Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Να αλλάξουμε αναπτυξιακό υπόδειγμα

Την πραγματικότητα των αριθμών, που διαλύουν τον μύθο περί «φιλοεπενδυτικής» Ν.Δ. λόγω… DNA και «αντιαναπτυξιακού" ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ο Λ. Λαμπριανίδης τις προάλλες στον ρ/ς Στο Κόκκινο, όπου τόνισε ότι τα αποθέματα άμεσων ξένων επενδύσεων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι σήμερα στο 16% του ΑΕΠ, ενώ μέχρι το 2010 η Ελλάδα ήταν ουραγός στην Ε.Ε. με ποσοστό της τάξης του 10%, όπως σημείωσε ο γ.γ. Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων αναφέροντας μια σειρά μεγάλων επενδύσεων που έγιναν από κολοσσούς, χωρίς καν να πάρουν κάποια κίνητρα, καθώς και μια σειρά από επενδυτικά σχέδια μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, ενώ τόνισε πως ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου έχει φτάσει περίπου στο 12,9% του ΑΕΠ, όταν το 2014 ήταν στο 11,5%.

«Πρέπει να φτάσουμε στο 20%, να συμπληρώσουμε το επενδυτικό έλλειμμα των 80 δισ. ευρώ και πλέον», συνέχισε ο Λ. Λαμπριανίδης, υπογραμμίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια μεγάλο μέρος του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου, 40%-42%, ήταν από την κατοικία, την οικοδομή, που χρηματοδοτείτο από τα δάνεια και στη συνέχεια καταβαραθρώθηκε. «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έριξαν φτηνό χρήμα στις ελληνικές τράπεζες, οι ελληνικές ήθελαν να το διοχετεύσουν στην αγορά, το έκαναν χωρίς διασφαλίσεις» και προέκυψε το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια. Το 2007, που είχε ήδη μειωθεί, η οικοδομή και κυρίως η κατοικία στην Ελλάδα ήταν στο 22% των παγίων, όταν στην Ε.Ε. ήταν στο 15%.

Πρέπει λοιπόν, τόνισε, να αλλάξουμε αναπτυξιακό υπόδειγμα, να στραφούμε στη βιομηχανία και την έρευνα και ανάπτυξη, σε παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Το 2014 ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ήταν στα 20,6 δισ. ευρώ. Το 2017 είχε αυξηθεί στα 23,2 δισ. ευρώ και το 2018 έπεσε λίγο λόγω της μείωσης παραγγελιών πλοίων, αλλά ο μηχανολογικός εξοπλισμός ανέβηκε. Το 2019 έχει πάρει και πάλι την ανιούσα το πρώτο τρίμηνο, σημείωσε επισημαίνοντας πως το πολύ θετικό, που δείχνει τη στροφή της οικονομίας, είναι τα στοιχεία για τις επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές), την έρευνα και την ανάπτυξη:

* 2011: 0,67% του ΑΕΠ (1,3 δισ. ευρώ)

* 2014: 0,83% του ΑΕΠ (1,4 δισ. ευρώ)

* 2017: 1,13% του ΑΕΠ (2,1 δισ. ευρώ)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου έρευνα και ανάπτυξη από την πλευρά των επιχειρήσεων. Τώρα βλέπουμε ότι ενώ έως το 2016 οι επιχειρήσεις συμμετέχουν περίπου με το 0,3%-0,33% του ΑΕΠ, στη συνέχεια αυτό το ποσοστό εκτινάσσεται έως το 0,49% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά διπλασιάζεται η έρευνα και ανάπτυξη από την πλευρά των επιχειρήσεων, από το 2014 (όταν επένδυσαν 500 εκατ. ευρώ) στο 2017 (όταν επένδυσαν 1 δισ. ευρώ).

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Αφήστε, κ. Μητσοτάκη

Πραγματικά εντυπωσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα δήλωσε στη Βουλή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Παραπονέθηκε ότι, ενώ βρισκόταν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο, ο Αλ. Τσίπρας έκανε απρεπείς δηλώσεις εις βάρος του.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο