Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Από το 2021 τα πλεονάσματα και... βλέπουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το 2021 τα πλεονάσματα και... βλέπουμε

Στο Μέγαρο Μαξίμου... άφησε εκ νέου ο πρωθυπουργός την κεντρική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. περί διαπραγμάτευσης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων επαναλαμβάνοντας, ενώπιον του Ολλανδού ομολόγου του, ότι η κυβέρνηση “θα τηρήσει τους στόχους για το 2019 και το 2020”. Αρκέστηκε να συμπληρώσει ότι “εντός του 2020 έχοντας κερδίσει αξιοπιστία η κυβέρνηση θα ανοίξει τη συζήτηση για τη μείωσή τους”.

"Μας κληροδοτήθηκαν"!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακάμπτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που δρομολογούσε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5%, ισχυρίστηκε από τη Χάγη ότι “αυτό το ζήτημα μας κληροδοτήθηκε από το παρελθόν". Δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι “με την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρχε έλλειμμα αξιοπιστίας στο να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό επιβλήθηκαν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα”, λησμονώντας τα πλεονάσματα ύψους 4,5% που είχε συνομολογήσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Συμπλήρωσε δε γενικόλογα ότι “ο καλύτερος τρόπος να αποπληρωθεί το χρέος της χώρας είναι να αναπτυχθεί. Όσο θα αναπτύσσεται τόσο λιγότερο σημαντικό θα είναι να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα”.

Ν. Παππάς: "Τα βρήκε στο 2,5% και τα αύξησε στο 3,5%"

“Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να λέει ότι επιθυμεί τη μείωση των πλεονασμάτων, διότι τα βρήκε στο 2,5% και τα αύξησε στο 3,5% κατά την πρώτη του διεθνή επαφή, στη συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ», υπενθύμισε σε αυτό το φόντο ο Νίκος Παππάς. Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (Kontra Channel) τόνισε ότι «αυτή η επιλογή αποδεικνύει το υποκριτικό της όλης κουβέντας γύρω από τα πλεονάσματα, τα οποία γίνονται η νέα μεγάλη δικαιολογία για να περάσουν άλλου τύπου πολιτικές», ορίζοντας ως τέτοιες “το 1 προς 5 στο Δημόσιο, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών”.

Τα προειδοποιητικά μηνύματα

Σημειώνεται δε ότι ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα από τις 5 Αυγούστου είχε... φροντίσει να διαμηνύσει (“Καθημερινή”), ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Χάγη, ότι “η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί να ζητήσει κατευθείαν χάρες, όπως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, προτού αποδείξει ότι υπάρχει σοβαρή δέσμευση από την πλευρά της για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας”.

“Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που βγαίνει από την επικίνδυνη φάση του λαϊκισμού” ισχυρίστηκε σε άλλο σημείο- ο πρωθυπουργός θυμίζοντας τον... αντιπολιτευτικό εαυτό του. Ωστόσο, σε αντιφατικούς τόνους, υποστήριξε ότι «η χώρας μας μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της” συμπληρώνοντας ότι “δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επαναλάβει το... ευχολόγιο “να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις, γιατί αυτές είναι που φέρουν στη χώρα μας νέες δουλειές και θα φέρουν πίσω τα χιλιάδες μυαλά που σήμερα ζουν, παράγουν και προοδεύουν εκτός των συνόρων μας, πολλά από τα οποία ζουν και εργάζονται σήμερα στην Ολλανδία”.

«Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία π.χ. στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον» δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, “εκφράστηκε συναντίληψη για την ανάγκη συντονισμένης δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, που προκαλούνται, μεταξύ άλλων, από την αβεβαιότητα ενός ‘άτακτου Brexit’ και την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας”.

Ανώμαλη προσγείωση στο προσφυγικό

Την ανάγκη για “δίκαιη κατανομή προσφύγων” θυμήθηκε ο πρωθυπουργός

Την ανώμαλη προσγείωση της κυβέρνησης στη δύσβατη πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης πιστοποιεί η έκκληση του πρωθυπουργού προς την Ε.Ε. “να μεριμνήσει για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη - μέλη. Δεν μπορούν να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη Σέγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” σημείωσε ετεροχρονισμένα από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την “ανάγκη μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης του Σέγκεν». Αναφέρθηκε δε “στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών” λέγοντας ότι “και η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα γιατί είναι και σύνορα, της Ευρώπης.

Κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι κατά τη συνάντηση “διαπιστώθηκε προσέγγιση στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου”. Επιδιώκοντας δε να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης σημείωναν όπως “συμφωνήθηκε με τον κ. Ρούτε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών”.

Ρούτε: "Να μην μείνει μόνη η Ελλάδα"

“Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη, να μην μείνει μόνη η Ελλάδα» ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός. Ο Μαρκ Ρούτε κάλεσε στην Τουρκία “να εκπληρώσει το μέρος της Συμφωνίας με την Ε.Ε. που της αναλογεί” αν και σημείωσε ότι “έχει συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος μετά τη Συμφωνία με τη Ε.Ε.”. Πρόσθεσε δε ότι “έχει και εκείνη (σ.σ.: η Τουρκία) πρόβλημα, αφού δέχθηκε 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της».

Παραβίαση διεθνούς δικαίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε προς τον Ολλανδό πρωθυπουργό και τα “ζητήματα της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις δράσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου». Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές διαμήνυσαν ότι στη συνάντηση “καταγράφηκε η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την ισχυρή αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σημασία και η επιρροή της Ολλανδίας, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Τουρκία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL