Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Αλ. Χαρίτσης: "Άλμα προς τα πίσω" από την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: "Άλμα προς τα πίσω" από την κυβέρνηση

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα άλμα προς τα πίσω», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης διαπιστώνοντας «επιστροφή σε έναν γνώριμο πολιτικό λόγο που συνδυάζει παλαιοκομματικές δεσμεύσεις, ιδεοληπτικές διαβεβαιώσεις και φανταχτερά πυροτεχνήματα που σύντομα θα σβήσουν».

Μιλώντας στη Βουλή ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. «όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση τσαλαβουτούσε στα βρώμικα νερά του αντιπολιτικού και λαϊκιστικού λόγου, ξεσπάθωνε για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανεχόταν στα συλλαλητήρια την Άκρα Δεξιά και τις κραυγές εκείνων που μιλούσαν για 'προδότες', κατέφευγε στην τυμβωρυχία για το Μάτι. Και τώρα, που βρίσκεται στην κυβέρνηση, η Ν.Δ. επιθυμεί να εμφανιστεί ως ο πολέμιος του λαϊκισμού. Πρόκειται για μια ανεύθυνη, επικίνδυνη και κυνική στάση. Εμείς δεν θα την ακολουθήσουμε στον ολισθηρό αυτό δρόμο».

Επεσήμανε ακόμη ο Αλ. Χαρίτσης στην κυβέρνηση ότι «έχετε εγκαταλείψει τον στόχο της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και αυτή η επιλογή οδηγεί σε ένα πεισματάρικο δεδομένο: ότι το 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ. ευρώ. Πού θα τα βρείτε;».

«Πλέον σχεδόν όλοι είμαστε με τις Πρέσπες»

«Μία «συγγνώμη» της Ν.Δ. θα μπορούσε να ανεβάσει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και του πολιτικού πολιτισμού», επεσήμανε ο Νίκος Παππάς αναφερόμενος στην αλλαγή θέσης της Ν.Δ. που, όπως είπε, σηματοδοτήθηκαν από την τοποθέτηση Τσουβάλα στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Μαυρωτά στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, αλλά και στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για το Μακεδονικό. «Πλέον, σχεδόν όλοι είμαστε με τις Πρέσπες και η Ν.Δ. συζητά με την Ελληνική Λύση εάν θα υπογράψουμε την παραπομπή του Κοτζιά και του Τσίπρα στα Ειδικά Δικαστήρια», σχολίασε δεικτικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Ν. Παππάς επεσήμανε ότι «επιβεβαιώθηκε αυτό που εμείς δυστυχώς είχαμε προβλέψει προεκλογικά. Διότι η Ν.Δ. ακύρωσε τη μείωση των πλεονασμάτων που είχαμε πετύχει. Τα πλεονάσματα είχαν πέσει στην προτέρα κατάσταση στο 2,5%, με την αξιοποίηση μέρους του μαξιλαριού. Τι έρχεται και κάνει η Ν.Δ. μονομερώς; Τα ξανανεβάζει στο 3,5%. Γιατί; Για να αιτηθεί τη μείωσή τους και να αρχίσουμε πάλι να συζητάμε για προαπαιτούμενα».

Ακόμη ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι «οι φοροελαφρύνσεις θα έρθουν εάν και μόνο εάν υπάρξει επιτυχία ως προς τη μείωση των πλεονασμάτων. Τα πλεονάσματα τα οποία εμείς πληρώσαμε και για το 2020 και για το 2021 και για το 2022 και η Ν.Δ. λέει ότι θα προσπαθήσει να πείσει να την αφήσουν να τα μειώσει για το ’21 και το ’22. Ίδωμεν! Εάν δεν μειωθούν τα πλεονάσματα, περικοπές».

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Στίγμα νεοφιλελευθερισμού

«Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, παρά τη μετριοπάθεια του λόγου, απέπνεαν σαφώς ένα στίγμα νεοφιλελευθερισμού, όπως και αυτά που δεν δήλωσε ή κάποιες ασάφειες οι οποίες δεν έχουν αποσαφηνιστεί και παρά τις δηλώσεις των υπουργών στα αντίστοιχα θέματα. Αυτές οι ασάφειες υπάρχουν κυρίως σε κοινωνικά ζητήματα και στα ζητήματα του ασφαλιστικού συστήματος», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Επεσήμανε ακόμη ότι, «πέραν των ασαφειών, έχουμε και ένα πολύ αρνητικό δείγμα γραφής από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησης όσον αφορά τη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, που μας πάνε πίσω σε παλαιοκομματικές νοοτροπίες ελέγχου του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL