Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Π. Πέρκα: Θεσμοθετούν ότι για το περιβάλλον θα βάζει όρους… ο Άδωνις (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Πέρκα: Θεσμοθετούν ότι για το περιβάλλον θα βάζει όρους… ο Άδωνις (Ηχητικό)

Μέσω του αναπτυξιακού μεθοδεύουν ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης όταν υπάρχει «καθυστέρηση» για τους περιβαλλοντικούς όρους θα υπογράφει ο ίδιος, είναι πρωτόγνωρο, ενώ επανέρχονται και χρονικοί περιορισμοί όπως αυτοί με τους οποίους οι εργολάβοι πήραν δισεκατομμύρια από το Δημόσιο για έργα που δεν έκαναν μέσω αποζημιώσεων, είπε η αναπληρώτρια τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Πέτη Πέρκα Στο Κόκκικο και τον Στάθη Σχινά.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/700463527&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


«Ο τίτλος του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι “απορρύθμιση των πάντων”», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πέρκα, «βλέπει τις επενδύσεις “με φτηνό εργατικό κόστος”, δηλαδή διάλυση των εργασιακών σχέσεων, κατάστρατήγηση κάθε κανόνα που αφορά χωροταξία, πολεοδομία, περιβάλλον, το βρίσκουμε σε όλες τις ενότητες του νομοσχεδίου … σε τέτοιο βαθμό που στο τέλος δεν θα ξέρουν και οι ίδιοι τι ακριβώς ισχύει -φαίνεται ήθελαν να εξυπηρετήσουν διαφορετικούς… πελάτες».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι μεταξύ άλλων «καταργεί το κριτήριο της όχλησης, παρότι είναι σημαντικό στοιχείο στην χωροταξική και περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αναιρείται τελείως το κριτήριο της όχλησης, δεν λαμβάνεται υπόψιν».

«Η χωροταξία δεν είναι απλώς επιστήμη της πολιτικής, είναι η ίδια πολιτική: τι κράτος θες, πώς το θες, πώς θες τις πόλεις, τις επιχειρήσεις», τόνισε η κ. Πέρκα, σημειώνοντας ότι έρχονται:

  •     Ειδικά Χωρικά Σχέδια που “τρυπάνε” τον υφιστάμενο σχεδιασμό, είναι πλέον “στη διακριτική ευχέρεια” η προέγκριση, που είχε γίνει μεγάλη μάχη με τους θεσμούς να κατοχυρώσουμε
  •     Τοπικά Χωρικά Σχέδια που πάνε σε επίπεδο Κοινότητας και όχι Δήμου, όπου θα υπήρχε ένας συνολικότερος σχεδιασμός

«Στα περιβαλλοντικά κυρίως», τόνισε, «γίνεται κάτι πρωτόγνωρο: οι ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), δηλαδή οι περιβαλλοντικοί όροι, εάν καθυστερήσει η υπηρεσία υπογράφονται από τον υπουργό Ανάπτυξης -και θα υπάρξουν οπωσδήποτε καθυστερήσεις, βάζουν πάρα πολύ μικρούς χρόνους».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αναιρείται κάθε έννοια στρατηγικότητας στις επενδύσεις, καθώς «ανακηρύσσονται ως στρατηγικές επενδύσεις το παραμικρό, μικρά έργα όπως σχολεία, φυλακές, κτλ. … Εμείς στρατηγικές επενδύσεις θεωρούσαμε ότι περνούσε από την Διυπουργική και εντασσόταν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Αυτό είχε δικλίδες ασφαλείας και περιβαλλοντικές και βιώσιμης ανάπτυξης».

«Είναι επίσης τραγικό ότι δίνονται χρήματα από πεπερασμένους πόρους σε δραστηριότητες που αφενός δεν έχουν αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία όπως οι εξορύξεις, όπως και “φωτογραφικά” σε υπηρεσίες όπως η διανομή Τύπου, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες delivery. Σε μία χώρα με μειωμένους και πεπερασμένους πόρους προϋπολογισμού, αντί να επικεντρωθούμε και να δίνουμε κίνητρα, χρηματοδότηση, στήριξη, σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, που έχουν άλλο παραγωγικό μοντέλο, ξαναγυρίζουμε στο πελατειακό κράτος. Και ο ιδιωτικός τομέας οδηγείται στο να στηριχθεί σε αυτό το πελατειακό κράτος και να μην ερευνήσει, να μην επεκταθεί, να μην έχει προϊόντα προστιθέμενης αξίας, να μην ανοίξει νέες αγορές. Αυτό είναι το πνεύμα του νομοσχεδίου», τόνισε η ίδια.

Επανέρχονται επίσης οι συνθήκες για κατασπατάληση τεράστιων ποσών δημόσιου χρήματος όπως έγινε υπέρ των εργολάβων τα χρόνια που οδήγησαν στην κρίση, με τον περιβόητο «δρόμο της ανάπτυξης» του κ. Σουφλιά, που προέβλεπε χρόνους που το Δημόσιο δεν μπορούσε να τηρήσει και πλήρωσε πολλά δισ. ευρώ στους παραχωρησιούχους. «Και εδώ ξαναδεσμεύεται η Πολιτεία σε χρόνους που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν και μετά να αποζημιώνει τους παραχωρησιούχους», υπογράμμισε η κ. Πέρκα.

Επίσης, δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη για την «μετα-λιγνιτική εποχή» σε Φλώρινα και Κοζάνη, παρότι ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε το τέλος της χρήσης λιγνίτη από την ΔΕΗ. «Πρέπει να πέσουν πόροι στην περιοχή, δεν μπορεί να βάζεις τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, τα derivery και τις εξορύξεις και να μην βάζεις αυτά που έχουν ανάγκη τουλάχιστον αυτοί οι δύο νομοί, να μην προβλέπεις χρηματοδότηση», όπως είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL