Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Επιτελικό αλαλούμ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτελικό αλαλούμ

«Όποιος έρχεται σήμερα στην Ελλάδα για διακοπές είναι ‘ήρωας’ και όποιος τον υποδέχεται είναι επίσης ‘ήρωας’...» μας είπε μια επιχειρηματίας του τουρισμού, που έχει τρία ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, αλλά φέτος άνοιξε τα δύο από αυτά. Και όντως οι περιγραφές της ίδιας, αλλά και συναδέλφων της από άλλες τουριστικές περιοχές, κάνουν εμφανές ότι οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ανεβαίνουν έναν Γολγοθά, γνωρίζοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει και «ανάσταση» για φέτος το καλοκαίρι...

Οι υπουργοί της κυβέρνησης συνεχίζουν να αλληλοσυγχαίρονται για τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αλλά οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό στον βορειοελλαδικό χώρο βλέπουν και κυρίως πληρώνουν τις παλινωδίες, την προχειρότητα και τις αντιφατικές αποφάσεις. Οι ξενοδόχοι δεν κατανοούν τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά που ισχύουν από την πρώτη ώρα στο άνοιγμα του τουρισμού. Ουδείς αρμόδιος μέχρι σήμερα τους έχει δώσει μια πειστική απάντηση στο γιατί οι Ιταλοί και οι Βρετανοί τουρίστες είναι λιγότερο ύποπτοι στο να έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 από τους Σουηδούς, τους Σέρβους, τους Βορειομακεδόνες ή γιατί οι τουρίστες από την Αυστραλία θεωρούνται πιο «ασφαλείς» από τους Ρώσους τουρίστες.

Λαμβάνουν διάφορα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόσουν, δεν βλέπουν όμως ένα συνεκτικό σχέδιο. Η κυβέρνηση πορεύεται «βλέποντας και κάνοντας», με αποτέλεσμα να δημιουργείται χάος και να είναι αδύνατος ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός από την πλευρά τους. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και με τις αεροπορικές εταιρείες, που έχουν μειώσει πολύ τις πτήσεις προς τα αεροδρόμια του βορειοελλαδικού χώρου, παίζοντας δικά τους «παιχνίδια».

Είναι σαν να τους λέμε «μην έρχεστε»

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής, ότι δηλαδή από την Τρίτη όλοι οι τουρίστες που περνάνε από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι και με αρνητικό τεστ για τον SARS-CoV-2, το οποίο μάλιστα πρέπει να το έχουν κάνει έως και 72 ώρες πριν να πατήσουν στο ελληνικό έδαφος, έσπειραν επιπλέον πανικό στους ξενοδόχους. Φοβούνται για νέο κύμα ακυρώσεων και πλέον θεωρούν τον Ιούλιο «χαμένο μήνα». Ακόμα και «γαλάζιοι» εκπρόσωποι του κλάδου δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους για την εν πολλοίς ανερμάτιστη πολιτική που ακολουθείται. Ειδικά για τους πολίτες των βαλκανικών χωρών, που αποτελούν το 70% του τουρισμού στη Μακεδονία και τη Θράκη και έρχονται μαζικά οδικώς, τα πράγματα συνεχώς δυσκολεύουν. «Είναι σαν να λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους:'καλύτερα μην έρχεστε στην Ελλάδα'» είπε στην «Αυγή» ξενοδόχος της Ξάνθης.

«Ξεκινάνε γνωρίζοντας ότι τους περιμένει μεγάλη ταλαιπωρία στον Προμαχώνα και τώρα τους ζητάμε να ξοδέψουν και επιπλέον χρήματα για να κάνουν τεστ στη χώρα τους και να είναι μάλιστα και πολύ πρόσφατο το αποτέλεσμα. Και ρωτώ: Αν, για παράδειγμα, είναι να έρθουν την Τρίτη 10.000 Ρουμάνοι, είναι βέβαιο ότι αυτοί οι άνθρωποι θα προλάβουν να κάνουν τεστ και να έχουν έγκαιρα το αποτέλεσμα;» προσθέτει.

«Μπάχαλο» με το καλημέρα

Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Καβάλας, της Ξάνθης, του Έβρου στην κυριολεξία δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει. Οι περισσότεροι από αυτούς μετάνιωσαν που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους. Περίμεναν δυσκολίες, όχι όμως αυτό το συνεχές «αλαλούμ». Περίμεναν ότι ο τουρισμός θα ανοίξει για όλους τους ξένους πελάτες τους και ότι δεν θα υπάρχει «κόκκινη λίστα» χωρών, στην οποία ανά πάσα στιγμή θα μπαινοβγαίνουν χώρες. Αν γνώριζαν εξαρχής ότι σε αυτήν θα ήταν οι Ρώσοι και οι Σέρβοι, πολλοί επιχειρηματίες, που το πελατολόγιό τους προέρχεται κυρίως από αυτές τις χώρες, θα είχαν λάβει διαφορετική απόφαση και θα είχαν κρατήσει κλειστά τα ξενοδοχεία τους.

Το επιτελικό «μπάχαλο» στον τουρισμό της βόρειας Ελλάδα ξεκίνησε με το «καλημέρα». Την 1η Ιουλίου ήρθε και η πρώτη «ψυχρολουσία» στους ξενοδόχους, εξαιτίας της απαγόρευσης που ίσχυε «σιωπηρά» για τους Σέρβους τουρίστες, στον Προμαχώνα. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, έντονες και με άμεσο αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση, άγνωστο γιατί, άλλαξε αμέσως «ρότα» και άναψε «πράσινο φως» και για τους Σέρβους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ήδη όμως η ζημιά είχε γίνει με το πρώτο κύμα... Το «πράσινο φως» έγινε πάλι «κόκκινο» μια εβδομάδα αργότερα, οπότε και οι ξενοδόχοι είχαν νέο κύμα ακυρώσεων σε κρατήσεις δωματίων. Η δεύτερη απαγόρευση εισόδου των Σέρβων στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα ήρθε όταν στα τεστ ανίχνευση του SARS-CoV-2 από τον Προμαχώνα το “made in Serbia” ήταν καθημερινό και με αυξητική τάση, ενώ συγχρόνως καταγραφόταν νέα επιδημιολογική έξαρση στη γειτονική χώρα. Για τους ξενοδόχους όμως το καυτό ερώτημα είναι το «ποιος πληρώνει τη ζημία;» από αυτά τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης.

Αίτημα σε αναμονή

Η δεύτερη «ψυχρολουσία» ήρθε όταν με το περιβόητο «άνοιγμα των συνόρων» πριν δώδεκα ημέρες έκλεισαν όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί που λειτουργούσαν μέχρι τότε και έμεινε μοναδική πύλη χερσαίας εισόδου ο Προμαχώνας. Είχαμε δηλαδή κλείσιμο και όχι άνοιγμα... Στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία χαρακτηρίζουν τουλάχιστον «ακατανόητη» αυτήν την απόφαση και ζητάνε εξαρχής να ανοίξει τουλάχιστον ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας, προκειμένου να μοιραστεί ο φόρτος δουλειάς και να υπάρχει μικρότερη ταλαιπωρία για τους Βαλκάνιους τουρίστες που έχουν προορισμό την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Το φωνάζουν οι ξενοδόχοι, το ζητάνε και όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής, αλλά μέχρι στιγμής το αίτημά τους βρίσκεται σε αναμονή...

Μετά την κατακραυγή, όρισαν στη Χαλκιδική ξενοδοχείο καραντίνας

Η Χαλκιδική, που είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δημάρχων της ότι «όλα είναι έτοιμα», άρχισε να υποδέχεται τους ξένους τουρίστες χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας. Η ανυπαρξία του οφειλόταν μάλιστα στη δήμαρχο Κασσάνδρας, που δεν το ήθελε στα διοικητικά της όρια. Χρειάστηκε να εντοπιστούν τα πρώτα κρούσματα σε Σέρβους τουρίστες για να βγει στην επιφάνεια αυτή η «λεπτομέρεια» και μετά τη γενική κατακραυγή να βρεθεί λύση. Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ορίστηκε ένα ξενοδοχείο «καραντίνας» λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Νέα Σκιώνη, στην Κασσάνδρα. Αυτή δεν είναι η πλέον βολική περιοχή για να εξυπηρετήσει όλους τους δήμους της Χαλκιδικής, αλλά τουλάχιστον υπάρχει... Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι από ορισμένους παράγοντες της περιοχής προβλήθηκε ως «επιτυχής διαχείριση» το ότι τα πρώτα τρία κρούσματα επέστρεψαν στη χώρα τους!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL