Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Πώληση δέκα λιμανιών από την «πίσω πόρτα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώληση δέκα λιμανιών από την «πίσω πόρτα»

«Νομοθετείτε σε συνθήκες εκτός Μνημονίων ως μνημονιακότεροι των μνημονιακών» υπογράμμισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για δέκα λιμάνια της χώρας που συμπεριλήφθηκαν σε πολυτροπολογία της τελευταίας στιγμής που ενσωματώθηκε σε κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι ρυθμίσεις αυτές έχουν στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των συγκεκριμένων λιμανιών και υλοποιούν «ό,τι είχε ζητήσει η 'τρόικα εσωτερικού' και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το απέρριψε».

Ο Ν. Σαντορινιός μίλησε για «δωράκι» σε κάποιους που έχουν προσεγγίσει την κυβέρνηση και προειδοποίησε για «νομικά έωλη» διαδικασία, καθώς δεν τροποποιούνται οι αρχικές συμβάσεις παραχώρησης. Σημείωσε ότι η πρόβλεψη για δυνατότητα περισσότερων από μία υποπαραχωρήσεων έχει στόχο την «από την πίσω πόρτα» πλήρη πώληση των λιμανιών, καθώς αποθαρρύνονται οι εξειδικευμένοι επενδυτές κι ένας μόνο ιδιώτης μπορεί να συγκεντρώσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του λιμανιού.

Κίνδυνος για απολύσεις εργαζομένων στους Οργανισμούς Λιμένων

Παράλληλα εκτίμησε ότι το ανώτατο όριο 5% επί των εσόδων του παραχωρησιούχου ως αντισταθμιστικό τέλος για τους Οργανισμούς Λιμένων βάζει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους και τις θέσεις εργασίας. Τόνισε μάλιστα ότι μπαίνει ανώτατο όριο 5% ανεξαρτήτως των μελετών βιωσιμότητας του κάθε λιμανιού.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου προειδοποίησε κι αυτή ότι οι Οργανισμοί Λιμένων θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω των επίμαχων διατάξεων.

«Η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση, κανένα ενδιαφέρον, να προσελκύσει υγιείς και σταθερούς επενδυτές. Ενδιαφέρεστε, δυστυχώς, μόνο να διευκολύνετε με συνοπτικές διαδικασίες το επικείμενο ξεπούλημα σε κάθε λογής καιροσκόπους 'επενδυτές' επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά.

«Είναι «δωράκια» προς τους επερχόμενους επενδυτές κι αναγορεύουν το ΤΑΙΠΕΔ ως τον απόλυτο κυρίαρχο διαπραγματευτή αυτών των συμβάσεων, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τους Οργανισμούς Λιμένων» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Παραδοχή Χρ. Σταϊκούρα: Καθιστούμε τα λιμάνια πιο ελκυστικά σε επενδυτές

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις για τα λιμάνια έχουν στόχο μελλοντικούς επενδυτές. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι «προκειμένου να διευκολύνουμε τη διαδικασία αξιοποίησης και να καταστήσουμε πιο ελκυστικά τα λιμάνια μας σε υπεύθυνους και σοβαρούς επενδυτές, προβαίνουμε σε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL