Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.9°C25.7°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.0°C
3 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.7°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.6°C
3 BF 46%
Εκτός σχολικών μονάδων τα προσφυγόπουλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτός σχολικών μονάδων τα προσφυγόπουλα

Τι θα γίνει με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στη Ριτσώνα, αλλά και αυτών από τις υπόλοιπες δομές αυτή τη σχολική χρονιά, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν μοιάζει με καμία λόγω της πανδημίας για όλους τους μαθητές; Θα γίνει ο κορωνοϊός η αφορμή να σταματήσουν να μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά, όπως συνέβη ήδη για 463 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, καθώς γι' αυτά δεν υπήρχε η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της UNICEF;

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στη Χαλκίδα έγινε σύσκεψη για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων από τη δομή της Ριτσώνας με τη γενική γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα και τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Μάνο Λογοθέτη, στην οποία συμμετείχε και η δήμαρχος Χαλκιδέων  Έλενα Βάκα.  Όπως μαθαίνουμε, στη σύσκεψη δεν κλήθηκαν οι συντονιστές εκπαίδευσης της δομής που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας.

Δήμαρχος Χαλκίδας: Τα προσφυγόπουλα μόνο μέσα στη δομή

Στην σύσκεψη αυτή, η δήμαρχος Χαλκίδας, επικαλούμενη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί ο δήμος λόγω των πρόσφατων πλημμυρών και την πανδημία, δήλωσε ότι αδυνατούν να παρέχουν “οποιαδήποτε συνδρομή σε επιπλέον μαθητές, που ξεπερνούν τον ήδη υπάρχοντα αριθμό μαθητών του δήμου”.

Στην επιχειρηματολογία της δημάρχου περιλαμβάνονται η έλλειψη καθαριστριών για τα σχολεία και προϋπολογισμού για τη λειτουργία των σχολείων, αλλά και το πρόσφατο κρούσμα Covid-19 στη δομή, το οποίο την έθεσε άλλη μια φορά σε καραντίνα. Μάλιστα στην εισήγησή της, όπως αναρτήθηκε από τον Δήμο Χαλκιδαίων, η δήμαρχος προτείνει “να φοιτήσουν αυτοί οι μαθητές μέσα στη δομή, να υπάρξει μέριμνα ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση”.

Σχολείο ούτε μετά την καραντίνα

“Σε περίπτωση που υπάρχει και ένα κρούσμα στη δομή, τα παιδιά αυτά είναι δυστυχώς αναγκαστικό να μην εισέλθουν στα σχολεία” δήλωνε προχθές στο Star Κεντρικής Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ενώ επικαλούμενος την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έθεσε τη δομή σε καραντίνα, η οποία όμως λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως “τα παιδιά και επίσημα δεν θα μπορούν μετά τις 14 Σεπτεμβρίου να φοιτήσουν σε σχολεία”.

Επιπλέον επισήμανε ότι στη σύσκεψη τονίστηκε πως “εφόσον υπάρχει υγειονομικός αποκλεισμός σε μια δομή, δεν θα μεταφερθούν μαθητές από τη δομή προς την κοινότητα ώστε να υπάρχει κίνδυνος διασποράς”. Η πρόταση που διατυπώθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη, να δημιουργηθούν δομές εκπαίδευσης για Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εντός της δομής και να κατασκευαστούν οικίσκοι για την φοίτησή τους μόνο για φέτος, ενώ για τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου προτάθηκε η λύση της τηλεκπαίδευσης.

Εκκρεμείς εγγραφές λόγω υπουργείου και έλλειψη προετοιμασίας από την Περιφέρεια

Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι ασαφές τι εν τέλει θα γίνει.  Όπως τονίζει στην “Α” η συντονίστρια εκπαίδευσης της δομής της Ριτσώνας Πέπη Παπαδημητρίου, δεν υπάρχει κάποια νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας μέχρι στιγμής, καθώς και ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες από την Περιφέρεια, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά των μαθητών από τις δομές στα σχολεία.

Επισημαίνει ότι φέτος τα παιδιά που αναμενόταν να πάνε στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Χαλκίδας θα ήταν πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρσι. Προφανώς έτσι δικαιολογείται και η αποστροφή της εισήγησης της Ελ. Βάκα ότι δεν μπορούν να δεχθούν παραπάνω μαθητές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Π. Παπαδημητρίου, ήδη από πέρσι είναι γραμμένα 170 παιδιά στο Δημοτικό ενώ 250 παιδιά αναμένονταν να φοιτήσουν σε 10 γυμνάσια και 2 ΕΠΑ.Λ. της Χαλκίδας. Ωστόσο οι εγγραφές 230 ακόμα παιδιών παραμένουν σε εκκρεμότητα από τον Ιούνιο καθώς η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης περιμένει ακόμα τις σχετικές εντολές από το υπουργείο Παιδείας, όπως σημειώνει.

Αδύνατη η τηλεκπαίδευση εντός της δομής

“Είναι σχεδόν αδύνατη η σύγχρονη ή ασύγχρονη τηλεκπαίδευση μέσα στη δομή εξαιτίας του παρεχόμενου  Ίντερνετ, το οποίο, όπως μας είπε πέρσι ο τεχνικός, δεν μπορεί και να φτιάξει” επισημαίνει η Π. Παπαδημητρίου σχολιάζοντας τις προτάσεις περί τηλεκπαίδευσης και θυμίζει ότι πέρσι προσπαθούσαν με ομάδες στο What’s Up να ανεβάζουν υλικό για τα παιδιά.

“Με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως που έκανε υποχρεωτική την τηλεκπαίδευση;” αναρωτιέται επισημαίνοντας ότι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων είναι διά νόμου επίσης υποχρεωτική. “Η Κηφισιά έχει περισσότερα κρούσματα, αλλά τα παιδιά εκεί θα πάνε σχολείο. Στη Ριτσώνα τι θα γίνει; Με δύο κρούσματα σε έναν πληθυσμό 3.000 ανθρώπων τα παιδιά τι θα κάνουν;” προσθέτει.

Λακωνικές απαντήσεις από τα υπουργεία

Σε επικοινωνία της “Α” για το θέμα με το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο απάντησε λακωνικά ότι «η 14η Σεπτεμβρίου αφορά όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες. Δεν υπάρχει εξαίρεση”. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησαν ότι “εκεί που δικαιούνται θα παρέχουμε απρόσκοπτα την εκπαίδευση” προσθέτοντας ότι αναζητούνται λύσεις με το υπουργείο Παιδείας.

Στο θέμα θα επανέλθουμε, καθώς δεν είναι σαφές αν υπάρχει -και ποιο είναι- το σχέδιο των δύο υπουργείων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που βρίσκονται σε δομές σε περίπτωση καραντίνας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL