Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Π. Σκουρλέτης: Τεκμηριωμένη αντιπολίτευση με νέες δυνάμεις από την κοινωνία και τα κινήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: Τεκμηριωμένη αντιπολίτευση με νέες δυνάμεις από την κοινωνία και τα κινήματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μεγαλώνει τα όρια της παράταξης της Αριστεράς, ως βασικός εκφραστής του ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου θα αναβαθμίσει ποιοτικά την παρουσία του με χαρακτηριστικά δυναμικής, τεκμηριωμένης προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα τροφοδοτείται από την ίδια την κοινωνία και τα κινήματα, είπε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Η παρουσία Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και την ΔΕΘ «ανέδειξε μία νέα αφετηρία για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην πολιτική αντιπαράθεση, την στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και τον τρόπο που θα κινηθεί αντιπολιτευτικά, όσο και την διάθεσή του και ο ίδιος υποκειμενικά να ακολουθήσει με συγκεκριμένο τρόπο τα βήματα οργανωτικής διεύρυνσης που έχουν προαναγγελθεί», είπε ο κ. Σκουρλέτης, «κυρίως από την ομιλία στο Βελλίδειο».

«Από το 2012 και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να μεγαλώσει τα όρια της παράταξης της Αριστεράς και να γίνει ο βασικός εκφραστής του ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου», συνέχισε ο ίδιος και «συνεχίζοντας αυτή την πορεία, είτε από την θέση της αντιπολίτευσης είτε της κυβέρνησης, θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει και ποιοτικά την δουλειά και την παρουσία του, καθώς και την αντιπολίτευσή του ώστε να της προσδώσει χαρακτηριστικά μίας δυναμικής, τεκμηριωμένης προγραμματικής αντιπολίτευσης, που θα βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία και θα τροφοδοτείται από την ίδια την κοινωνία και τα κινήματα».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση «κυβερνά αντιπολιτευόμενη την αντιπολίτευση», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Σκουρλέτης προέβλεψε ότι η ΝΔ «σε κάθε μέτρο που θα παίρνει με βάση το δικό της πρόγραμμα και λογική, θα επιχειρεί αντιπερισπασμό για να μπορέσει να “περάσει” ή να δικαιολογήσει την αντικοινωνική πολιτική της. Δεν είναι μόνο παράδειγμα η Novartis, όπου επιχειρείται αυτός ο αντιπερισπασμός … και στην ΔΕΗ για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις τιμολογίων, μιλάει πάλι για εξεταστική επιτροπή, για να μπορέσει να δικαιολογήσει την αυταρχική, συγκεντρωτική, “επιτελική” δομή κράτους και τους δεκάδες ημέτερους που προσπαθεί να φυτέψει μέσω της “νέας” ΕΥΠ, μιλάει για σκάνδαλο μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι θα πάμε το επόμενο διάστημα», όπως προέβλεψε…

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε εκτενώς στο σκάνδαλο της Novartis σημειώνοντας ότι «δεν εμφανίζεται ενιαία η στάση της ΝΔ, θα έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα κινηθεί με βάση την εσωτερική διάταξη δυνάμεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας». Τόνισε μάλιστα ότι «δεν πρόκειται περί δευτερεύοντος ζητήματος, δεν μπορείς να παίζεις με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύο μήνες μετά τις εκλογές, να πετάς στο τραπέζι -έστω και σαν αποτέλεσμα διαφορετικών εσωτερικών προσεγγίσεων- το θέμα μίας εξεταστικής και να τον εμπλέκεις. Αυτό δείχνει μία επιλογή ρεβανσισμού, διχαστική, αν τελικά επικρατήσει, επιζήμια από κάθε άποψη. Αν επιχειρηθεί, θα πρέπει να απαντηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, δηλαδή τη μέγιστη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων για να υπερασπιστούν τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης και της Δημοκρατίας, γιατί περί αυτού πρόκειται ουσιαστικά».

«Αντί να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη στάση, να αφήσουν την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της για ένα αποδεδειγμένα κορυφαίο σκάνδαλο, κατ’ αρχήν το οικονομικό, που λειτούργησε εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και του Ελληνικού Δημοσίου με την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, «φλερτάρουν με άλλες απόψεις», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα πρέπει να μονοπωλήσει την αντιπολιτευτική και ευρύτερη πολιτική μας παρουσία η στάση μας απέναντι σε μία επιλογή επίθεσης από την ΝΔ … ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρα πολλά να πει, για τα θέματα της οικονομίας, της κοινωνίας, του κόσμου της εργασίας, του περιβάλλοντος, άξονες που έθιξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Βελλίδειο … δεν θα κάνουμε την χάρη στην ΝΔ να απαντάμε στις δικές της αήθεις επιθέσεις».

Καταλήγοντας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην αυτοκριτική διάσταση της ομιλίας Τσίπρα και ευρύτερα εντός του κόμματος για την προηγούμενη περίοδο, σημειώνοντας ότι μία «εξωστρεφής αυτοκριτική προσέγγιση ουσιαστικά ενδυναμώνει την πολιτική μας αξιοπιστία ως πολιτικού χώρου, είναι αναγκαίο για εμάς τους ίδιους, τους ψηφοφόρους μας, την κοινωνία, αλλά και συνολικά για την Ευρώπη και την ευρύτερη ευρωπαϊκή Αριστερά που παρακολουθεί το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ, μοναδικό κόμματος της Αριστεράς που κλήθηκε να κυβερνήσει υπό αντίξοες συνθήκες και κατόρθωσε μετά από πολύ δύσκολη πορεία 4,5 χρόνων να παραμένει το πρώτο σε εκλογικά ποσοστά της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης στην Ευρώπη. Οφείλουμε να κάνουμε αυτή την συζήτηση με τρόπο πολιτικό, νηφάλιο, γιατί αυτό ακριβώς έχει ανάγκη και ο κόσμος που παρακολουθεί, να απαντήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, στο πώς και το γιατί», θυμίζοντας ότι «την Κυριακή θα συνεδριάσει η ΚΕ του κόμματος για να σχεδιάσει τον “οδικό χάρτη” προς το Συνέδριο», ενώ «πολλά θα ειπωθούν και με αφορμή το Φεστιβάλ Νεολαίας στο τέλος Σεπτεμβρίου … θα είναι ανοιχτή πολιτική ομιλία που θα θέσει άξονες και συντεταγμένες».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/681740936&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL