Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Όχι των εκπαιδευτικών στους μισθούς πείνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όχι των εκπαιδευτικών στους μισθούς πείνας

“Όχι στους μισθούς πείνας. Όχι στις μεθοδεύσεις για μείωση του ωρομισθίου στα 3,5 ευρώ την ώρα” δήλωναν οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή τη συζήτηση της προκλητικής, όπως τη χαρακτηρίζουν, προσφυγής της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών φροντιστών (ΟΕΦΕ).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων ζητούν να μειωθεί κατά 50% το ωρομίσθιο των εργαζομένων στα φροντιστήρια, δηλαδή να φτάσει ο μισθός τους στα 350 ευρώ τον μήνα με πλήρες ωράριο. Εάν δικαιωθεί η εργοδοτική προσφυγή, όπως τονίζει η ομοσπονδία, οι εκπαιδευτικοί θα αμείβονται με τον χαμηλότερο μισθό σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που “οι απώλειες που είχαν την περίοδο της κρίσης ήταν μεσοσταθμικά γύρω στο 11% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ, ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ), όταν το ωρομίσθιο των εκπαιδευτικών κατέρρευσε κατά 70% - 80%” και ενώ έχουν “υπερκαλύψει τις όποιες απώλειες όχι μόνο με τις πρωτοφανείς μειώσεις μισθών, αλλά και με τη λειτουργία παράνομων κέντρων μελέτης και φροντιστηρίων Δημοτικού από τη λειτουργία των οποίων εισπράττουν μαύρο χρήμα”.

“Δίνουμε τη μάχη απέναντι στο οργανωμένο σχέδιο των εργοδοτών που επιχειρούν να βυθίσουν στην εξαθλίωση 70.000 συναδέλφους μας διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα προβλέπουν ανθρώπινους όρους αμοιβής και εργασίας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε φροντιστήρια Δ.Ε. και κέντρα ξένων γλωσσών” καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ. Η προσφυγή εκδικάστηκε χθες και αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησαν τα μέλη του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ). "Απεργούμε και διαδηλώνουμε σήμερα μαζικά προκειμένου να μην περάσει η προσφυγή των φροντιστηριαρχών, που σκοπό έχουν να καταργήσουν το ωράριο πλήρους απασχόλησης στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, που είναι στις 21 ώρες, και να μειώσουν στο μισό τις αποδοχές μας" δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΜΕΘ Γιώργος Γεωργιάδης. Παράλληλα, τόνισε πως οι καθηγητές στα φροντιστήρια θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν την "υπογραφή κλαδικής σύμβασης, αυξήσεις στους μισθούς και στα ωρομίσθια και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας" σε έναν κλάδο όπου κυριαρχεί, όπως σημείωσε, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL