Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Προανακριτική επιτροπή για τη Novartis - Αύριο συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ / Καμία πολιτική και ηθική επιείκεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προανακριτική επιτροπή για τη Novartis - Αύριο συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ / Καμία πολιτική και ηθική επιείκεια

Τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis θα προτείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί και τυπικά η πρόταση στο προεδρείο της Βουλής. Αν και χρειάζονται μόνο τριάντα υπογραφές, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει την πρόταση εκκινώντας τη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή, που θα διεξαχθεί εντός επτά ημερών.

Το κείμενο θα περιλαμβάνει πρόταση κατηγορίας για άσκηση δίωξης η οποία πρέπει να προσδιορίζει "με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη των υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν". Άλλωστε, στην κυβέρνηση προσβλέπουν αυτή η διαδικασία να οδηγήσει στη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπουν το σύνταγμα και ο νόμος.

Διεθνές σκάνδαλο

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η διαλεύκανση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας μεν, αλλά με αποφασιστικότητα να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι κριθούν ένοχοι. "Δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα" είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος την Παρασκευή.

Κοινή συνισταμένη για τους κυβερνητικούς αποτελεί η αντίληψη πως αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να μπει στο αρχείο ή να αποτελέσει απλά αντικείμενο σκανδαλολογίας. Ακριβώς διότι η μέχρι τώρα μελέτη της δικογραφίας δείχνει ότι η ενδελεχής διερεύνησή της μπορεί τελικά να οδηγήσει στην αποκάλυψη ενός τεράστιου σκανδάλου. Σε αυτό συνηγορεί και η διεθνής έκταση της έρευνας, καθώς, όπως τεκμαίρεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η Novartis είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον είκοσι κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εμπλέκονται οι αμερικανικές αρχές, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το FBI, η πρεσβεία στην Αθήνα, ενώ οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν προχωρήσει σε κρίσιμες αποκαλύψεις.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται νέες αποκαλύψεις εάν λάβουμε υπόψη την αποκάλυψη του Π. Σαράκη, συνηγόρου των προστατευόμενων μαρτύρων από την Ελλάδα που κατέθεσαν στο FBΙ, που υποστήριξε ότι οι μάρτυρες παρέδωσαν στις αμερικανικές αρχές οπτικό και ηχητικό υλικό από κλειστές συσκέψεις στη Novartis καθώς και e-mails τα οποία αποδεικνύουν τις καταθέσεις τους.

Τρομοκράτηση μαρτύρων και δικαστικών

Βέβαια, στη χώρα μας οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία και τα κόμματα που ήταν στις κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και ανέπτυξαν ιδιαιτέρως στενές σχέσεις με τη Novartis επιμένουν να βλέπουν σκευωρία και να μιλούν για κουκουλοφόρους. Μια θέση που έχουν αναγάγει σε βασική υπερασπιστική γραμμή, προσβάλλοντας ευθέως το έργο της Δικαιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή εκτοξεύονται από δημόσιο βήμα καθαρές απειλές κατά των προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι εν χορώ απειλές κατά των προστατευόμενων μαρτύρων από εμπλεκόμενους και φιλικά τους μέσα δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα τρομοκράτησης των μαρτύρων και των εισαγγελικών λειτουργών που έχουν αναλάβει την υπόθεση, θυμίζοντας κάτι από... Κολομβία. Και μπορεί το Μεντεγίν και οι ζούγκλες της Λατινικής Αμερικής να βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ήδη όμως από την Παρασκευή άρχισε να διαφαίνεται η υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου, καθώς γνωστό site κατονόμασε συγκεκριμένο πρόσωπο ως προστατευόμενο μάρτυρα, συνοδεύοντας μάλιστα το "ρεπορτάζ" με φωτογραφίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL