Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Η ανάκτηση της αξιοπιστίας κεντρικός στόχος από τον Αλ. Τσίπρα / Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα των πολλών έναντι των λίγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ανάκτηση της αξιοπιστίας κεντρικός στόχος από τον Αλ. Τσίπρα / Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα των πολλών έναντι των λίγων

Ψήφο εμπιστοσύνης για τη σταθερότητα και τη συνέχιση της προσπάθειας να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση, για την Ελλάδα των πολλών έναντι των λίγων, της προόδου έναντι της συντήρησης έλαβε χθες το βράδυ η κυβέρνηση με 151 "Ναι".

"Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών, αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντός μου απέναντι στο Κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία" είπε ανοίγοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε δε ότι είχε τη δυνατότητα να μην το κάνει ή την επιλογή να κρυφτεί πίσω από την πρόκληση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ανταποκρινόταν.

"Ήταν δεδομένο ότι δεν θα την κερδίζατε, δεν θα βρίσκατε 151 να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας" τόνισε επισημαίνοντας ότι πήρε την απόφαση να ζητήσει καθαρές λύσεις. "Η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας επιτάσσει καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες" είπε χαρακτηριστικά.

Στηλίτευσε ιδιαιτέρως τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η αντιπολίτευση όλες τις προηγούμενες ημέρες μου ζητούσε να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης αν τολμάω. Τώρα που τολμάω, πάλι έχω πρόβλημα".

Τόνισε μάλιστα ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε το πολιτικό σθένος και την τόλμη να προκαλέσει ο ίδιος τη συζήτηση αφού έκρινε πως υπάρχει κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό. "Είναι ο ίδιος άνθρωπος που μας απειλούσε διαρκώς έξι μήνες ότι θα τελειώσει το εξάμηνο και όταν έρθει η συμφωνία θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Σήμερα έρχεται να μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού, δημοκρατίας και πολιτικής ηθικής" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

"Αυτό είναι το έργο που έχουμε μπροστά μας"

Κατά τη ομιλία του ο πρωθυπουργός έθεσε το κεντρικό ερώτημα της ψήφου εμπιστοσύνης: Αν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ώς το τέλος της τετραετίας ή όχι, αν πρέπει να δοθεί το σήμα της σταθερότητας για την έξοδο από την κρίση. "Ζητάω ψήφο εμπιστοσύνης για τη σταθερότητα, την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, να συνεχιστεί η προσπάθεια" είπε μεταξύ άλλων.

Υπογράμμισε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας με ακόμη μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας, αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού, την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και την κατάργηση της άθλιας, όπως τη χαρακτήρισε, ρύθμισης περί ευθύνης υπουργών, την ενίσχυση των νοικοκυριών και της στέγης, την ολοκλήρωση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. "Αυτό είναι το έργο που έχουμε μπροστά μας" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ύβρεις Μητσοτάκη

Παράλληλα κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει ρίξει σε "πρωτόγνωρα βάθη" το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αντί για ουσιαστικό επιχείρημα και πολιτικό σχέδιο "κατέληξε να αναγιγνώσκει μέσα στην ελληνική Βουλή και από το έδρανο αυτό λιβελογραφήματα. Και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με συνθήματα και ύβρεις ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν τον δημόσιο βίο, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη".

Σχολίασε ακόμη την αναφορά Μητσοτάκη πως ο Α. Σαμαράς έσωσε τη χώρα και η σημερινή κυβέρνηση τη βύθισε: "Είστε ο καλύτερος χορηγός μας όσο υπερασπίζεστε τη διακυβέρνηση του κύριου Σαμαρά" είπε σκωπτικά τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει γνώση.

Η Ν.Δ. μετατοπίστηκε στην ακραία Δεξιά

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν επιλέξει τη στρατηγική της έντασης εκτιμώντας πως το κόμμα έχει κάνει τη μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία Δεξιά. "Φαίνεται ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές της Ακροδεξιάς, όχι μόνο τις θέσεις της και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης" είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα κατήγγειλε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως σε αντίθεση με τον Ν. Κακλαμάνη που είχε τοποθετηθεί νωρίτερα, "δεν βρέθηκε να πει μια κουβέντα, να καταδικάσει την αθλιότητα που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες, με το στέλεχος της Ν.Δ., τον κύριο Αβραμάκο, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης ΝΟΔΕ της Ν.Δ. που την προηγούμενη εβδομάδα έστελνε μαζικά μηνύματα με τα κινητά τηλέφωνα των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση".

Υπογράμμισε ακόμη πως κυρίαρχο ρεύμα στην Ευρώπη είναι αυτό του ακροδεξιού λαϊκισμού κάνοντας λόγο για ένα "περίεργο υβρίδιο" που γεννάει ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός που εκφράζει ο Κ. Μητσοτάκης και ο ακραίος δεξιός λόγος που εκφράζουν "τα στελέχη από τον ΛΑΟΣ"...

Νέος πολιτικός και ιδεολογικός διπολισμός

Επισήμανε εξάλλου ότι η έξοδος από τα Μνημόνια έχει επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές εκείνες που παραδοσιακά υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα. "Τώρα, πλέον, που τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα έχουν επιλυθεί, τα πολιτικά διλήμματα μπαίνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο" υποστήριξε ο πρωθυπουργός εξηγώντας πως αυτό αποτυπώνεται στη μετατόπιση τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία πολιτικού κενού τόσο στο Κέντρο, όσο και στην Κεντροαριστερά. Κάτι που, όπως τόνισε, διαμορφώνει έναν νέο διπολισμό.

"Η μετατόπιση της Ν.Δ. προς τα άκρα της δεξιάς ρητορικής δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στον μεσαίο χώρο και η επιλογή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ακολουθεί κατά πόδας τη ρητορική Μητσοτάκη και της Ν.Δ. δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στον χώρο της Κεντροαριστεράς" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας θέτοντας το σαφές, όπως είπε, δίλημμα: "Από τη μια ο προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τι; Ένα κόμμα με ρητορική Βορίδη - Γεωργιάδη - Σαμαρά".

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για ταύτιση της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ομιλίες τους είναι πανομοιότυπες, τόσο που μοιάζει να γράφονται από τον ίδιο άνθρωπο.

"Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα"

Σχολιάζοντας τα περί "σικέ διαζυγίου και συναλλαγής" με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛΛ., τόνισε πως αυτό είναι "ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου", εκφράζοντας το ερώτημα πως, αφού έγινε "συναλλαγή", γιατί έπρεπε να θέσει σε διακινδύνευση την διακυβέρνηση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης;

"Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα Μνημόνια: εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝ.ΕΛΛ. από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημά σας περί σκηνοθεσίας" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL