Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βεβαιωμένο πρόστιμο 22 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις ανοιχτές χωματερές

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Πρόστιμο ύψους 22 εκατ. ευρώ ζητάει η Κομισιόν να επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα επειδή, για οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη καταδίκη της για τη διακοπή της...

Βρυξέλλες. Γ. Δαράτος

Πρόστιμο ύψους 22 εκατ. ευρώ ζητάει η Κομισιόν να επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα επειδή, για οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη καταδίκη της για τη διακοπή της λειτουργίας παράνομων χωματερών, δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση αυτή.

Ήδη, στις 6 Οκτωβρίου του 2005, η Ελλάδα καταδικάσθηκε για την παράνομη λειτουργία 1.125 χωματερών στο έδαφός της με βάση την Οδηγία 75/442/ΕΟΚ που προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να παίρνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα στερεά απόβλητα να μη βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και να μη βλάπτουν το περιβάλλον.

Στην ακροαματική διαδικασία, η τότε κυβέρνηση είχε παραδεχθεί το πρόβλημα που υπήρχε με τη λειτουργία -τον Φεβρουάριο το 2004- σε ολόκληρη τη χώρα 1.125 μη ελεγχόμενων χώρων ταφής αποβλήτων και είχε υποστηρίξει ότι της ήταν αδύνατον να συμμορφωθεί προς την κοινοτική νομοθεσία πριν από το 2008. Η νέα προσφυγή της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γίνεται ακριβώς επειδή η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ούτε το 2008, αλλά ούτε έως σήμερα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανακοίνωσε χθες ότι η σχετική προσφυγή της Κομισιόν σ' αυτό συνοδεύεται με πρότασή της για την επιβολή στην Ελλάδα διπλού προστίμου. Το πρώτο έχει αρχίσει να «τρέχει» από τον Οκτώβριο του 2005 και ανέρχεται σε 7.786,80 ευρώ την ημέρα, έχοντας φθάσει πλέον στο ύψος των 22 εκατ. ευρώ, ποσό που συνεχίζει να αυξάνεται κάθε ημέρα που περνάει. Το δεύτερο πρόστιμο, την επιβολή του οποίου ζητάει η Κομισιόν στη, βέβαιη, όπως θεωρείται, περίπτωση που η Ελλάδα ξανακαταδικασθεί για τις παράνομες χωματερές της, θα ανέρχεται περίπου στο δεκαπλάσιο ύψος του πρώτου, δηλαδή στα 71.193,60 ευρώ για κάθε ημέρα που περνάει, μετά την έκδοση της νέας καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη, ανεξαρτήτως από την έκβαση αυτής της δεύτερης δίκης, να πληρώσει το πρώτο πρόστιμο των 22 εκατ. ευρώ και πλέον, αλλά το δικαστήριο είναι δυνατό να της επιβάλει μικρότερο ημερήσιο πρόστιμο στη δεύτερη δίκη της λόγω της εξαιρετικά κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, κάτι που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και σε άλλες χώρες-μέλη.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις