Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
COVID-19 / COVID-19: Όταν η κυβέρνηση ξέχασε τον Τσιόδρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

COVID-19 / COVID-19: Όταν η κυβέρνηση ξέχασε τον Τσιόδρα

Έχουν περάσει δυο μήνες από τότε που η μισή Ελλάδα άκουγε ευλαβικά στις 6 το απόγευμα τον Σωτήρη Τσιόδρα να ενημερώνει για την πορεία της πανδημίας. Έχουν περάσει δυο μήνες από τότε που σταδιακά χαλάρωσαν τα μέτρα - και μοναδική ασπίδα προστασίας έγινε η... ατομική ευθύνη. Η ευθύνη αυτού που πρέπει καθημερινά να ανεβαίνει στα ξέχειλα λεωφορεία για να πάει στη δουλειά του. Με καύσωνα, κλειστό κλιματιστικό και τον άμοιρο οδηγό σε ρόλο... τρελού μαθηματικού, να υπολογίζει πόσο είναι το 65% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού επιβατών.

Έχουν περάσει δύο μήνες και στην κυβέρνηση έχουν ξεχάσει το... μάντρα του Χαρδαλιά: “Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε”. Μόλις την Πέμπτη αποφάσισαν να άρουν την υποχρέωση της μάσκας στα εμπορικά κέντρα και τους περιορισμούς στις αποστάσεις στα μπαρ και στα εστιατόρια. Για να μαζευτούν πανικόβλητοι γύρω από τον πρωθυπουργό την Παρασκευή, ώστε να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα, που φαίνεται να έρχεται νωρίτερα από το αναμενόμενο. 50 νέα κρούσματα την Πέμπτη, 60 την Παρασκευή και ίσως είναι πολύ περισσότερα, καθώς τεστ γίνονται ελάχιστα και κυρίως στα χερσαία σύνορα.

Έχουν περάσει δυο μήνες με την κυβέρνηση να αυτοθαυμάζεται για το πόσο καλά διαχειρίστηκε την πανδημία - και πόσο το εκτίμησε αυτό ο έξω κόσμος. Ένα πράγμα έπρεπε να σχεδιάσει αυτό το δίμηνο η κυβέρνηση, ώστε να εισπράξει και η χώρα κάτι τις από την υπεραξία της επιτυχίας: το προσεκτικό άνοιγμα του τουρισμού. Ανεπιτυχώς, καθώς αυτό χρειάζεται κάτι παραπάνω από σποτάκια για το “state of mind” και λιβανιστήρια από τα εγχώρια Μέσα ενημέρωσης. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Χάρης Θεοχάρης δεν έχει μάθει καν να φοράει μάσκα όταν μιλάει με τους υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών, ενώ το περιβόητο επιτελικό κράτος δεν είναι σε θέση να οργανώσει ούτε τα τεστ σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας. Τα περιορίζει σε λίγες - και προκύπτει μεγάλος συνωστισμός. Αυτό ακριβώς που κάνει κακό στη δημόσια υγεία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, που τις μέρες της καραντίνας στήριξε και τα περιοριστικά μέτρα και τους πολίτες που τα τηρούσαν ευλαβικά, ξέρει ότι δεν έχει πια δικαίωμα να σιωπά μπροστά στο απόλυτο επιτελικό μπάχαλο. “Αφού η κυβέρνηση πρώτα άνοιξε τα σύνορα χωρίς κανέναν σχεδιασμό και χωρίς να πιέσει την Ε.Ε. για υποχρεωτικά τεστ πριν την άφιξη στην Ελλάδα, αφού κάθε μέρα βγάζει διαφορετικές αποφάσεις που αναιρούν τις αμέσως προηγούμενες, τώρα τρέχει να προλάβει, κατόπιν εορτής, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα” υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και καταγγέλλει ότι “η απουσία σχεδιασμού εκθέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αλλά συνολικά όλους τους πολίτες”.

Παύλος Πολάκης:
Ιδού πώς καταρρέουν τα σχέδια επί χάρτου!

Δυστυχώς, άργησαν να ξυπνήσουν οι γνωστοί της Επιστημονικής Επιτροπής (μηδέ του κ. Τσιόδρα εξαιρουμένου) και του ΕΟΔΥ του κ. Αρκουμανέα.

Όταν υποστηρίζαμε εγκαίρως πως χρειάζεται τεστ αντισωμάτων για τον πληθυσμό εντός της χώρας για να πάρει πιο γρήγορα μπροστά η οικονομία σε περιοχές που δεν υπήρχε κρούσμα, οι... γνωστοί έκαναν πως δεν άκουγαν.

Όταν επιμέναμε και υποστηρίζαμε επίσης εγκαίρως πως χρειάζεται τεστ αντισωμάτων ή τεστ PCR για το RNA του ιού για τους τουρίστες - επισκέπτες από χώρες που ενδημεί ακόμα ο ιός, στις πύλες εισόδου, πάλι ορισμένοι δεν άκουγαν ή αδιαφορούσαν.

Και ο λόγος ήταν απλός. Προτιμούσαν να κάνουν σχέδια επί χάρτου και "deal" με τις φαρμακευτικές, αποκλείοντας από τη χρήση ως «αναξιόπιστα» τεστ που έχουν κυκλοφορήσει σε άλλες χώρες!

Και υποστήριζαν κιόλας ότι τα είχαν όλα έτοιμα! Και με μηχανήματα PCR και κλιμάκια από τον ΕΟΔΥ με τις κινητές μονάδες (αλήθεια, τι κάνουν αυτά τα παιδιά...) και τώρα με το πρώτο "μπαμ" φάνηκε η γύμνια. Και τώρα τι; Τρεχάτε, ποδαράκια μου!

Δεν λέω, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, μας βοηθάει το κλίμα της χώρας. Αλλά ο τουρισμός και η οικονομία δεν αντέχει άλλο χτύπημα λόγω της κυβερνητικής ανεπάρκειας!

Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα;

Πρώτον, βάλτε τα μηχανήματα να δουλέψουν, προμηθευτείτε τεστ, ενεργοποιήστε αυτούς που προσλάβατε στον ΕΟΔΥ.

Δεύτερον, ορίστε άμεσα ξενοδοχεία καραντίνας και όχι δωμάτια καραντίνας, ώστε να αποκλειστεί η διασπορά του ιού από τους τουρίστες - επισκέπτες και να σταματήσει τουλάχιστον εδώ η καταστροφή ολόκληρων περιοχών της χώρας!

Και τρίτον, το οποίο πρέπει να υπογραμμιστεί, καθώς υπάρχει... παρελθόν: Όλες οι απαραίτητες προμήθειες να είναι σε λογικές τιμές. Για να μην ξαναδούμε τις γνωστές... αρπαχτές Νταβέλη!

Ηλίας Μόσιαλος:
Να εφαρμόσουν όλοι τα μέτρα, κυρίως τα δημόσια πρόσωπα

“Ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανιστεί”, επιμένει να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό Ηλίας Μόσιαλος και προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο εφησυχασμός. Για τον Ηλ. Μόσιαλο, είναι λάθος να επικεντρώνεται κανείς μόνο στα εισαγόμενα κρούσματα και να αγνοεί το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας δεν φοράει μάσκες όπου και όταν πρέπει. Ούτε ότι πολλοί δεν τηρούν τα μέτρα φυσικής απόστασης. Και θυμίζει το παράδειγμα του Ισραήλ, όπου χαλάρωσαν υπερβολικά μετά την αρχική τους επιτυχία και έχουν πλέον ένα δεύτερο κύμα της νόσου.

Στο ερώτημα εάν πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ, ο Η. Μόσιαλος απαντάει “όχι”, αρκεί να “αρχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα: μάσκες, φυσική απόσταση, μέτρα υγιεινής, και να προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους”. Και καταλήγει: “Επανερχόμαστε στα βασικά γιατί έχουμε ακόμη χρόνο για να αποφύγουμε τη μεγάλη διασπορά της νόσου: Να εφαρμόσουμε όλοι μας τα μέτρα. Και κυρίως τα δημόσια πρόσωπα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL