Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Προχωρά η σύνδεση των λιμανιών Ελλάδας - Βουλγαρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προχωρά η σύνδεση των λιμανιών Ελλάδας - Βουλγαρίας

Θεσσαλονίκη. Τις πολιτικές της κυβέρνησης και τα έργα υποδομών που προωθούν την διαβαλκανική συνεργασία σε όλους τους τομείς αναλύθηκαν χθες από το βήμα του Thessaloniki Summit 2018, ενώ στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης προτίμησαν να αναλωθούν στην καταστροφολογία.

Για τη σύνδεση των λιμανιών της βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνια της Βουλγαρίας, αλλά και για τα άλλα διακρατικά έργα υποδομών που σχεδιάζονται, μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη δημιουργία κοινής εταιρείας που θα αναλάβει το έργο της σύνδεσης των λιμανιών θα υπογραφεί σε περίπου τρεις μήνες, ενώ χθες είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του για αυτήν τη «σιδηροδρομική Εγνατία».

Όραμα της κυβέρνησης, είπε, είναι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις αντίστοιχες βαλκανικές κυβερνήσεις «να περνάμε από τη μία χώρα στην άλλη για να εργαζόμαστε χωρίς εμπόδια, χωρίς να καταλαβαίνουμε σύνορα, χωρίς να βλέπουμε στα τελωνεία ουρές χιλιομέτρων από βαριά οχήματα, να μετακινούνται τα εμπορεύματα ελεύθερα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις μεταφορές από Βρυξέλλες προς Παρίσι και Βερολίνο».

Μίλησε για την πρόοδο στα οδικά έργα και τους κάθετους άξονες της Εγνατίας οδού, ενώ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνει νέα συνάντηση στην Αλβανία για να ξεκινήσουν οι μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινα - Πόγραδετς.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της σύνδεσης του ΟΛΘ με την ΠΓΔΜ, ενώ για το έργο της ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί εώς το τέλος του χρόνου. «Εάν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι συνεπής θα φέρει ένα κανονικό Ασημένιο Βέλος και όχι ένα μοντέλο επίδειξης, όπως αυτό στην 83η ΔΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης δήλωσε από την πλευρά του ότι η εταιρεία θα ανταποκριθεί στη δέσμευση για τη δρομολόγηση νέων τρένων υψηλών ταχυτήτων, το 2020, όταν με την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης και της τηλεδιοίκησης θα υπάρχει μία τελείως διαφορετική σιδηροδρομική υποδομή.

Ειδικός αναπτυξιακός φορέας

Νωρίτερα η υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου ανακοίνωσε την ίδρυση ενός ειδικού αναπτυξιακού φορέα που θα συντονίζει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες διαβαλκανικού χαρακτήρα. Μια πρωτοβουλία που, όπως είπε, θα λάβει σάρκα και οστά με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και το ΥΜΑΘ. Αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι «αφήνει πίσω σκιές του παρελθόντος και ανοίγει νέους δρόμους ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης».

«Διαμορφώσαμε ένα καθαρό μονοπάτι προς το ενεργειακό μέλλον και πλέον έχουμε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό» υποστήριξε από το βήμα της 3ης Συνόδου Thessaloniki Summit, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που δόθηκε προς διαβούλευση. Ο υπουργός απαρίθμησε τα βασικά σημεία του σχεδίου: Αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2030, με αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ (στο 32% στη συνολική κατανάλωση και στο 55% - 57% στην ηλεκτροπαραγωγή), περιορισμό του ρόλου του λιγνίτη (στο 17%) και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική περίοδο, παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, με στόχο να επιτυγχάνεται ετήσιος ρυθμός βελτίωσης τουλάχιστον 1,5% και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με ενίσχυση των ήδη ισχυρών πολιτικών που έχει προωθήσει η κυβέρνηση.

Κοινή "γραμμή" Σταϊκούρα - Βενιζέλου

Οι βουλευτές της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε κοινή "γραμμή" αμφισβήτησαν την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης για την μη περικοπή των συντάξεων. Για τον Ευ. Βενιζέλο «η χώρα δυστυχώς δεν έχει περάσει σε εποχή και περιοχή κανονικότητας και δημοσιονομικής και χρηματοδοτικής ασφάλειας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL