φόντο ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναδιπλώθηκε σε σχέση με το "γαλάζιο" αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων επισημαίνοντας ότι "στην αρχή δεν θα ασχοληθώ με το ζήτημα, θα πω στους Ευρωπαίους να μας δώσουν έξι με οκτώ μήνες για να τους αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαροί κι αν πρέπει να παραμείνουμε στον στόχο του 3,5% μέχρι το 2020, ας είναι...".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να ισορροπήσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως "μετά, όμως, 2021-22 και μετά θα πρέπει το θέμα των πλεονασμάτων να το εξετάσουμε".

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α" η οπισθοχώρηση του κ. Μητσοτάκη στο σκέλος της επανεξέτασης των πρωτογενών πλεονασμάτων προήλθε "έπειτα από τον ‘τοίχο’ που συνάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στο Μόναχο".

Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας ο Κ. Μητσοτάκης έλαβε το μήνυμα από την πρόεδρο του CDU Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ, τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι "οι συμφωνίες πρέπει να γίνουν σεβαστές. Προέχουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL