Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Ομηροι των ομάδων Σαμαρά - Λοβέρδου Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Με επέκταση κατηγορητηρίου προσπαθούν να κρύψουν το φιάσκο της Προκαταρκτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομηροι των ομάδων Σαμαρά - Λοβέρδου Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Με επέκταση κατηγορητηρίου προσπαθούν να κρύψουν το φιάσκο της Προκαταρκτικής

Με κρυπτόμενες και πάλι τις ηγεσίες τους, η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προχωρούν σήμερα σε ένα ακόμη βήμα προς το πολιτικό και νομικό κενό ψηφίζοντας την επέκταση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Από τη συζήτηση στη Βουλή θα απουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν θέλει να ταυτιστεί με τις πολιτικές διώξεις (χθες το απόγευμα ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, στη 1 μ.μ., στην τετραμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας), αλλά και η Φώφη Γεννηματά, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση γίνεται υπό το βάρος της κονιορτοποίησης των κατηγοριών για εμπλοκή του Δ. Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο της Novartis και υπό το φως των αποκαλύψεων που πλήττουν την αξιοπιστία των μαρτύρων κατηγορίας που έφεραν στη Βουλή η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αύριο η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία θα γίνει αύριο σε μία διαδικασία που θα κρατήσει πολλές ώρες λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Στη σημερινή συζήτηση αναμένεται να παρέμβουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Τον λόγο θα λάβει προφανώς και ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Ρεβανσισμός

Οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. λειτουργούν ως όμηροι των εσωτερικών τους ισορροπιών, η μεν πρώτη πιεζόμενη από την ομάδα Σαμαρά, η δε δεύτερη από βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που λειτουργούν ως κριτική συμπολίτευση στη Ν.Δ. Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει «εκχωρήσει» την επιτροπή στον Α. Σαμαρά, καθώς η ομάδα του αποτελεί την πλειοψηφία της, που κινείται με τον πολιτικά εκδικητικό ρυθμό που επιδιώκει ο πρ. πρωθυπουργός.

Έτσι, αντί η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να απολογηθούν διότι κατηγόρησαν χωρίς στοιχεία τον πρ. αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ότι παρενέβη στην έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis, θα επεκτείνουν το κατηγορητήριο για:

* Πρόσκληση και προσφορά για τέλεση κακουργήματος.

* Εκβίαση.

* Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου.

* Δωροληψία υπαλλήλου.

* Ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας.

* Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος.

* Εγκληματική οργάνωση περίπτωση συμμορίας.

Αναξιόπιστοι μάρτυρες

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες «κατηγορίες» προέκυψαν αφού αποδείχθηκε η σκευωρία για εμπλοκή του Δ. Παπαγγελόπουλου στη Novartis και χρειάστηκε η πλειοψηφία της Επιτροπής να καλέσει μάρτυρες άσχετους με την υπόθεση που ερευνούσε, με αποτέλεσμα να την εκθέσει ακόμη και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα οι μάρτυρες που κλήθηκαν (ως επί το πλείστον δικαστικοί) αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι και κακοί στην εργασία τους, όπως κατεδείχθη κατά τις έξι ημέρες καταθέσεων της πρ. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Όμως η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν περίμεναν καν να ακούσουν όσα αποκαλυπτικά κατέθεσε η Ξ. Δημητρίου και είχαν φροντίσει από πριν να προσδώσουν αξιοπιστία σε αναξιόπιστους μάρτυρες.

Πρόκειται για μάρτυρες που θυμήθηκαν να προβούν σε καταγγελίες 12-18 μήνες μετά την αποχώρησή τους από τις θέσεις που κατείχαν (Ιωάννης Αγγελής, Ελένη Ράικου, Παναγιώτης Αθανασίου), που ως εισαγγελείς αρνήθηκαν να παραλάβουν στοιχεία από το FBI και άλλαζαν τις αναφορές τους για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, που «ξαχνούσαν» υποθέσεις υπουργών της Ν.Δ. στα ντουλάπια του γραφείου τους μέχρι να παραγραφούν, που βρέθηκαν χρήματα της Novartis σε λογαριασμό τους, που έλεγαν ψέματα ότι πήγαν στη Χάγη να ανταλλάξουν στοιχεία με τους εισαγγελείς άλλων χωρών για τα Panama Papers, ενώ δεν είχαν πάει.

Το σκεπτικό Γεννηματά

Είναι τόσο αδύναμη η άσκηση νέων κατηγοριών κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου ώστε η Φ. Γεννηματά, στη δήλωσή της για να εξηγήσει τη θετική ψήφο που θα δώσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αποδέχεται ότι πρόκειται για παραδικαστικό που «γεννήθηκε από τα σπλάχνα της Δεξιάς» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «καρπώθηκε» το σύστημα της Δεξιάς.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναφέρει ότι «οι Έλληνες, που σήμερα βιώνουν ξανά τα δύσκολα και κινδυνεύουν να δουν τις θυσίες τους να εξανεμίζονται, δικαιούνται να μάθουν όλη την αλήθεια για το σκάνδαλο και τη σκευωρία της Novartis.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε κάθε έρευνα για το πραγματικό σκάνδαλο του φαρμάκου προκειμένου να υπηρετήσει κομματικές επιδιώξεις εις βάρος πολιτικών της αντιπάλων. Το πολυπλόκαμο παραδικαστικό κύκλωμα, το οποίο γεννήθηκε από τα σπλάχνα μέρους της Δεξιάς, αλλά το στήριξε και το καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει έρθει στο φως με λεπτομέρειες και ονόματα.

Αποκαλύπτονται η δομή, ο τρόπος δράσης του και οι αντιθεσμικές στοχεύσεις του. Όσοι έστησαν και συντόνισαν αυτό το σκοτεινό παράκεντρο εξουσίας και επωφελήθηκαν από αυτό θα βρεθούν απολογούμενοι για τις πράξεις τους. Θα δώσουν λόγο για το βαρύ πλήγμα που κατάφεραν στο σώμα του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών.

Από την πρώτη μέρα ξεκαθαρίσαμε πως θα κάνουμε τα πάντα για να διερευνηθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν οι ευθύνες όπου κι αν βρίσκονται. Δεν μας διακατέχει δίψα για εκδίκηση, αλλά η κάθαρση είναι εγγύηση για να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται, θα συνεχίσει αταλάντευτα για την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας και τώρα με τη θετική του ψήφο στη Βουλή για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου».

Μεγαλύτερη αίθουσα

Σημειώνεται ότι η Βουλή αποφάσισε να αλλάξει τη χρήση στην αίθουσα τροπαίων της, η οποία βρίσκεται στον πρώτο όροφο, προκειμένου να αποκτήσει μία ακόμη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων που θα ικανοποιεί τα μέτρα κοινωνικών αποστάσεων λόγω του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL