Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δημ. Παπαδημούλης: Ακόμη ένας γερμανικός δρόμος που μας πάει σε λιτότητα και μνημόνια (Ηχητικό)

«Η απόφαση του Eurogroup για την στήριξη των χωρών της ΕΕ στην πανδημία είναι σαφώς κατώτερη των περιστάσεων, γρήγορα θα αποδειχθεί ανεπαρκής»

Γερμανοί και Ολλανδοί ξανά τα πήραν όλα χωρίς να δώσουν τίποτα, με την σαφώς κατώτερη των περιστάσεων απόφαση του Eurogroup δεν δίνεται για την κρίση ούτε ευρώ χωρίς δάνεια και υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία οδηγούνται ξανά σε προγράμματα λιτότητας και μνημόνια, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.

Η απόφαση του Eurogroup για την στήριξη των χωρών της ΕΕ στην πανδημία είναι σαφώς κατώτερη των περιστάσεων, γρήγορα θα αποδειχθεί ανεπαρκής, εκτίμησε ο κ. Παπαδημούλης. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και η Κομισιόν θεωρούν ότι χρειάζεται άμεσα παρέμβαση της τάξης του 1,5 τρισ. ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως θύμισε, αλλά χτες αποφάσισαν για το ένα τρίτο, παρέπεμψαν στις καλένδες την ιδέα του Ταμείου Ανασυγκρότησης, έθαψαν το κορωνοομόλογο και -κρίνοντας από τις διατυπώσεις του Eurogroup- Γερμανοί και Ολλανδοί πήραν αυτά που ήθελαν χωρίς να δώσουν τίποτα.

Έτσι, όπως είπε, θα δοθούν από τον ESM χρήματα μόνο για τα θέματα της Υγείας και τίποτα για την οικονομική ανασυγκρότησης, η πιστοληπτική γραμμή για την οποία μας είχε γανώσει το κεφάλι ο Στουρνάρας θα συνοδεύεται με μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ το Ταμείο που θα φτιαχτεί δεν θα είναι αμοιβαιοποίηση χρέους για να δανείζεται όλη η Ευρώπη αλλά ειδικού σκοπού, με αιρεσιμότητες, έλεγχο, επίβλεψη μνημονιακού τύπου για όσους δανειστούν, αν και όποτε φτιαχτεί.

Δεν δίνουν ούτε ευρώ με άμεση χρηματοδότηση, χωρίς δανεισμό, τόνισε ο ίδιος, τα δάνεια αυτά θα οδηγήσουν τις υπερχρεωμένες χώρες (η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος, η Ιταλία το δεύτερο) σε ύφεση, που με τη σειρά της θα φέρει νέα προγράμματα λιτότητας και ενδεχομένως μνημόνια.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι περικοπές μισθών είναι η αρχή

Ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, υπνωτισμένος από το success story των καναλιών. Όμως το ξήλωμα της κοινωνικής συνοχής έχει ήδη ξεκινήσει με τη μείωση των μισθών κατά 20% και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο