Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.8°C19.6°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 89%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C15.2°C
0 BF 100%
Όλα ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλα ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή

Με αβέβαιο αποτέλεσμα ξεκινάει σήμερα μια μαραθώνια -όπως όλα δείχνουν- σύνοδος κορυφής με στόχο την επίτευξη συμφωνίας - πακέτο για το ταμείο ανάκαμψης και τον προσεχή πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Η συμφωνία δεν είναι εγγυημένη. Αντίθετα, έχουμε πολλές γέφυρες να χτίσουμε» δήλωνε χαρακτηριστικά χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος μεταφέροντας, επίσης, ένα κλίμα σκλήρυνσης της στάσης των χωρών του Βορρά και συγκεκριμένα της Ολλανδίας. Όπως είπε μάλιστα, οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις συνεχίζονταν χθες, ακόμα και στις τελευταίες ώρες πριν τη σύνοδο.

Η πρώτη συνεδρίαση με φυσική παρουσία των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων μετά την πανδημία αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδας με αυξημένα τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στη μεγαλύτερη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο κτήριο Europa, χωρητικότητας εκατοντάδων ατόμων, στην οποία θα βρίσκονται μέσα μόνο τριάντα άτομα περίπου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν ένας - ένας οι ηγέτες. Αυτή η πρώτη τοποθέτηση αναμένεται να είναι μακρά και στη συνέχεια θα φανεί ποιες διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις είναι αναγκαίες. Στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υπάρξει μία ή περισσότερες αναθεωρήσεις της αρχικής συμβιβαστικής πρότασης, που θα αντικατοπτρίζουν την όποια προοπτική συμφωνίας. Από αυτήν την προοπτική εξεύρεσης συμφωνίας θα εξαρτηθεί και η διάρκεια της συνόδου, η οποία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν μπορεί να προβλεφθεί, αν και στόχος είναι να διακοπεί η συνεδρίαση το βράδυ «μια λογική ώρα» και να συνεχιστεί το πρωί.

«Η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων. Τώρα είναι η ώρα. Μια συμφωνία είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις και να καταλήξουμε σε συμφωνία για το μεγαλύτερο όφελος των πολιτών μας» σημείωνε ο Σ. Μισέλ στην πρόσκληση που απέστειλε την Τετάρτη το βράδυ στους ηγέτες.

Τα «αγκάθια»

Ωστόσο, τα «αγκάθια» παραμένουν πολλά. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, υπάρχουν ακόμα διαφωνίες για το συνολικό του ύψος, ενώ για το ταμείο ανάκαμψης προβλέπεται να δοθούν «μάχες» προκειμένου να μην περικοπεί το ποσό των 750 δισ. που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η μέχρι στιγμής αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων (250 δισ. και 500 δισ. αντίστοιχα). Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχο, όσον αφορά τις «περικοπές» έχουν ακουστεί ήδη «πολλά νούμερα», σαφώς χαμηλότερα από την τρέχουσα πρόταση, από 100 μέχρι 400 δισ.

Εξάλλου, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η «διακυβέρνηση» του ταμείου, δηλαδή κατά πόσο κάποιο κράτος - μέλος θα μπορεί να «μπλοκάρει» τη χρηματοδότηση κάποιου άλλου επειδή δεν συμφωνεί ή δεν κρίνει ικανοποιητικές τις μεταρρυθμίσεις που έχει προαναγγείλει. Με αυτόν τον στόχο η Ολλανδία ζητάει να προβλέπεται ομόφωνη έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης έναντι της πρότασης Μισέλ για ειδική πλειοψηφία, κάτι που όμως, εάν υλοποιηθεί, θα προκαλέσει σίγουρα αντιδράσεις από τις χώρες του Νότου. «Αυτό θα αποδείξει ότι η τωρινή πρόταση είναι η πιο εξισορροπημένη» σχολίαζε χθες ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ενημέρωση για Τουρκία

Το ζήτημα της Τουρκίας αναμένεται να φέρουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής Ελλάδα και Κύπρος, χωρίς όμως να επιβεβαιώνουν οι Βρυξέλλες ότι θα υπάρχουν γραπτά συμπεράσματα. Όπως σημείωνε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, ωστόσο ο σκοπός αυτής της συνόδου είναι να επικεντρωθούν οι ηγέτες στο ταμείο ανάκαμψης και στον επταετή προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση, συνοψίζονται σε τρεις άξονες σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα: «Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός. Και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του ταμείου ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Σε ό,τι αφορά τον επταετή προϋπολογισμό, ξεκαθάρισε ότι τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα.

Αλ. Χαρίτσης: Ιστορικών διαστάσεων η σύνοδος κορυφής

«Ιστορικών διαστάσεων» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τη σημερινή σύνοδο κορυφής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στη Δέλτα Τηλεόραση Θράκης, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση για το ταμείο ανάκαμψης, να μην δεχθεί δυσμενείς συμβιβασμούς για την Ελλάδα και να μην κρυφτεί πίσω από τους ‘σκληρούς’ των συντηρητικών κυβερνήσεων, τους ‘ομόσταυλούς’ της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

«Αν η Ευρώπη επιμείνει στις τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας με τις οποίες πορεύθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν προχωρήσει σε στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης, του εισοδήματος των πολιτών, δύσκολα θα αντιμετωπίσει αλώβητη τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται» προειδοποίησε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, ο Αλ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να θέσει «μετ’ επιτάσεως στη σύνοδο κορυφής και την ενεργοποίηση των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία τις οποίες πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019, καθώς η Άγκυρα έχει προβεί σε σειρά περιπτώσεων παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου». «Τελευταία προκλητική ενέργεια, η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» είπε, ενώ επισήμανε σχετικά με την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο: «Οι δίαυλοι επικοινωνίας οφείλουν να είναι πάντα ανοιχτοί και να ενημερώνει η κυβέρνηση για το τι συζητείται. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση παρουσίαζε στρεβλή εικόνα για το τι συμβαίνει, την εικόνα μιας απομονωμένης Τουρκίας».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL