Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μηνύματα Γεννηματά προς Μητσοτάκη ενόψει του σημερινού ραντεβού

Για εκλογικό νόμο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Επιμένει στην πρόταση για το μπόνους - Αφήνει ανοιχτό το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κατεβάσει δικό του υποψήφιο για την Προεδρία - Προβληματισμός για τη συνάντηση με Τραμπ: "Δεν προβλήθηκαν όπως έπρεπε οι εθνικές μας θέσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα"

Τα χαρτιά της για τα τρία βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την πολιτική ατζέντα για τις προσεχείς εβδομάδες (εθνικά, εκλογικός νόμος, ΠτΔ) φρόντισε να ανοίξει η Φ. Γεννηματά ενόψει της σημερινής συνάντησης που θα έχει με τον Κυρ. Μητσοτάκη το μεσημέρι.

Μιλώντας σε σύσκεψη των γραμματέων των Τομέων του κόμματος, άσκησε μετριοπαθή κριτική στον πρωθυπουργό για την απογοητευτική συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, υιοθετώντας παράλληλα βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν διατύπωσε στις πρώτες αντιδράσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Με αποδέκτη τον Κυρ. Μητσοτάκη, θύμισε ότι η θέση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τον νέο εκλογικό νόμο είναι γνωστή, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρει κοινό τόπο με τη Ν.Δ., με την οποία υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές ως προς το ύψος και την αναλογικότητα του μπόνους εδρών. Υπενθυμίζεται ότι η θέση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προβλέπει πως το μπόνους θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος, οπότε και θα λαμβάνει 20 έδρες μπόνους και για κάθε επιπλέον 1% από το 25% και πέρα θα λαμβάνει μία έδρα, με ανώτατο όριο τις 35 έδρες. Είπε ότι θα επαναλάβει τις θέσεις του κόμματος “μακριά από παζάρια και συμψηφισμούς”, με τη λογική για αναλογικότερο εκλογικό νόμο για ισχυρές προγραμματικές κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι ενός “τεχνητού δικομματισμού”. Σε κάθε περίπτωση, προανήγγειλε ότι τις αποφάσεις θα λάβουν τα όργανα του κόμματος.

Αναφορικά δε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι αν δεν προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, εκείνη θα προσέλθει με δική της πρόταση. “Αν επιχειρήσει να εκλέξει ΠτΔ με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της Ν.Δ., τότε βέβαια θα διαφωνήσουμε”, είπε. Αποφεύγοντας να επαναλάβει την πρότασή της για κάποιον εκ των τριών πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι “στην παρούσα φάση δεν έχει κανένα νόημα η ονοματολογία”.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός πήγε στον Λευκό Οίκο αναλαμβάνοντας μόνο την ευθύνη των χειρισμών, χωρίς να έχει προηγηθεί στήριξη όλων των δυνάμεων σε μια εθνική γραμμή που θα είχε από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Είπε ότι το αποτέλεσμα δημιούργησε εύλογο προβληματισμό στους Έλληνες και επέκρινε τη στάση του αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν, επισημαίνοντας ότι είναι θέμα “στο οποίο δεν έχει κανένα λόγο και συμφέρον να εμπλακεί η χώρα μας”. Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει “να θυμίζει ότι μας συνδέουν σχέσεις συμμαχίας και όχι υποτέλειας” και ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τις ΗΠΑ σε περίπτωση ανοχής της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από την Τουρκία. Επισήμανε ακόμη ότι “δεν προβλήθηκαν όπως έπρεπε οι εθνικές μας θέσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα”. Ωστόσο είπε ότι για το θέμα των βάσεων ο Αλ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί και ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης “επικύρωσε και υλοποίησε”.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Με ΜΑΤ και ΜΜΕ στήνουν κλειστά κέντρα

Αυτό που συμβαίνει από προχθές τη νύχτα στη Χίο και τη Λέσβο, δεν θα το είχαμε πάρει καν είδηση αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί τα ΜΜΕ, που υπό κανονικές συνθήκες ψοφάνε για αναταραχές, φασαρίες και επεισόδια, έχουν βαλθεί, συντονισμένα, να υποβαθμίσουν τα γεγονότα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις