Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Κυβερνητικό βέρτιγκο για την... εισαγγελική παρέμβαση Σκέρτσου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικό βέρτιγκο για την... εισαγγελική παρέμβαση Σκέρτσου

Άνω - κάτω έκανε το κυβερνητικό στρατόπεδο η πρωτοφανής ευθεία παρέμβαση του Άκη Σκέρτσου στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη την παραμονή της έκδοσης της απόφασης. Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να υψώσει ομπρέλα προστασίας στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, εγκαλώντας ανερυθρίαστα την αξιωματική αντιπολίτευση για «υποκρισία» λόγω της αξίωσής της για αποπομπή του Ά. Σκέρτσου. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πλασάροντας εκ νέου το επίπλαστο αφήγημα περί... δήθεν παρεμβάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Διακριτικές αποστάσεις (κυρίως μέσω των social media) από την προκλητική ανάρτηση Σκέρτσου λαμβάνουν μέλη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας που πρωταγωνιστούν συχνά - πυκνά στη σπέκουλα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, ασκήσεις ισορροπίας επιχειρεί ο Άδωνις Γεωργιάδης κομίζοντας διακριτή - προσωπική γραμμή...

Ο Γεραπετρίτης... αντιγράφει Σκέρτσο

«Θεωρώ ότι δεν ήταν πολιτική η παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, του κυρίου Σκέρτσου» ισχυρίστηκε χθες (ΕΡΤ1) ο Γιώργος Γεραπετρίτης! Λησμονώντας τις διαρκείς «γαλάζιες» προσπάθειες ενοχοποίησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για «χειραγώγηση της Δικαιοσύνης», ισχυρίστηκε πως «από το λεκτικό αλλά και από το ύφος της ανάρτησης του κ. Σκέρτσου είναι σαφέστατο ότι δεν προκύπτει οποιαδήποτε βούληση να υπάρξει επιρροή στην έκδοση της απόφασης». Ο υπουργός Επικρατείας και προνομιακός συνομιλητής τού πρωθυπουργού υιοθέτησε στο ακέραιο το σκεπτικό Σκέρτσου λέγοντας ότι «όταν καλείσαι να απονείμεις δικαιοσύνη, θα πρέπει να μένεις κατά το δυνατόν πιο κοντά στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου, να αποστασιοποιείσαι συναισθηματικά, να αφήνεις τις ψυχολογικές προεπιλογές σου και να κρίνεις με βάση το υφιστάμενο δίκαιο».

Σε δύο βάρκες ο Άδ. Γεωργιάδης

«Ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε ένα προσωπικό σχόλιο που δεν συνιστά παρέμβαση στη δίκη για τη δολοφονία της Ελ. Τοπαλούδη» ισχυρίστηκε αρχικά χθες (Mega) ο Άδωνις Γεωργιάδης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η ανάρτηση Σκέρτσου «ήταν λάθος υπό την έννοια ότι ο υφυπουργός παρά το Πρωθυπουργώ ό,τι γράφει χρεώνεται στη θέση που έχει και στο Μέγαρο Μαξίμου». Σημείωσε μάλιστα δύο φορές ότι «μπορεί να δεχτεί την κριτική ότι ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ότι δεν πρέπει να εκφράζει προσωπικά σχόλια στο Facebook». Υπό αυτό το πρίσμα, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει από τον σάλο που πυροδότησε ο Ά. Σκέρτσος θέτοντας το ερώτημα: “Αφού είναι τόσο αυστηρός ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, γιατί στον Ποινικό Κώδικα που έφερε μειώσανε τις ποινές για όλα αυτά τα αδικήματα;»...

Διαδικτυακές αποστάσεις

«Έχει οργανώσει, βελτιώσει κυβερνητικές λειτουργίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τέλειο πολιτικό και κοινωνικό κριτήριο» ήταν η μομφή του Γιώργου Κύρτσου στο Twitter για την παρέμβαση Σκέρτσου. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ωστόσο η ωμή φρασεολογία τού ευρωβουλευτή τής Ν.Δ., καθώς απέδωσε «το βασικό λάθος του Σκέρτσου» στο γεγονός «ότι δεν έχει αντιληφθεί τη δυναμική αντίδραση της κοινωνίας, στην Ελλάδα και διεθνώς, στις γυναικοκτονίες»...

Επιπλέον, ο Θ. Πλεύρης -πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαδραματίσει ρόλο συνηγόρου του Ά. Σκέρτσου- είχε επισημάνει στα social medιa ότι «εν μέσω δίκης, ειδικά με ενόρκους, ό,τι και να είπε στην πρότασή της η εισαγγελέας, κάθε παρέμβαση πριν την ολοκλήρωση της δίκης θα πρέπει να αποφεύγεται».

Πληρεξούσιος της Ν.Δ.

Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες και τον Τύπο της Ρόδου ανέφεραν ότι ο Άκης Δημητριάδης -δικηγόρος του Ροδίτη που καταδικάστηκε χθες για τη δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας- ήταν ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ειδικός πληρεξούσιος και αντιπρόσωπος της Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019.

Κάλυψη από Λοβέρδο...

Κάλυψη στον Ά. Σκέρτσο έδωσε, από τη Βουλή, ο Α. Λοβέρδος: «Είναι αναμφίβολα έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού, είναι κοντά στον πρωθυπουργό, αλλά δεν εκφράζει τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός εκφράζει τον πρωθυπουργό. Όπως δεν εκφράζει το κόμμα της Ν.Δ.» είπε, για να συμπληρώσει: «Άνθρωπος είναι κι αυτός, μπορεί να παρασύρθηκε. Όλοι έχουμε γράψει κατά καιρούς διάφορα, έχουμε γράψει και ανοησίες, κι εγώ, κι έχουμε ζητήσει συγγνώμη».

Παράλληλα, η βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου στηλίτευσε την «παντελώς λάθος και ακατανόητη παρέμβαση» του Άκη Σκέρτσου εστιάζοντας στο ότι «έχει συγκεκριμένο ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό». Ευθυγραμμίστηκε ωστόσο με τις ενστάσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου: «Υπήρξε ζήτημα με την εισαγγελέα και υπερέβη έως έναν βαθμό τη θέση της. Ήταν συναισθηματικά φορτισμένη».

ΚΚΕ: Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Τη θέση ότι «η κυβέρνηση παραμένει βαθιά εκτεθειμένη, παρά την προσπάθεια αναδίπλωσής της, μετά τη γενικευμένη κατακραυγή που προκάλεσε με το ανυπόστατο επιχείρημα ότι εξέφρασε τάχα προσωπικές απόψεις» αναδεικνύει το ΚΚΕ.

Αλ. Χαρίτσης: Ευθύνη Μητσοτάκη να αποπέμψει τον  Ά. Σκέρτσο

“Εφόσον ο κ. Σκέρτσος θέλει να τοποθετείται ως απλός πολίτης, ας τον αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης για να μπορεί να τοποθετείται επί παντός επιστητού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης” επανέλαβε και χθες (Alpha 989) ο Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι “η δημόσια τοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ σε μία δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, μία δίκη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, συνιστά ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία τής Δικαιοσύνης”.

Παράλληλα, ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε στη Βουλή ότι “η υπόθεση δείχνει την ιδιοκτησιακή αντίληψη της Ν.Δ. για τα πάντα. Μπορούν να λένε στους εισαγγελείς τι να κάνουν, να μην πληρώνουν δάνεια, να προσβάλλουν τις γυναίκες με σποτάκια κ.λπ.».

Την πλήρη κυβερνητική κάλυψη στα έκτακτα... εισαγγελικά καθήκοντα του Άκη Σκέρτσου έδωσε ωστόσο ο Στέλιος Πέτσας: «Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στα θέματα της Δικαιοσύνης. Ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε προσωπικές απόψεις χωρίς καμία πρόθεση να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης» είπε (Mega). Σε μια προσπάθεια παραπλανητικού εμπαιγμού μάλιστα, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για... «υποκρισία», λέγοντας ότι «πρόβλημα υπάρχει όταν κάποιος μιλά για έλεγχο των αρμών της εξουσίας ή όταν υπάρχει ένα παραδικαστικό κύκλωμα επί των ημερών του, που σήμερα ελέγχεται από την Προανακριτική Επιτροπή». Κλείνοντας δε και το μάτι στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών, συμπλήρωσε ότι «πρόβλημα υπάρχει ακόμα όταν δεν αρέσει σε κάποιον μια απόφαση της Δικαιοσύνης, όταν λέει, για παράδειγμα, ότι αποκλείεται να βγει αρνητική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL