Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Tο σύνηθες τρίγωνο της (λαϊκιστικής) αντιπολίτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Tο σύνηθες τρίγωνο της (λαϊκιστικής) αντιπολίτευσης

Ο θόρυβος γύρω από την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση σχετικά με λεπτομέρειες των επισκέψεων κορυφαίων πολιτειακών και κυβερνητικών αξιωματούχων στο εξωτερικό έρχεται να καταδείξει τη βιασύνη που επιδεικνύουν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στον καθημερινό αγώνα δρόμου που κάνουν να ασκούν δομική αντιπολίτευση.

Μια αντιπολιτευτική ρητορική την οποία εμποτίζουν όλο και συχνότερα και εντονότερα με έναν ακραία λαϊκιστικό χαρακτήρα. Αυτό τον “λαϊκισμό” που, παρ' όλα αυτά, ως “μεταρρυθμιστικές” πολιτικές δυνάμεις καταγγέλλουν και κατήγγειλαν εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο εκείνος ήταν αντιπολίτευση. Τα τρία κόμματα γνωρίζουν ότι το δυνατό σημείο αυτής της κυβέρνησης είναι η σχέση της με τον κόσμο κι αυτό ακριβώς προσπαθούν να πλήξουν, τις περισσότερες φορές με ωμό τρόπο.

Η Ν.Δ. -ποιος ξέρει με ποια λογική- έτρεξε να συνδέσει μια τροπολογία που αφορά επίσημες επισκέψεις εθνικού χαρακτήρα στο εξωτερικό με το σημερινό ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στην Πάρο, όπου εγκαινιάζει το αεροδρόμιο, περιγράφοντας τριήμερες διακοπές μιας παρέας 54 ατόμων. Αποτέλεσμα ήταν να εκτεθεί βαριά από την ίδια την πραγματικότητα.

Εντάξει η Ν.Δ. Όμως την τελευταία περίοδο, τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούν και οι οιονεί εταίροι του νέου φορέα της “Κεντροαριστεράς”, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Για την απλή αναλογική, τη συνταγματική αναθεώρηση, τις ανακοινώσεις για το κοινωνικό κράτος, τα ταξίδια... Χαρ. Τρικούπη, Σεβαστουπόλεως, Λ. Συγγρού συναγωνίζονται ποιος θα αντιπολιτευτεί καλύτερα. Το αποτέλεσμα είναι η επιχειρηματολογία τους να ταυτίζεται όλο και πιο πολύ. Τα κόμματα που με τις κυβερνήσεις τους οδήγησαν τη χώρα στη βαθύτερη κρίση που έχει ζήσει ποτέ στη σύγχρονη Ιστορία της κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι την ώρα που “η κοινωνία στενάζει”, έφερε μια τροπολογία για να μένουν τα κυβερνητικά στελέχη σε “πεντάστερα ξενοδοχεία”.

Επί της ουσίας, η εν λόγω τροπολογία ρυθμίζει, με αυτονόητο για επίσημες ευρωπαϊκές κυβερνητικές αποστολές τρόπο, συγκεκριμένες ανάγκες και δεν συνιστά καν θέμα άξιο συζήτησης.

Εφόσον τα τρία κόμματα εντοπίζουν φέτος μια δραματική κατάσταση που... παρέβλεπαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια της κρίσης, οφείλουν για λόγους σεβασμού απέναντι "στην κοινωνία που στενάζει" στοιχειώδη σοβαρότητα στον αντιπολιτευτικό ρόλο τους. Ειδάλλως, την αποπροσανατολίζουν με άγαρμπο λαϊκιστικό τρόπο από τα πραγματικά προβλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL