Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Ο Αλέξης Τσίπρας στην 83η ΔΕΘ: / Ο Αλέξης Τσίπρας στην 83η ΔΕΘ: Η Θεσσαλονίκη της εξωστρέφειας, της συνεργασίας και της ανάπτυξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας στην 83η ΔΕΘ: / Ο Αλέξης Τσίπρας στην 83η ΔΕΘ: Η Θεσσαλονίκη της εξωστρέφειας, της συνεργασίας και της ανάπτυξης

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες κινήσεις για να αναδειχθεί η γεωπολιτική αξία της Θεσσαλονίκης και να καταστεί μια «πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων», μακριά από το φοβικό πρόσφατο παρελθόν της, τόνισε εκ νέου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην πόλη για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.

Όπως επισήμανε, η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, «τη θέση του ενεργειακού, διαμετακομιστικού και επικοινωνιακού κόμβου των Βαλκανίων». «Αυτός ο ανοιχτός ορίζοντας, ξέρετε, είναι που ταιριάζει σε αυτή την πόλη, την πόλη σας. Ο ορίζοντας των συνεργασιών, του εμπορίου, της συνανάπτυξης και της συνεργασίας» ανέφερε, για να τονίσει ότι «θέλουμε τη Θεσσαλονίκη καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης, κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών, γέφυρα πολιτισμών και όχι φράχτη, όχι πόλη με γυρισμένη την πλάτη της στους γείτονές της και στην οικονομική της ενδοχώρα». «Στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλλοδοξία, δεν αξίζουν ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. Στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει προς τα μπροστά» πρόσθεσε και επισήμανε τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει για την ανάπτυξη της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας η συμφωνία των Πρεσπών.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ και το μητροπολιτικό πάρκο...

Υπενθύμισε ότι από την ώρα που ανέλαβε τα ηνία τη χώρας τήρησε όλες τις δεσμεύσεις του (μετρό, ΟΑΣΘ, απόδοση στρατοπέδων και άλλων ελεύθερων χώρων στις τοπικές κοινωνίες και ανακοίνωσε ότι θα ικανοποιηθούν άλλα δύο πάγια αιτήματα της πόλης, που είναι «η απόδοση του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών», κάτι «που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης», αλλά και η προώθηση του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ με την αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου και η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης. «Προχωράμε άμεσα στις απαραίτητες διεργασίες, τον έλεγχο και την έγκριση του χωρικού σχεδίου προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ. Στόχος, το 2019 να βγει το Προεδρικό Διάταγμα, να γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, για μια ΔΕΘ με σύγχρονες εκθεσιακές υποδομές και ένα νέο πάρκο στο κέντρο της πόλης, ανοιχτό στους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

...και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μαζί με την υφυπουργό Μαρία Κόλια - Τσαρουχά και την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου επισκέφθηκαν το γήπεδο του ΠΑΟΚ και τον περιβάλλοντα χώρο 21 στρεμμάτων που ανήκει στο ΥΕΘΑ. «Η Θεσσαλονίκη και ο ΠΑΟΚ θα αποκτήσουν το δικό τους στολίδι, όπως έκαναν άλλες ΠΑΕ σε άλλες περιοχές της χώρας» δήλωσε ο Π. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, είναι επιθυμία της κυβέρνησης να βοηθήσουμε στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν η Θεσσαλονίκη και ο ΠΑΟΚ για να αποκτήσει ένα μεγάλο και σύγχρονο γήπεδο το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες και να αποτελεί ένα στολίδι της πόλης».

Σημείωσε επίσης ότι η σχετική τροπολογία θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα. «Σήμερα θα έχουμε τελειώσει την τροπολογία. Ελπίζω να την καταθέσουμε στο πρώτο νομοσχέδιο που υπάρχει για τη στρατιωτική Δικαιοσύνη μέσα στις επόμενες ημέρες. Από τη μεριά του υπουργείου Άμυνας, η τροπολογία θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες» ανέφερε ο ΥΕΘΑ.

Νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ από την ΕΛΒΟ

Ερωτηθείς για τον ΟΑΣΘ, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι πριν από την αποϊδιωτικοποίησή του ήταν ένας οργανισμός με «πολύ αμαρτωλή ιστορία» και ότι «η προσπάθεια που κάναμε ήταν μια προσπάθεια εξορθολογισμού, που είχε σαν στόχο να διασφαλίσει το τέλος της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος». Ανέφερε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ήδη υπάρχει μια σοβαρή εξοικονόμηση στον δημόσιο προϋπολογισμό (σ.σ.: περίπου 100 εκατ. ευρώ), ότι λύθηκαν τα εργασιακά ζητήματα και σταμάτησαν οι πολυήμερες απεργίες των εργαζομένων και ότι εφαρμόζεται η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων. «Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των πολιτών της Θεσσαλονίκης» συνέχισε, για να τονίσει ότι «πρέπει το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, κυρίως να αυξήσουμε τον αριθμό των λεωφορείων, άρα πρέπει να γίνουν νέες παραγγελίες. Και πιστεύω ότι σε μια τέτοια προοπτική θα ήταν σημαντικό αν καταφέρναμε το επόμενο διάστημα να βρούμε μια λύση με την ΕΛΒΟ. Και να επαναλειτουργήσει».

Επισήμανε ότι «κάθε προσπάθεια να μπει ένα τέλος σε ένα όργιο διαφθοράς που έχει δημιουργήσει το προηγούμενο καθεστώς σε συγκεκριμένους τομείς βρίσκει εμπόδια» και ζήτησε από τους πολίτες να «αγκαλιάσουν» την προσπάθεια που γίνεται για δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και «να δώσουν μια παράταση χρόνου στην τελική τους κρίση για το τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με την αλλαγή καθεστώτος στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL