Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με Μηταράκη - Κουμουτσάκο / Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με Μηταράκη - Κουμουτσάκο / Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών

Προτάσεις για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με ορίζοντα τριών μηνών ώστε να επέλθει η ηρεμία μέσω λογικών λύσεων κατέθεσε χθες η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο, τις οποίες και παρουσίασε μετά σε συνέντευξη Τύπου στη Βουλή.

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά και τον κίνδυνο έξαρσης βίας από ολιγομελείς ακραίες ομάδες με συγκεκριμένες υπόγειες διαδρομές, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση, αντί να παίρνει άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, κάνει απλώς εξαγγελίες.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούνταν από την Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέα της Κ.Ο., τον Δημήτρη Βίτσα, πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, βουλευτή Χίου, τον Γιάννη Μουζάλα, πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον Νεκτάριο Σαντορινιό, βουλευτή Δωδεκανήσου, τον Γιάννη Μπουρνού, βουλευτή Λέσβου, και τον Γιώργο Ψυχογιό, τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προτάσεις για άμεση αποσυμφόρηση

Ως πρώτη προτεραιότητα στις κατατεθείσες προτάσεις, ο Γ. Μουζάλας έθεσε την πολύ γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών. Είναι σαφές ότι εδώ και χρόνια ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι, σημείωσε και υπέδειξε ότι μπορούν άμεσα να φύγουν από τη Λέσβο 4.000 ευάλωτοι πρόσφυγες για την ενδοχώρα και 450 από τη Χίο οι οποίοι δεν εμπίπτουν στον νέο νόμο που απαγορεύει τη μετακίνησή τους.

Πρότειναν την άρση για οκτώ μήνες της απαγόρευσης μεταφορών στην ενδοχώρα ευάλωτων αιτούντων άσυλο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, αλλά και τον πολλαπλασιασμό του προσωπικού της Υπηρεσίας Ασύλου με προσλήψεις. "Να αυξηθεί δραματικά το προσωπικό στα νησιά πρώτον, στα προαναχωρησιακά κέντρα δεύτερον, ώστε να πάψουν οι κρατήσεις των 36 μηνών που προβλέπει ο καινούργιος νόμος" είπε και συμπλήρωσε ότι πρότειναν επίσης οι δευτεροβάθμιες επιτροπές -οι οποίες τους ελέχθη ότι θα είναι μονομελείς από εδώ και μπρος μάλλον- να τοποθετηθούν σε ευθεία αναφορά με τα νησιά, αντί μία δευτεροβάθμια επιτροπή να εξετάζει μια αίτηση από τη Λέσβο, μία από την Πελοπόννησο, μία από το Κιλκίς, να μοιραστούν δύο δευτεροβάθμιες επιτροπές -εφόσον είναι τριμελείς- δύο στη Σάμο, δύο στη Λέσβο, μία στην Κω, μία στη Λέρο, μία στη Χίο, ώστε να μπορούν οι εξετάσεις ασύλου να εξετάζονται γρήγορα και κατ' αποκλειστικότητα.

Σχετικά με την άστοχη κίνηση, όπως την χαρακτήρισε, να παγώσουν τα αιτήματα ασύλου που έχουν κατατεθεί πριν την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου και να προτεραιοποιηθούν τα αιτήματα από την Πρωτοχρονιά και μετά, προκαλώντας έτσι εκρηκτική κατάσταση και αφήνοντας ανθρώπους που περιμένουν ήδη για μήνες να εξεταστεί το άσυλό τους, πρότειναν "το λιγότερο να υπάρξει μια αναλογία 50% ή μια αναλογία 1/3 ή 1/2 σε σχέση με την εξέταση όλων των αιτημάτων, έτσι ώστε η δυσφορία και τα αιτήματα για εξέγερση να καταπέσουν όχι μέσω της καταστολής αλλά μέσα από μια λογική πράξη".

Για τα ασυνόδευτα ανήλικα, ζήτησαν να σταματήσει ο διαχωρισμός των παιδιών από 15 ετών και πάνω και από 15 ετών και κάτω και να γίνουν άμεσα μεταφορές τουλάχιστον σε διαμερίσματα του προγράμματος που είχε στήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, της ημι-αυτόνομης διαβίωσης για τα μεγαλύτερα παιδιά, και να αξιοποιηθούν τα safe zones. Μια γρήγορη λύση είναι να προσθέσουν στα υπάρχοντα κάποια κοντέινερ.

Για τις εθελούσιες επιστροφές, πρότειναν να αυξηθούν τα κίνητρα, ενώ, σχετικά με τις αποζημιώσεις ζημιών στις περιουσίες των κατοίκων στα νησιά, ζήτησαν να δίνονται άμεσα με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και μετά να εισπράττονται τα σχετικά χρήματα από τα ευρωπαϊκά.

Ζήτησαν επίσης άμεσες προσλήψεις στα νοσοκομεία των νησιών, γιατρών, νοσηλευτών και ΕΚΑΒ.

Αμέλειες και εξαγγελίες της κυβέρνησης

Για να συμβούν όλα αυτά, πρέπει να υπάρξουν δομές, τόνισε ο Γ. Μουζάλας αναφέροντας ότι τους είπαν πως σκοπεύουν να φτιάξουν είκοσι δομές, τις οποίες όμως ακόμα δεν έχουν χωροθετήσει, αλλά και κλειστά κέντρα των νησιών, τα οποία έχουν χωροθετήσει και τα οποία, κατά τη συνομιλία που είχαν με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, τα ονόμασαν "πολυλειτουργικά", χώρους που θα περικλείονται από συρματόπλεγμα και θα έχουν ελεγχόμενες δομές, όπου θα μπαίνουν και θα βγαίνουν με κάρτα, προαναχωρησιακά κέντρα κ.λπ.

"Το ότι δεν υπάρχουν δομές είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αφήσαμε τρία είδη αξιοπρεπούς διαβίωσης, το πρόγραμμα των διαμερισμάτων, τα camp και τα ξενοδοχεία" είπε ο Γ. Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι "μπορούν, κατά την άποψή μας, μέσα στο επόμενο τρίμηνο να δημιουργήσουν αυτούς τους χώρους, οι οποίοι θα μπορέσουν να δεχθούν τους ανθρώπους από τα νησιά".

Αναφέρθηκε επίσης στην ελλιπή αστυνόμευση, σημειώνοντας ότι μόλις δύο αστυνομικοί μετατέθηκαν στη Λέσβο, χωρίς να παραλείψει να μιλήσει όμως και για τον ρόλο της αστυνομίας στα γεγονότα της εβδομάδας, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κινήσει τις διαδικασίες για την τουριστική βίζα των Τούρκων πολιτών στα νησιά.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης σημείωσε, με τη σειρά του, ότι, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις σε τοπικές κοινωνίες, όπως στη Χίο, ότι έως το καλοκαίρι το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ θα κλείσει, ο αρμόδιος υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η αύξηση των αφίξεων δεν είναι αυτή του 2015

Για μετατροπή "σε ανθρωπιστική κρίση" έκανε λόγο ο Γ. Μουζάλας σημειώνοντας ότι η αύξηση των ροών, που ακούγεται συνέχεια, δεν είναι της τάξεως του 2015. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι από το 2017 είχαμε 200 αφίξεις ημερησίως, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 οι ημερήσιες αφίξεις έφταναν τις 400. Δεν είναι μικρή η αύξηση αλλά διατηρήσιμη, αντ' αυτού στήθηκαν "ζούγκλες" εκτός των ΚΥΤ, είπε. Σε αυτές, εκτός δηλαδή δομών, υπάρχουν 20.000 άνθρωποι στη Μόρια, 4.500 στη ΒΙΑΛ στη Χίο, 6.700 στη Σάμο, 1.000 στη Λέρο και 2.500 στην Κω, ανέφερε συγκρίνοντάς τους αριθμούς με την Ειδομένη, που είχε φτάσει τις 14.000.

Να εφαρμοστούν τα μέτρα ένταξης

Ο Γ. Ψυχογιός υπογράμμισε ότι ζήτησαν στη συνάντηση να υλοποιηθούν τα μέτρα αλληλεγγύης που είχαν εξαγγείλει για την ένταξη, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι και στις ομάδες ακροδεξιών και φασιστών που έχουν εμφανιστεί και πάλι στα νησιά, απειλούν τους πάντες και πρέπει να τιμωρηθούν.

Υπενθύμισε επίσης την κατάθεση επίκαιρης σχετικής ερώτησης 64 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Επέκρινε την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι η «τακτική της ενεργητικής και παθητικής αποτροπής που επιδιώκει και αναποτελεσματική είναι και παραβιάζει δικαιώματα και φτάνει στα όριά τους τις τοπικές κοινωνίες», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το να προσπαθεί η κυβέρνση να φορτώσει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι υποδαυλίζουν το μίσος στη Λέσβο

Για την έκρυθμη κατάσταση στη Λέσβο μίλησε ο Γιάννης Μπουρνούς, ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο έξαρσης βίας, στην επανεμφάνιση ολιγομελών ομάδων ακραίων με συγκεκριμένες υπόγειες διαδρομές και έκανε λόγο για "συγκεκριμένα πολιτικά και δημοσιογραφικά κέντρα που υποδαυλίζουν το μίσος στο νησί μας". Κατήγγειλε τον αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου που επαναλαμβάνει τη "λασπολογική συνωμοσία" ότι για τις κινητοποιήσεις των αιτούντων άσυλο ευθύνεται ο Πολάκης και το κλιμάκιο βουλευτών που βρέθηκε στη Λέσβο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τους ανακοινώθηκε πως χθες, «μετά από επτά μήνες οχλήσεων δικών μας», τελείωσε η συνυπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς της τετράμηνης παράτασης κοινοφελών προγραμμάτων, δηλαδή των εργαζομένων δεύτερου και τρίτου κύκλου από τα σχετικά προγράμματα του ΟΑΕΔ που εργάζονται στο ΚΥΤ της Μόριας και τα υπόλοιπα ΚΥΤ. Δεσμεύτηκαν οι υπουργοί πως σύντομα θα τοποθετηθούν ΑΤΜ στις περιοχές των hotspot, κάτι που θα αποσυμφορίσει τα ΑΤΜ της Μυτιλήνης, ζήτημα σημαντικό για την καθημερινότητα των Μυτιληνιών.
 

ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΔΙΜΕΡΕΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

Πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

"Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει με κάθε τρόπο να εκφραστεί έμπρακτα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με χρηματοδοτικές κυρώσεις για τις χώρες που δεν ανταποκρίνονται"

Ο Γ. Ψυχογιός σημείωσε ότι ετέθη και το ζήτημα της ευρωπαϊκής διάστασης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει το ζήτημα να αντιμετωπίζεται ως διμερές, Ελλάδας - Τουρκίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει με κάθε τρόπο να εκφραστεί έμπρακτα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με χρηματοδοτικές κυρώσεις για τις χώρες που δεν ανταποκρίνονται», τόνισε ο Δ. Βίτσας, επισημαίνοντας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πλαίσιο διεκδικήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Δ. Βίτσας πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της Ν.Δ., μετά τις παλινωδίες με την κατάργηση και την επανίδρυση, μετά από επτά μήνες, του υπουργείου Μετανάστευσης, τώρα ακολουθεί την τακτική να μεταθέτει τις ευθύνες για τη απαράδεκτη μέχρι τώρα διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού σε άλλους, όπως οι ΜΚΟ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Τα πλωτά φράγματα δοκιμάζονται ήδη στον... Σαρωνικό!

"Θα ήταν πολύ αστείο αν δεν ήταν τραγικό και επικίνδυνο"

Όπως αποκάλυψε ο Αν. Μιχαηλίδης, πληροφορήθηκαν ότι τα πλωτά φράγματα ήδη δοκιμάζονται σε αβαθή νερά του Σαρωνικού και "μετά θα δουν αν είναι τελικά χρήσιμα". Ο Νεκτ.. Σαντορινιός εξέφρασε την απορία του γιατί δεν ζήτησαν η δοκιμή να είναι δωρεάν, ενώ ο Δ. Βίτσας αναρωτήθηκε από ποια επιτροπή της Βουλής εγκρίθηκε.

"Θα ήταν πολύ αστείο αν δεν ήταν τραγικό και επικίνδυνο", σημείωσε σχετικά με το σχέδιο των πλωτών φραγμάτων και εξήγησε ότι τίθενται ζητήματα ασφάλεια της έρευνας και διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα, εθνικά αλλά και ναυτιλιακά, καθώς στην περιοχή κινούνται από μικρές βάρκες μέχρι μεγάλα δεξαμενόπλοια.

"Στην έρευνα και διάσωση είναι ένα από τα ζητήματα που πολλές φορές έχουν τεθεί, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων από την γείτονα χώρα. Εάν λοιπόν τέτοιες διασώσεις γίνουν εντός των δικών μας χωρικών υδάτων διότι το φράγμα αυτό θα βρίσκεται λίγο πιο μέσα στην οριογραμμή, θα τεθούν ή όχι ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων; Εθνικά επιζήμιο", διευκρίνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL