Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες: / Είμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες: / Είμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

 «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού είναι εδώ», προειδοποιούν οι επιστήμονες, μετά την έξαρση των κρουσμάτων του τελευταίου δεκαπενθήμερου, την οποία μάλιστα δεν αποδίδουν στα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά στη «χαλάρωση» που παρατηρείται στην κοινωνία.

Έχουμε αύξηση στα βαριά περιστατικά

Όπως τόνισε, μιλώντας Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παθολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης, ήδη παρατηρείται μεγάλη αύξηση των περιστατικών. «Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύουμε 15 ασθενείς, ευτυχώς όχι στην εντατική, αλλά έχουμε αύξηση με βαριά περιστατικά» ανέφερε. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, «τα 15 κρούσματα είναι μια απότομη αύξηση μέσα σε μια βδομάδα. Πρόκειται για καμπανάκι. Κάνουμε διακοπές πάνω στο δεύτερο κύμα».

Σχολιάζοντας την έρευνα της Ε.Ε. του ΑΠΘ, που διαπίστωσε ότι ο νέος κορωνοϊός επανεμφανίστηκε σε αστικά λύματα της ΕΥΑΘ από τις αρχές Ιουνίου, σημείωσε ότι «όταν είδαμε την αύξηση στα λύματα, δεν είχαμε κρούσματα στην πόλη. Είχαμε όμως την προειδοποίηση και αυτό επιβεβαιώθηκε. Μπορεί να υπήρχε μια τοπική διασπορά στην πόλη, την οποία δεν είχαμε αντιληφθεί».

«Δεν είναι μόνο εισαγόμενα περιστατικά, έχουμε περιστατικά που μολύνονται τοπικά» ξεκαθάρισε. «Μετά τα στοιχεία που έχουμε τις τελευταίες τρεις-τέσσερις τελευταίες ημέρες, μπορούμε να πούμε ότι, ναι, είμαστε στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού», δήλωσε και ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο ράδιο “Νorth 98”, ενώ και αυτός υποστήριξε ότι η έξαρση των τελευταίων ημερών είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης της κοινωνίας και «σ΄ αυτή την πεποίθηση, που αναπτύχθηκε σε πολλούς, ότι ο ιός ήταν ένα εφεύρημα».

«Δυστοκία ως προς τα υλικά»

Ο Συμ. Μεταλλίδης, σχετικά με την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία της πόλης, δήλωσε ότι «εξακολουθεί να υπάρχει δυστοκία ως προς τα υλικά», παρά το γεγονός ότι το υπουργείο υπόσχεται ότι θα υπάρχουν, ενώ για το εμβόλιο εκτίμησε ότι θα έρθει στο τέλος του χρόνου, αλλά δεν υπάρχει βεβαιότητα αν θα είναι ένα εμβόλιο μαζικής παραγωγής και ικανοποιητικής αποτελεσματικότητας για να δοθεί σε όλο τον κόσμο. «Ωστόσο, για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής θα ήταν ένα πολύτιμο βοήθημα», συμπλήρωσε.

Διαμαρτύρονται για τον Προμαχώνα

Χθες η κίνηση στον Προμαχώνα ήταν πολύ μικρότερη και υπήρχαν περιπτώσεις ξένων πολιτών που υποχρεώθηκαν να γυρίσουν στις χώρες τους επειδή δεν έφεραν αρνητικό τεστ για τον SARS-COV-2. Συγχρόνως τα τρία συνεργεία του ΕΟΔΥ συνέχιζαν να πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης, ενώ ανά διαστήματα οι ουρές που σχηματίζονταν στο φυλάκιο ήταν μεγάλες εξαιτίας των εξαντλητικών ελέγχων.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες της Συκιάς Χαλκιδικής με επιστολή τους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι με τη διαφορετική αντιμετώπιση των τουριστών που έρχονται οδικώς σε σχέση με αυτούς που φτάνουν σε αεροδρόμια και λιμάνια δίνει τη «χαριστική βολή» στον οδικό τουρισμό, στον οποίο και στηρίζεται όλη η βόρεια Ελλάδα.

Το θέμα αυτό θέτει με αναφορά στη Βουλή η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα και ζητάει σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Τουρισμού.

Μαρούλα Πλήκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL