Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Η Επίτροπος Ί. Γιόχανσον... έβγαλε στη σέντρα τον Κ. Μητσοτάκη: / "Δεν έχουμε λάβει ακόμα αίτημα από την Ελλάδα για μετεγκαταστάσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Επίτροπος Ί. Γιόχανσον... έβγαλε στη σέντρα τον Κ. Μητσοτάκη: / "Δεν έχουμε λάβει ακόμα αίτημα από την Ελλάδα για μετεγκαταστάσεις"

“Καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Τσίπρας είχε εξαφανιστεί. Γιατί δεν είχε τίποτε να πει” σχολίαζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το βράδυ της Τρίτης μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα.

Παράλληλα με τη συνέχεια που θέλησε να δώσει στην κυβερνητική σπέκουλα περί απουσίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Πέτσας αποδείκνυε έτσι ότι τουλάχιστον στο προσφυγικό το Μέγαρο Μαξίμου έχει πάψει να μπαίνει στον κόπο να απαντά έστω και με κάποια ελάχιστη επιχειρηματολογία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να εξαφανίσει τα προβλήματα και τα ερωτήματα που εκείνος θέτει.

Διότι με τη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσε ακόμη μια φορά προς την κυβέρνηση, στηλίτευσε την αφωνία της και των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην Τουρκία από την “επικοινωνιακή φιέστα” στον Έβρο, αλλά και την αφωνία του Κυρ. Μητσοτάκη προς την ευρωπαϊκή ηγεσία. Διότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο συνεχίζει να μη ζητά σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής, αλλά δεν τους ζήτησε καν διαμοιρασμό των βαρών με μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα στην Ε.Ε. Από αυτή την οπτική, είναι κατανοητό γιατί η κυβέρνηση απάντησε έτσι στον Αλ. Τσίπρα. Γιατί δεν είχε τίποτα να πει.

Αποκαλυπτική

Αυτό όμως που δεν απάντησε η κυβέρνηση το είπε χθες η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., η οποία ευθέως δήλωσε -και αποκάλυψε- ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτημα για μετεγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς και η επίτροπος Ίλβα Γιοχάνσον σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με θέμα τα άμεσα μέτρα στήριξης της Ελλάδας που αποφασίστηκαν την Τρίτη στον Έβρο, ρωτήθηκαν από τους “Financial Times” για το θέμα του διαμοιρασμού των αιτούντων άσυλο ώστε να μην καταλήξουν όλοι στη χώρα μας, αλλά και για το ζήτημα της προστασίας των συνόρων σε σχέση με τη χρήση βίας. Ο Μ. Σχοινάς, "σαν να γνώριζε τις επιπτώσεις ή ίσως επειδή τις γνωρίζει" (όπως θα παρατηρούσε αργότερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης), ζήτησε από την επίτροπο να απαντήσει εκείνος, όμως η Ί. Γιόχανσον προτίμησε να απαντήσει η ίδια. Και η απάντησή της ήταν αποστομωτική:

“Αναφορικά με τον διαμοιρασμό των προσφύγων, είναι ένα βιώσιμο σενάριο. Βέβαια, δεν έχουμε λάβει ακόμα σχετικό αίτημα από την Ελλάδα, αλλά μπορεί να το λάβουμε και φυσικά θα πρέπει να το συζητήσουμε με τα κράτη - μέλη...”. “Και βέβαια έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Και φυσικά αυτή η προστασία πρέπει να έχει αναλογικό χαρακτήρα - και με απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο” είπε για το ζήτημα της προστασίας των συνόρων.

“Ξεχάσατε;”

“Ξεχάσατε να υποβάλετε το αίτημα, κ. Μηταράκη;” σχολίασε σκωπτικά ο Κ. Αρβανίτης. “Οι δηλώσεις της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας και της ανευθυνότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη πρωτίστως απέναντι στον ελληνικό λαό” τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επισήμανε ότι η ίδια η επίτροπος δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει καν το ζήτημα του διαμοιρασμού των βαρών της κρίσης με μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ε.Ε., σχολίασε: “Εξηγείται έτσι γιατί χθες τόσο η ευρωπαϊκή ηγεσία όσο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν είπαν κουβέντα για μετεγκαταστάσεις, παρά μόνο για κονδύλια με αντάλλαγμα τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών”.

Ο Αλ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση “επιτέλους να αφήσει την επικοινωνιακή διαχείριση και την καλλιέργεια κλίματος εθνικιστικού παροξυσμού και να πράξει το αυτονόητο: να απαιτήσει αμέσως έκτακτη σύνοδο κορυφής, κυρώσεις για τους τουρκικούς εκβιασμούς και έμπρακτη αλληλεγγύη των κρατών-μελών προς την Ελλάδα με πρόγραμμα μετεγκατάστασης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL