Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Βολές Γεννηματά κατά της "συντηρητικής πολιτικής Μητσοτάκη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολές Γεννηματά κατά της "συντηρητικής πολιτικής Μητσοτάκη"

Με ευθύ τρόπο η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιτύχει την απαιτούμενη “εθνική και κοινωνική αφύπνιση για την οριστική έξοδο από την κρίση και την αλλαγή στη χώρα”. Δηλαδή έδειξε την απόσταση που έχει και με τη Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι επιδόθηκε για μια ακόμη φορά στην προσφιλή στρατηγική των ίσων αποστάσεων με κριτική υψηλών τόνων και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες αποκορύφωμα αυτής της τακτικής των ίσων αποστάσεων, που πάντα αποσκοπεί στο να παρουσιάζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως θύμα κάποιας συνωμοσίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ήταν ο ισχυρισμός της περί ενός “ενοχικού πολιτικού ντιλ” που έχουν τα δύο κόμματα μεταξύ τους και το οποίο υποτίθεται ότι συντείνει σε μη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για την οικονομία.

Ειδικότερα, από το Βελλίδειο και την ομιλία της στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η Φ. Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη για απουσία συνολικού σχεδίου, για συντηρητικές πολιτικές, αλλά και δριμύ “κατηγορώ” σε σχέση με τη μη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τις προθέσεις της Ν.Δ. για τα εργασιακά. “Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. δεν έχουν καμιά μεταρρυθμιστική πρόταση. Έχουν όμως συντηρητική ατζέντα που άρχισε να ανοίγει. Οικοδομούν το νέο συγκεντρωτικό και αυταρχικό κράτος της Δεξιάς” είπε.

Σκιαγράφησε την απόσταση που τη χωρίζει από τη Ν.Δ., με χαρακτηριστική ως προς αυτό τη φράση της: “Είμαστε καθαρά απέναντι στη συντηρητική πολιτική που πρεσβεύουν. Η Ν.Δ. είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος. Εμείς δεν ντρεπόμαστε για την ιδεολογική μας ταυτότητα, δεν κρυβόμαστε, δεν μετατοπιζόμαστε. Η απόσταση που μας χωρίζει έχει ιδεολογικό πρόσημο”. Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι “η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της Δεξιάς δεν συνεπάγεται και συγχωροχάρτι στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ”.

Εθνική συνεννόηση και... ομερτά!

Εξίσου ενδεικτική όμως και η κεντρική αναφορά της ότι “εθνικό σχέδιο χωρίς εθνική συνεννόηση δεν υφίσταται”, αλλά “εθνική συνεννόηση με ανοιχτές πληγές δεν νοείται”. Αυτό η Φ. Γεννηματά το συνδέει με τη στάση του πρωθυπουργού ως προς το θέμα μιας ενδεχόμενης Εξεταστικής για την πρώτη περίοδο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

“Ακούσαμε χθες τον κ. Μητσοτάκη να παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες τη διερεύνηση του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου Τσίπρα - Βαρουφάκη. Έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει την ομερτά”, “την από κοινού συγκάλυψη των ευθυνών Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση και τη διαχείριση της. ‘Σου χαρίζομαι για το 2004- 2009, μου χαρίζεσαι για το 2015, πατσίσαμε!’”, είπε.

Η Φ. Γεννηματά ισχυρίστηκε ότι όλο αυτό γίνεται προκειμένου τα δύο κόμματα “να ρίξουν όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ο στόχος είμαστε εμείς”, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να εξεταστεί αναλυτικά όλη η περίοδος από την είσοδο της χώρας στο ευρώ μέχρι σήμερα.

“Όχι παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο”

Μήνυμα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη έστειλε και σε σχέση με τον εκλογικό νόμο. Είπε ότι “δεν είναι ώρα για παιγνίδια με τον εκλογικό νόμο, που οδηγούν σε άγονες διχαστικές αναμετρήσεις του τύπου ‘τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’” και τον προειδοποίησε πως “η τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα μας βρει δυναμικά απέναντι”.

Ο Μητσοτάκης υλοποιεί τις δεσμεύσεις του υπέρ του ΣΕΒ

Μαζί με τα πρωτογενή πλεονάσματα, η επίθεση της Φ. Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό εστιάστηκε και στα εργασιακά, κατηγορώντας τον ότι υλοποιεί προεκλογικές αρνητικές δεσμεύσεις προς τον ΣΕΒ εις βάρος των εργαζομένων. Δήλωσε “απέναντι” σε κάθε σκέψη για καταστρατήγηση της υποχρεωτικής εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων για όλες τις επιχειρήσεις του κάθε κλάδου, απέναντι σε διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων, σε διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL