Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
1 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.7°C19.9°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
4 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.6°C
3 BF 55%
130 σακούλες σίδερα, βίδες, μπουλόνια, μπάζα και αιχμηρά αντικείμενα μάζεψαν οι υπηρεσίες της Βουλής / Οργανωμένο σχέδιο εισβολής στη Βουλή κατήγγειλε ο Ν. Βούτσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

130 σακούλες σίδερα, βίδες, μπουλόνια, μπάζα και αιχμηρά αντικείμενα μάζεψαν οι υπηρεσίες της Βουλής / Οργανωμένο σχέδιο εισβολής στη Βουλή κατήγγειλε ο Ν. Βούτσης

"Αυτό που έγινε ήταν μια συστηματική προσπάθεια, από ακραίες ομάδες, για εισβολή στη Βουλή. Αυτή η προσπάθεια έγινε επί δίωρο". Με κατηγορηματικότητα και σαφήνεια ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αποτίμησε τα επεισόδια που προκάλεσαν οι ακροδεξιοί την Κυριακή. Υπογραμμίζεται ότι χθες οι υπηρεσίες της Βουλής συνέλεξαν από το προαύλιο πάνω από 130 σακούλες γεμάτες με υλικά που πέταγαν οι διαδηλωτές: μπάζα, σίδερα, γυαλιά, εργαλεία, βίδες, μπουλόνια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

Ο Ν. Βούτσης ήταν στη Βουλή επτάμισι ώρες και είδε με τα μάτια του τι έγινε: "έγιναν σε πέντε σημεία στη Βουλή: στις δύο μπροστινές σκάλες, στο άγαλμα Βενιζέλου, στην πλαϊνή πόρτα από εδώ, η οποία έσπασε, και έγιναν και στην είσοδο απέναντι από την Αμαλίας. Κάποιες στιγμές μέσα σε αυτό το δίωρο είδαμε ότι ήταν ταυτοχρόνως και στα πέντε σημεία.

Εκτός, δηλαδή, από το φυλάκιο της Βασιλίσσης Σοφίας, σε όλα τα άλλα υπήρξαν συγκρούσεις και σαφείς προσπάθειες εισόδου στη Βουλή διά της βίας, οι οποίες απετράπησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, από την αστυνομία, η οποία, εξ όσων είδα -αν και δεν θέλω να πάρω θέση στην επιχειρησιακή συζήτηση που γίνεται ούτε είναι ο ρόλος μου αυτός-, από όσα είδα, δεν απομακρύνθηκε από τη θέση της, αλλά λειτούργησε, ως προς αυτά τα σημεία και ως προς τη Βουλή, απολύτως αμυντικά".

"Η δικιά μου εντύπωση είναι πως ήταν οργανωμένη, αν δούμε τα εκατοντάδες κιλά από μάρμαρα, σίδερα, ξύλα, τα οποία μαζεύτηκαν, και κυρίως και τους τραυματισμούς που έγιναν μπροστά μου. Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας τραυματισμών αστυνομικών. Άλλαζαν συνεχώς οι διμοιρίες. Έφευγε η μία μετά την άλλη μπροστά, διότι υποχωρούσαν οι διμοιρίες πίσω", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

"Δεν ήταν ούτε για 10 λεπτά ούτε για 20 λεπτά και ούτε δυστυχώς αφορούσε 10-20 ανθρώπους. Ήταν μία πρωτοφανής -επαναλαμβάνω, δεν είχε ξαναγίνει ποτέ- προσπάθεια εισβολής στη Βουλή με βία και με χρήση βίαιων μέσων" τόνισε ο Ν. Βούτσης επισημαίνοντας ότι "τα επεισόδια δεν έχουν σχέση με τους βασικούς διοργανωτές, ομιλητές ή το μεγάλο πλήθος των ανθρώπων που ήταν στο συλλαλητήριο. Ίσα - ίσα, λειτούργησαν αποσταθεροποιητικά και για την ίδια την διοργάνωση και δημιουργήθηκε μια επικινδυνότητα και για τους ανθρώπους που είχαν κατέβει".

Μάλιστα ο Ν. Βούτσης επεσήμανε ότι "πέρυσι στο συλλαλητήριο που είχε γίνει δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επεισοδίων ή προσπάθειας εισόδου ή προβλημάτων για τη Βουλή. Στο παρελθόν, και στο πιο πρόσφατο και στο απώτερο, υπήρχαν προσπάθειες εισόδου ατόμων στη Βουλή".

"Εκείνο ήταν μια δοκιμή, σας το είχα πει τότε στη 1 το πρωί, όσοι το κατάλαβαν το κατάλαβαν, την Κυριακή ήταν η γενική δοκιμή. Αντιληφθείτε το, σημειώστε το, ενημερώστε τον λαό και την κοινή γνώμη, ενόψει του παρόντος και του μέλλοντος, διότι αυτά είναι φαινόμενα πρωτοφανή, τα οποία θα πρέπει να εντοπίζονται και να κολάζονται, όταν γίνονται", ανέφερε ο Ν. Βούτσης.

Άψογη συνεργασία με τη φρουρά της Βουλής

Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε την άψογη συνεργασία του φρουράρχου της Βουλής Κώστα Κυριαζόπουλου.

"Είναι υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., ήταν σε πλήρη συνεργασία όλη η φρουρά της Βουλής με τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Γίνονται ειδικά πρωτόκολλα από πριν, για το πόσες δυνάμεις θα είναι στον περίβολο, πόσες θα χρησιμοποιηθούν και επιχειρησιακά κάνουν από κοινού τα πάντα", είπε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά για την απόπειρα εισβολής: "Αυτό απεφεύχθη απολύτως. Επιχειρησιακά, καθείς εφ’ ω ετάχθη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL