Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Αλ. Τσίπρας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ / Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ / Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Την είσοδο της χώρας σε μια περίοδο κανονικότητας, ανάκαμψης και πολιτικής σταθερότητας εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός από την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. "Καταφέρνουμε να αλλάξουμε αποφασιστικά την εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη" επισήμανε Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι "από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης" και πως "η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης".

Διαβατήριο για την έξοδο

"Ολοκληρώνουμε το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα έχοντας υλοποιήσει ένα δραστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλο το εύρος του οικονομικού συστήματος, αποκαθιστώντας την εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και της χώρας γενικότερα στο διεθνές στερέωμα" σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι "δεν θεωρούμαστε πια μια διεφθαρμένη και αναποτελεσματική οικονομία όπου κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει".

Τόνισε ότι οι θεσμοί κι ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν σήμερα αυτή την προσπάθεια, για να υπογραμμίσει πως "τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν και το διαβατήριό μας για την έξοδο της χώρας στις αγορές με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018". "Τα στοιχεία της Eurostat, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, επαληθεύουν πια, κάθε χρόνο, τις δικές μας προβλέψεις" συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε την πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά περιθώρια πέραν των στόχων για τα επόμενα έτη, τα οποία "θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε για να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία τόσο έναντι των εταίρων όσο και έναντι των αγορών". "Θα τα αξιοποιήσουμε και αυτά με υπευθυνότητα και σχέδιο" ανέφερε, με στόχο τη μείωση των φορολογικών βαρών με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και την αύξηση της απασχόλησης.

Η υποχώρηση της ανεργίας κατά 7 μονάδες από τα τέλη του 2014, η αύξηση των εξαγωγών με σταθερή υπέρβαση των εισαγωγών, η ανάκαμψη των επενδύσεων μαζί με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους, αποτελούν κεντρικά στοιχεία αυτής της πραγματικότητας.

"Μαζί με τον κόσμο της εργασίας επενδύουμε στο μέλλον της χώρας, δίνουμε υπόσταση στα σχέδια ζωής και δημιουργίας των ανθρώπων της" είπε ο Αλ. Τσίπρας συμπληρώνοντας πως, για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια νέα αντίληψη με την εργασία συστατικό παράγοντα της ανάπτυξης κι όχι αναλώσιμο στοιχείο.

Μήνυμα στους εταίρους για το χρέος

Από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να κλείσει όλες τις τελευταίες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ενώ αναφερόμενος στη διευθέτηση του χρέους έκανε λόγο για συζητήσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

"Διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στον χρόνο που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική" σημείωσε τονίζοντας πως η βάση υπάρχει και δεν είναι άλλη από τη συμφωνία - πλαίσιο του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο, που "περιμένει την κατάλληλη εξειδίκευση".

Στέλνοντας μήνυμα στους εταίρους, τόνισε πως τώρα είναι η σειρά τους "να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας τη σωστή λύση, που όλοι περιμένουν να ακούσουν".

Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης. "Μετά τις τελευταίες εξελίξεις", σημείωσε, "όλοι κατανοούν ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου". Αποφάσεις που θα θωρακίζουν τόσο την ελληνική οικονομία όσο και την Ευρώπη από την ανατροφοδότηση και την ανακύκλωση των κρίσεων, όπως τόνισε.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Εμβάθυνση της δημοκρατίας και ελάφρυνση της λιτότητας

Αναφερόμενος στην Ιταλία σημείωσε ότι η πολιτική κρίση επηρεάζει βαθιά το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών. "Η θετική κατάληξη της ελληνικής περιπέτειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το σύνολο της Ευρωζώνης" σημείωσε.

"Πέρα από τα όσα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, οφείλει και η Ευρώπη να κάνει βήματα και να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα" υπογράμμισε σημειώνοντας την ανάγκη να αντιμετωπίσει τη διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τις προτεραιότητές της. "Διαφορετικά", σημείωσε, "η πολιτική της κρίση θα είναι αυτή που θα γεννά και θα ανατροφοδοτεί τις νέες οικονομικές της κρίσεις. Και όχι το ανάποδο".

Υπογράμμισε ακόμη ότι η αποφυγή μιας γενικευμένης κρίσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμβάθυνση της δημοκρατίας. "Όχι με την αμφισβήτησή της". "Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελάφρυνση της λιτότητας, με την εμβάθυνση της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής. Και με ένα ενωσιακό όραμα που θα απαντάει στις αγωνίες και τις προσδοκίες των πολιτών της Ευρώπης" επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Εκλογές στο τέλος της θητείας

Παράλληλα επανέλαβε ρητά ότι "οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης". Τόνισε, μάλιστα, πως προϋπόθεση για να κλείσει οριστικά αυτός ο κύκλος της κρίσης είναι η πολιτική σταθερότητα. "Είναι ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο που πρέπει να μπει ένα τέλος στη διαρκή εκλογολογία, που θέλει να τροφοδοτεί ανέξοδα αλλά και αδιέξοδα η αντιπολίτευση" τόνισε.

"Όταν βγάζεις έναν ασθενή από την εντατική, ακόμη κι αν είναι αθλητής, δεν τον βάζεις να τρέξει κατοστάρι" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι "πρέπει να δοθεί χρόνος σταθερότητας και ασφάλειας".

Αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού

Μιλώντας για τη "δύσκολη αλλά αναγκαία" διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ και την προοπτική λύσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση τη χειρίστηκε και συνεχίζει να τη χειρίζεται με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, αλλά και και με αποφασιστικότητα και πίστη στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης.

"Είναι ακριβώς αυτή η στάση μας που διαμορφώνει μια νέα εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς και ενισχύει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή που στροβιλίζεται σε μια δίνη παράλληλων κρίσεων. Όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ιταλία, αλλά και εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL