Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος για την ανεξάρτητη και καινοτόμο δημοσιογραφία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος για την ανεξάρτητη και καινοτόμο δημοσιογραφία

Μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ενίσχυση -και βελτίωση- της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα αναπτύσσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με σειρά προγραμμάτων που συνδέουν διεθνώς Έλληνες επαγγελματίες δημοσιογράφους με καταξιωμένους συναδέλφους τους και παράλληλα τους εξοπλίζουν με τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητες και το αποτέλεσμα της εργασίας τους. Όπως άλλωστε υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του ιδρύματος, η αντικειμενική δημοσιογραφία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών και κατ’ επέκταση την ομαλή λειτουργία μίας δημοκρατικής κοινωνίας.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το Πρόγραμμα Υποτροφιών σε Έλληνες δημοσιογράφους, σε συνεργασία με τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Το πρόγραμμα προσφέρεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε 18 νέους ή περισσότερο έμπειρους δημοσιογράφους. Ήδη έχουν αποφοιτήσει 36 επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν την ποιότητα της εργασίας τους και να συμβάλουν στη βελτίωση του τρόπου άσκησης της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το ίδρυμα χρηματοδοτεί πλήρεις υποτροφίες, οι οποίες καλύπτουν το κόστος διδάκτρων, καθώς και τα έξοδα μετάβασης στις ΗΠΑ, τοπικών μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής για ένα από τα τρία εξειδικευμένα προγράμματα δημοσιογραφίας που προσφέρει το Columbia:

1. Εργαστήρι Παραγωγής Βίντεο (10 έως 28 Ιουνίου 2019): Εστιάζει στη σύλληψη και τη δόμηση ενός ρεπορτάζ, στον χειρισμό της κάμερας, στη χρήση λογισμικού επεξεργασίας βίντεο και στον συνδυασμό ήχου και εικόνας για τη δημιουργία και την παραγωγή ενός ρεπορτάζ.

2. Πρόγραμμα Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (8 έως 26 Ιουλίου 2019): Οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν τη δομή της ερευνητικής δημοσιογραφίας, θα μάθουν να αναγνωρίζουν πότε ένα ρεπορτάζ θα πρέπει να αποτελεί μακροπρόθεσμο έργο και πώς να ελέγχουν διαρκώς τις παραδοχές στις οποίες βασίζονται κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δημοσιογράφοι για την έρευνα σε τοπικό επίπεδο.

3. Πρόγραμμα Κωδικοποίησης & Ανάλυσης Δεδομένων [Lede] (24 Μαΐου έως 15 Αυγούστου 2019): Εντατικό πρόγραμμα πιστοποίησης μεταπτυχιακού επιπέδου, το οποίο στοχεύει να εξοπλίσει τους δημοσιογράφους με τις δεξιότητες πληροφορικής που απαιτούνται για τη μετατροπή των δεδομένων σε αφήγηση. Προσφέρει μία ισορροπημένη προσέγγιση ανάμεσα στις πρακτικές γνώσεις που χρησιμεύουν στον πραγματικό κόσμο και στη θεωρία της επιστήμης των υπολογιστών που θα χρειαστούν οι υποψήφιοι προκειμένου να αναπτύξουν τις ικανότητες κωδικοποίησής τους.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου 2019. Η τελική επιλογή των υποψηφίων τίθεται στην αποκλειστική κρίση του Πανεπιστημίου Columbia. Όλα τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά, ως εκ τούτου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν καλή χρήση της αγγλικής γλώσσας προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της αντικειμενικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στη χώρα έχουν δημιουργηθεί συνεργασίες με ένα ευρύ φάσμα συνεργατών, όπως το Πανεπιστήμιο Columbia, το CSIS (Center for Strategic and International Studies) και το Bloomberg Media Initiative Africa.

Σε επόμενη φάση, πάντως σύντομα, το ίδρυμα θα ανακοινώσει τη δημιουργία του νέου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, iMEdD (Incubator for Media Education and Development). Ο νέος οργανισμός έχει την έδρα του στην Αθήνα και προσβλέπει στην προώθηση της καινοτομίας, της ανεξαρτησίας και της αριστείας στη δημοσιογραφία. Ο οργανισμός θα βοηθάει ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που έχουν την επιθυμία να δημιουργήσουν έναν νέο οργανισμό ή να υλοποιήσουν ένα καινοτόμο project. Στόχος του iMEdD είναι να στηρίξει αυτές τις ιδέες προσφέροντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και την τεχνογνωσία ώστε να γίνουν πραγματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL