Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Μέρκελ - Μακρόν: "Κοινός μας στόχος η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέρκελ - Μακρόν: "Κοινός μας στόχος η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο"

“Εργαζόμαστε για τον ίδιο στόχο με διαφορετικά μέσα. Η Γαλλία στέλνει πλοία να στηρίξουν τους εταίρους μας στην ανατολική Μεσόγειο, εμείς προσπαθούμε να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η δράση μας είναι συμπληρωματική”.

Τάδε έφη η καγκελάριος Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Μακρόν στον κήπο της θερινής προεδρικής κατοικίας στην Κυανή Ακτή. Μακρόν και Μέρκελ προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα ότι ο γαλλογερμανικός άξονας συμφωνεί σε όλα: στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κρίσης στη ανατολική Μεσόγειο, η οποία “είναι πολύ ανησυχητική”, όπως τόνισαν.

Ο Μακρόν ήταν πολύ πιο γλαφυρός στις διατυπώσεις του -“διπλωματία χωρίς κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει, αλλά και στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα” είπε-, πλην όμως φαίνεται ότι Παρίσι και Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένα να μαλώσουν για την Τουρκία.

Αυτό φάνηκε κι από τη διατύπωση που επέλεξε η Μέρκελ, η οποία φημίζεται για την τήρηση των ίσων αποστάσεων: “Δεν πρόκειται να ανεχθούμε επιθέσεις κατά της κυριαρχίας κρατών - μελών της Ε.Ε. Μαζί η Γαλλία και η Γερμανία εργαζόμαστε για τη σταθερότητα και την αποκλιμάκωση της έντασης και θα τα καταφέρουμε”.

Όπως φάνηκε και από τη δήλωση του Μακρόν, ότι “πρέπει να έχουμε μια θετική ατζέντα προκειμένου να επαναδεσμευτεί η Τουρκία στη συζήτηση με την Ευρώπη”. Μια δήλωση πιο κοντά στα θέλω της Μέρκελ, αλλά και στα συμφέροντα της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι ο Μακρόν είχε φροντίσει πριν από την έλευση της υψηλής καλεσμένης του στο φρούριο Μπρεγκανσόν να ξεκαθαρίσει τη στάση του έναντι της Τουρκίας με συνέντευξή του στο περιοδικό «Paris Match», που κυκλοφόρησε χθες. Είπε, λοιπόν, πως ο Τούρκος Πρόεδρος ασκεί «πολιτική επεκτατισμού», η οποία «αναμειγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό» και η οποία όχι μόνο δεν είναι «συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», αλλά απεναντίας είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Μακρόν η  Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της:  «Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα» είπε εννοώντας την αποστολή των γαλλικών φρεγατών στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Γαλλία είναι μεσογειακή δύναμη» υπογράμμισε στη συνέντευξή του ο Μακρόν προσθέτοντας πως η χώρα του δεν έχει μονοσήμαντη σχέση με την Τουρκία: “Είμαι ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποδεχθεί τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2018. Πολλοί με είχαν μεμφθεί. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους ξένους ηγέτες με τους οποίους έχω συζητήσει περισσότερο. Πήγα προσωπικά τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη κι ανέλαβα την πρωτοβουλία για μια κοινή σύνοδο της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 2019».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL