Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
"Μικρό και ευέλικτο σχήμα"... 51 ανθρώπων με συνταγή ΣΕΒ - ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μικρό και ευέλικτο σχήμα"... 51 ανθρώπων με συνταγή ΣΕΒ - ΔΝΤ

Mε τη σφραγίδα του ΣΕΒ και του ΔΝΤ η στελέχωση της νέας κυβέρνησης! Ο πρώην γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου των υπουργών και κυρίως των εξωκοινοβουλευτικών “τεχνοκρατών” υφυπουργών που καλούνται να υλοποιήσουν την αντικοινωνική ατζέντα της Ν.Δ.

Ο πολέμιος της επαναρρύθμισης του εργασιακού χάρτη Γιάννης Βρούτσης επιστρέφει στο υπουργείο Εργασίας ενώ αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική ορκίζεται ο πρώην πρόεδρος της νεοφιλελεύθερης Δράσης Θεόδωρος Σκυλακάκης! Ο πρώην διευθυντής Ερευνών του οργανισμού ερευνών “διαΝΕΟσις” (που συνδιοργανώνει με τον ΣΕΒ εκδηλώσεις) Κυριάκος Πιερρακάκης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Ψηφιακής Πολιτικής! “Χρειάζεται σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ” επιμένει με νόημα ο νέος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Υποβάθμιση Βορίδη

Έντονο παρασκήνιο με... αδειάσματα, καραμπόλες και δυσαρέσκειες συνοδεύει την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν “βολιδοσκοπήσει” τον Μάκη Βορίδη για το υπουργείο Υγείας. Χθες, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή (ΣΚΑΪ) ο Μ. Βορίδης δεν διέψευσε τους δημοσιογράφους όταν έσπευσαν να του ευχηθούν “καλή επιτυχία στο υπουργείο Υγείας” συστήνοντας απλώς “να περιμένουμε τις ανακοινώσεις”.

Τις επόμενες ώρες ωστόσο ειδοποιήθηκε ότι προς την Αριστοτέλους οδεύει ο Βασίλης Κικίλιας. Σε αυτό το φόντο διακινήθηκε η φημολογία ότι ο Μάκης Βορίδης θα βρισκόταν εκτός κυβέρνησης. Τελικά ανέλαβε με... βαριά καρδιά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με υφυπουργό αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική τον Κώστα Σκρέκα και για την αλιευτική πολιτική τη Φωτεινή Αραμπατζή.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Πέτσας

Έκπληξη θεωρείται η τοποθέτηση στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου του Στέλιου Πέτσα. Ο πρώην διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. είχε δώσει... δείγματα γραφής του νέου ρόλου του όταν -με ανάρτησή του στο Facebook- ήταν το πρώτο στέλεχος της Ν.Δ. που επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ της «Α» για το γαλάζιο σχέδιο εκχώρησης της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Το μάτι του ΣΕΒ

Ο Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Ο Ά. Σκέρτσος ως γενικός διευθυντής του ΣΕΒ είχε υποστηρίξει (17.10.2018) ότι «αν δεν κοπούν οι συντάξεις, δεν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα που είναι σημαντικά για την παραγωγή και την ανάπτυξη; Αυτό το δίλημμα βάζουμε. Αν ξηλώνουμε ό,τι έχει ψηφιστεί, θα πάμε σε τέταρτο και πέμπτο Μνημόνιο».

Υπενθυμίζεται ότι -όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός- “το πρωθυπουργικό γραφείο θα ελέγχει όλα τα υπουργεία και θα τα βαθμολογεί. Αυτό θα γίνεται μέσα από ένα ισχυρό γραφείο υποστήριξης του έργου του πρωθυπουργού και θα φτάνει σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης".

"Τσάρος" ο Χρ. Σταϊκούρας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών. Πρόσφατα επεσήμανε ότι “δεν είναι επιλογή της επόμενης κυβέρνησης η προληπτική πιστοληπτική γραμμή”. Φρόντισε ωστόσο να “κατακεραυνώσει” το μαξιλάρι ασφαλείας διότι “δημιουργήθηκε με εσφαλμένο τρόπο, με το σκούπισμα των ταμειακών διαθεσίμων, με τα υπερπλεονάσματα, με την εσωτερική στάση πληρωμών”.

“Συρρίκνωση κράτους”

Ο υφυπουργός, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης σε άρθρο του έχει υποστηρίξει ότι “η οικονομία μπορεί να ανακάμψει μόνο αν το κράτος συρρικνωθεί. Αντί όμως να μικρύνει και να εξυγιανθεί, ρουφάει κάθε ικμάδα της κοινωνίας". Υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία είναι ο Απόστολος Βεσυρόπουλος και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ο Γεώργιος Ζαββός.

Συνήγορος της Lamda ο Γεωργιάδης

Την προώθηση επενδύσεων με... fast track διαδικασίες αναλαμβάνει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στην επένδυση στο Ελληνικό λέγοντας ότι “η Lamda θα είχε ακυρώσει την επένδυση εάν δεν είχαμε εκλογές σε δύο ημέρες με προοπτική νίκης της Ν.Δ.”. Δεν δίστασε να επισημάνει ότι” κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, την οποία η Ν.Δ. θα αλλάξει.

Yφυπουργός αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι ο Γιάννης Τσακίρης. Υφυπουργός αρμόδιος για την έρευνα και τεχνολογία ορίζεται ο Χρήστος Δήμας και για τη βιομηχανία ο Nίκος Παπαθανάσης.

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ

Ο νέος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης “φωτογράφισε” χθες την πρόθεση της κυβέρνησης για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σημειώνοντας (ΣΚΑΪ) ότι “στην υπόθεση των λιγνιτικών μονάδων δεν υπήρξε ενδιαφέρον”. Υφυπουργός για θέματα φυσικών πόρων είναι ο Γεράσιμος Θωμάς και για θέματα χωροταξίας ο Δημήτρης Οικονόμου.

Επί Βρούτση, ανεργία στο 28%

Στο υπουργείο Εργασίας επιστρέφει ο Γιάννης Βρούτσης μετά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, οπότε η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 28%. Ως τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. απέφυγε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις της “Αυγής” για το "γαλάζιο" σχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό.

Αντίθετα ο νέος υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης αναγνώρισε (Στο Κόκκινο) ότι “είναι υπαρκτά όσα αναφέρει η "Αυγή" αλλά “είναι αμελητέο το έλλειμμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης τον πρώτο χρόνο εφαρμογής".Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ορίστηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Θεοδωρικάκος για νέο εκλογικό νόμο

Ο στενός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Τάκης Θεοδωρικάκος αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών είναι ο Θεόδωρος Λιβάνιος, που το 2010 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών επί Γιάννη Ραγκούση! Αργότερα ωστόσο διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Υφυπουργός για θέματα Μακεδονίας - Θράκης ορίζεται ο Θεόδωρος Καράογλου

Χρυσοχοΐδης, Κουμουτσάκος, Οικονόμου

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης -που απορροφά τις αρμοδιότητες του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, επιστρέφει ο προερχόμενος (και... διαγραφείς πλέον) από το ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική είναι ο Γιώργος Κουμουτσάκος και υφυπουργός για την αντιεγκληματική πολιτική ο Λευτέρης Οικονόμου.

Κεραμέως για κατάργηση ασύλου

«Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει μετουσιωθεί σε άσυλο ανομίας και παραβατικότητας» ισχυρίστηκε πριν από λίγες ημέρες η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ορίστηκε η μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου Σοφία Ζαχαράκη και για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης ο Βασίλης Διγαλάκης.

Θεοχάρης στο Τουρισμού

Ο Χάρης Θεοχάρης αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού. Κατά την προεκλογική περίοδο ισχυρίστηκε ότι “το ΔΝΤ είναι σύμμαχός μας”. Υφυπουργός θα είναι ο Μάνος Κόνσολας.

Καραμπόλα Άμυνας - Δικαιοσύνης

Η πιο χαρακτηριστική καραμπόλα αφορά τα υπουργεία Άμυνας και Δικαιοσύνης. Μέχρι χθες το πρωί αναμενόταν η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια στο Άμυνας. Ωστόσο ο απερχόμενος τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. ορίστηκε υπουργός Υγείας (με υφυπουργό τον Βασίλη Κοντοζαμάνη) με αποτέλεσμα ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος να τοποθετηθεί πολιτικός προϊστάμενος των ενόπλων δυνάμεων με υφυπουργό τον Αλκιβιάδη Στεφανή. Σε αυτό το φόντο υπουργός Δικαιοσύνης θα ορκιστεί ο Κώστας Τσιάρας με υφυπουργό τον Δημήτρη Κρανή.

Ένας Καραμανλής στο Υποδομών

Στο υπουργείο Υποδομών τοποθετήθηκε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής με υφυπουργό αρμόδιο για θέματα μεταφορών τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Υφυπουργός για θέματα απλούστευσης διαδικασιών είναι ο Γεώργιος Γεωργαντάς και για θέματα ψηφιακής στρατηγικής ο Γρηγόρης Ζαρειφόπουλος.

Πολιτισμού η Μενδώνη, Αθλητισμού ο Αυγενάκης

Υπουργός Πολιτισμού θα είναι η Λίνα Μενδώνη, που θεωρείται πως έχεις πολιτικές διασυνδέσεις με το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου. Στο υφυπουργείο Αθλητισμού τοποθετείται ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Αντιπρόεδρος ο Π. Πικραμμένος

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Πικραμμένος, που υπήρξε σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νομικά θέματα, ενώ υπουργός Επικρατείας ορίστηκε ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κ. Τασούλας για πρόεδρος της Βουλής

Τέλος ο Κώστας Τασούλας προτείνεται από τη Ν.Δ. για για τη θέση του προέδρου της Βουλής. Σύμφωνα με "γαλάζιες" πηγές "προσμετρήθηκε η εμπειρία του, αλλά και το ότι χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού ακόμα και των αντιπάλων του".

Περικοπές και μειώσεις φόρων αργότερα

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μανώλης Γραφάκος προέταξε την ανάγκη “να μειωθεί το κονδύλι της μισθοδοσίας στο Δημόσιο” λέγοντας (Στο Κόκκινο) ότι “δεν ξέρω εάν θα οδηγηθούμε στο 1 προς 5, αλλά σίγουρα σε ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το 1 προς 1”.

Στο μέτωπο της φορολογίας παραδέχτηκε ότι "το 2019 δεν θα αλλάξει τίποτε" ενώ το 2020 θα υπάρξει “μείωση φόρου επιχειρήσεων στο 24% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%”. Σε “βάθος τετραετίας” παρέπεμψε τη “μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και “τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL