Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / "Avanti popolo" για μια άλλη Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / "Avanti popolo" για μια άλλη Ευρώπη

Υπό τους ήχους του Avanti popolo, τραγουδισμένου από τους συμμετέχοντες στην αίθουσα εκδηλώσεων, ολοκληρώθηκε το 11ο Θερινό Πανεπιστήμιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Από τις 20 έως και τις 24 Ιουλίου, πάνω από 260 μέλη αριστερών κομμάτων και συλλογικοτήτων, κοινωνικών κινημάτων αλλά και ανένταχτοι αγωνιστές από 31 χώρες συναντήθηκαν στην Τοσκάνη της Ιταλίας για να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις, οργανώνοντας τις διεκδικήσεις του επόμενου διαστήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τις συζητήσεις και τα σεμινάρια του Θερινού Πανεπιστημίου απασχόλησαν πολυάριθμα θέματα, από την TTIP και τις προσπάθειες εργασιακής απορρύθμισης στην Ε.Ε., μέχρι το προσφυγικό και τις φεμινιστικές διεκδικήσεις μέσα στην κρίση. Διατυπώθηκαν πολλές απόψεις, αρκετές φορές αντικρουόμενες, που ήρθαν να εμπλουτίσουν τον διάλογο και τις αναζητήσεις.

Πάνω από όλες τις συνομιλίες πλανιόταν η αίσθηση του Brexit, ως η αρχή ενός κάποιου τέλους για την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υπάρχουσα μορφή της. Ο γόνιμος προβληματισμός που αναπτύχθηκε αφορούσε τη δύσκολη εξίσωση που καλείται να επιλύσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά: να αμφισβητεί και να καταδικάζει την αντιδημοκρατική δομή και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε., χωρίς να φτάνει στον αντιευρωπαϊσμό και στην επιλογή εθνικών λύσεων. Το τελευταίο σημείο είναι κρίσιμο, καθώς στην Ευρώπη τα ακροδεξιά κόμματα πρωταγωνιστούν στον αγώνα κατά της Ε.Ε. Απαιτείται λοιπόν μια ισορροπία υπέρ μιας διαφορετικής Ευρώπης, ενάντια στις συντηρητικές επιλογές της εθνικής αναδίπλωσης. Αυτή η ισορροπία αναζητήθηκε στις αίθουσες και τους διαδρόμους του Θερινού Πανεπιστημίου, εν όψει και του συνεδρίου του ΚΕΑ τον Δεκέμβριο.

Στο πολιτικό επίπεδο, η Συμμαχία Ενάντια στη Λιτότητα προκάλεσε έντονες συζητήσεις, που συχνά εξελίχθηκαν σε θερμές αντιπαραθέσεις. Η ανάγκη δημιουργίας ενός ευρέος μετώπου αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα προβλήθηκε ως σημαντικό στοίχημα της επόμενης περιόδου. Η συμπόρευση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με στόχο να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, προκάλεσε διαφωνίες, κυρίως όσον αφορά τις δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε και επιδιώκουμε να συνεργαστούμε και τη φύση αυτών των συνεργασιών. Συμπόρευση, για παράδειγμα, με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που αντιπαρατίθενται στον νεοφιλελευθερισμό, αλλά σε ποιον βαθμό και μέχρι ποιου σημείου ώστε να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του εγχειρήματός μας;

Το πολύτιμο στοιχείο που μπορεί να αποκομίσει κανείς από τη συμμετοχή σε τέτοιες διοργανώσεις είναι η ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση και τη στρατηγική κατεύθυνση των κομμάτων μας αλλά και του ΚΕΑ. Οι συνομιλίες με συμμετέχοντες ξένων αντιπροσωπειών γύρω από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τους στόχους αλλά και τις αντικειμενικές δυνατότητες της κυβέρνησης της Αριστεράς και τα ανοιχτά πεδία πάλης στην ελληνική κοινωνία αποτέλεσαν ενδιαφέρουσα καθημερινότητα. Τέτοιες επαφές αντιστρέφουν την παραπληροφόρηση των διαφόρων διεθνών μέσων, δίνοντας ιδέες και τροφή για σκέψη σε συντρόφους από ξένες χώρες. Γιατί, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Ματ Κάρθι, ευρωβουλευτής του ιρλανδικού Σιν Φέιν, πολλά αριστερά κόμματα πέρασαν περισσότερο χρόνο ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά δημιουργώντας την εναλλακτική πρόταση για τη χώρα τους.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο του ΚΕΑ ανέδειξε ενδιαφέροντα ζητήματα πυροδοτώντας συζητήσεις ουσίας για το μέλλον της Ευρώπης και τον ρόλο της Αριστεράς. Τα ζητήματα των συμμαχιών και της κοινής ευρωπαϊκής εναλλακτικής θα συνεχίσουν να μας απασχολούν, γεννώντας αντιπαραθέσεις αλλά και προτάσεις. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Ο διάλογος όμως παραμένει ανοιχτός. Όσο παραμένουμε ενωμένοι και αταλάντευτοι στον στόχο για έναν άλλο κόσμο, με ελευθερία και Δημοκρατία, η ελπίδα θα μένει ζωντανή εμπνέοντας τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας!

Φοίβος Τσικλιάςμέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL