Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ / Έως και 100 δισ. από την Ε.Ε. για αναπλήρωση μισθών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ / Έως και 100 δισ. από την Ε.Ε. για αναπλήρωση μισθών

Την ώρα που η αντιπαράθεση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις απολύσεις σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού κορυφώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των εργαζομένων και την αποτροπή των απολύσεων, επαναφέροντας μ’ έναν τρόπο την πολυσυζητημένη ιδέα ενός πανευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει η Επιτροπή τις προτάσεις της για ένα σχήμα διασφάλισης των θέσεων εργασίας και αποζημιώσεων στους εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, συνολικού κόστους που, σύμφωνα με διαρροές, μπορεί να φτάσει μέχρι και 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αρμόδιο για την απασχόληση επίτροπο Νικολά Σμιτ, η εν λόγω κίνηση θεωρείται απαραίτητη, καθώς τα επίπεδα ανεργίας "εκτινάσσονται", όπως είπε χαρακτηριστικά στο "Politico".

"Sure" κυρίως για Ιταλία - Ισπανία

"Η καθημερινή μας ζωή έχει αλλάξει ριζικά. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους κι όμως πρέπει να αγοράσουν τρόφιμα και να πληρώσουν λογαριασμούς. Εταιρείες πληρώνουν μισθούς στους εργαζομένους τους παρ' όλο που αυτή την περίοδο δεν έχουν έσοδα. Η Ευρώπη έρχεται να τους συνδράμει με μια νέα πρωτοβουλία. Ονομάζεται Sure", δήλωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάνοντας αναφορά συγκεκριμένα στην Ιταλία και την Ισπανία που πλήττονται περισσότερο.

"Απλή ιδέα"...

Όπως είπε, "για παράδειγμα, στο Μιλάνο και τη Μαδρίτη, δυο από τις πόλεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, χιλιάδες δυναμικές και εύρωστες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της κρίσης που είναι σε εξέλιξη" εξηγώντας ότι γι’ αυτό η Επιτροπή ανέπτυξε την ιδέα της "εργασίας μειωμένου ωραρίου".

Η πρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε χθες στη δήλωσή της ότι το Sure είναι ένα πρόγραμμα "κρατικής στήριξης της εργασίας μειωμένου ωραρίου", το οποίο έχει εφαρμοστεί σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης με πολύ καλά αποτελέσματα.

"Η ιδέα είναι απλή. Εάν δεν υπάρχουν παραγγελίες και οι εταιρείες δεν έχουν δουλειά εξαιτίας ενός προσωρινού εξωτερικού σοκ, όπως ο κορωνοϊός, δεν θα πρέπει να απολύουν τους εργαζόμενούς τους" εξήγησε, επισημαίνοντας ότι "θα συνεχίζουν να τους απασχολούν, ακόμα κι αν υπάρχει λιγότερη εργασία, και στον ελεύθερο χρόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να εκπαιδεύονται σε νέες δεξιότητες που θα ωφελήσουν τόσο την εταιρεία όσο και τους ίδιους. Και αυτό έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην οικονομία" πρόσθεσε.

100 δισ. μέσω έκδοσης κοινού χρέους

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το εν λόγω πρόγραμμα, η Επιτροπή πρόκειται να κινητοποιήσει το ποσό των 100 δισ. ευρώ, το οποίο μάλιστα συζητιέται να γίνει μέσω έκδοσης κοινού χρέους.

Πρόταση αντί ευρωομολόγου

Εν μέσω συζήτησης για την έκδοση κορωνομολόγου, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φανεί ως λύση που ενδεχομένως να ικανοποιεί τις χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων

Την πρωτοβουλία της Επιτροπής, που αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της Τρίτης, χαιρέτισε, πάντως, χθες ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, σημειώνοντας ότι "η κατάσταση των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση Covid-19 επιδεινώνεται κάθε ώρα και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη στη μέση αυτής της έκτακτης ανάγκης είναι η μαζική ανεργία και μια άλλη οικονομική κρίση".

"Ο μηχανισμός Sure θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της εργασίας μειωμένου ωραρίου και των προγραμμάτων αποζημίωσης που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από πολλά κράτη-μέλη προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις και να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τους μισθούς τους" επισημαίνει ο ίδιος, ενώ καλεί την Επιτροπή να διασφαλίσει "ότι τα μέτρα αυτά θα ληφθούν σε όλα τα κράτη-μέλη και ότι η στήριξη θα επεκταθεί σε όλες τις ομάδες εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων σε πλατφόρμες, σε όλους τους τομείς και για όλα τα μεγέθη εταιρειών".

"Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την πανδημία για να υπονομεύσει τις ελευθερίες μας"

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Ντ. Σασόλι κάλεσε την Επιτροπή να ελέγξει τον Ούγγρο πρωθυπουργό: "Θέλουμε να βγούμε από την κρίση με τις δημοκρατίες μας ανέπαφες"

Στο χθεσινό κολέγιο των Επιτρόπων συζητήθηκε το πολύκροτο νομοσχέδιο που πέρασε η ουγγρική κυβέρνηση και το οποίο παραχωρεί υπερεξουσίες στην κυβέρνηση με αφορμή τα έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι προχθές η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πρόεβη σε σχετικές δηλώσεις για την ανάγκη σεβασμού των δημοκρατικών αξιών και της ελευθερίας του Τύπου σε ό,τι αφορά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Ουγγαρίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι κάλεσε την Επιτροπή να αξιολογήσει τον ουγγρικό νόμο και συγκεκριμένα εάν συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή συνθήκη. "Θέλουμε να βγούμε από την κρίση με τις δημοκρατίες μας ανέπαφες" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι "όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καθήκον να διατηρούν και να προστατεύουν αυτές τις θεμελιώδεις αξίες". "Για εμάς, τα Κοινοβούλια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και ο Τύπος πρέπει να παραμείνει ελεύθερος. Κανείς δεν μπορεί να επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει αυτήν την πανδημία για να υπονομεύσει τις ελευθερίες μας" υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL