Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
"Πονηρή" διάταξη στον Ποινικό Κώδικα / Ασυλία στους τραπεζίτες για να πάνε στο αρχείο τα "θαλασσοδάνεια" Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πονηρή" διάταξη στον Ποινικό Κώδικα / Ασυλία στους τραπεζίτες για να πάνε στο αρχείο τα "θαλασσοδάνεια" Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Προπέτασμα καπνού», προκειμένου να καλύψει την «απόλυτη ασυλία», που χαρίζει στους τραπεζίτες, χαρακτήρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τη μεθοδευμένη προσπάθεια της Ν.Δ. να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους «μπαχαλάκηδες» κατά τη συζήτηση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τους βουλευτές της Ν.Δ. για συστηματική αναπαραγωγή του non paper για υποτιθέμενη «ανοχή» του ΣΥΡΙΖΑ στους «μπαχαλάκηδες» προκειμένου να μην συζητηθεί εκτενώς η «κατάπτυστη» διάταξη που καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη προσφέροντάς τους ασυλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την επίμαχη διάταξη.

Ο Δ. Τζανακόπουλος συνέδεσε ευθέως την ασυλία που προσφέρει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες με τις εκκρεμείς υποθέσεις των «θαλασσοδανείων» σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τις διώξεις 100 στελεχών τραπεζών. Άλλωστε, βουλευτές της Ν.Δ. όπως η Σοφία Βούλτεψη, αλλά κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχτηκαν ότι η διάταξη συνδέεται με τις διώξεις των τραπεζικών στελεχών που υποτίθεται ότι «ταλαιπωρούνται» λόγω των στοιχείων που αναδείχθηκαν από την Εξεταστική για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ΜΜΕ και κομμάτων.

Μάλιστα, αναρωτήθηκε αν μετά την ψήφιση της διάταξης θα κατατεθούν εγκλήσεις από τις ηγεσίες των τραπεζών γι’ αυτά τα «θαλασσοδάνεια» ή αν οι υποθέσεις θα οδηγηθούν στο αρχείο. Κατηγόρησε τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι εν γνώσει τους χρησιμοποιούν το «ψευδές» επιχείρημα περί διευκόλυνσης των τραπεζών να «κουρέψουν» κόκκινα δάνεια. Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι οι τράπεζες είναι απλές ιδιωτικές επιχειρήσεις θυμίζοντας ότι «αν υπάρχουν σήμερα τράπεζες, αυτό οφείλεται χάρη στα χρήματα, τον πόνο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού».

Αποδέσμευση «μαύρου» χρήματος

Παράλληλα, ο Δ. Τζανακόπουλος επέκρινε έντονα και τη σκανδαλώδη διάταξη για αναδρομικό χρονικό όριο 18 μηνών στις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων μετά από εντολή της Ανεξάρτητης Αρχής για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Προειδοποίησε ότι ποσό περίπου 1 δισ. ευρώ έχει προέλθει από ναρκεμπόριο, λαθρεμπόριο και διακίνηση όπλων κι αναρωτήθηκε δηκτικά αν με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να τονώσει την ανάπτυξη. Ακόμη επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν προβληματισμοί από διεθνούς οργανισμούς σχετικά με το μαύρο χρήμα.

«Έχετε πάρει διαζύγιο με τον πολιτικό φιλελευθερισμό»

Με αφορμή την εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη για τον ξυλοδαρμό των διαδηλωτών, ο Δ. Τζανακόπουλος κατήγγειλε τον «παροξυσμό αυταρχισμού» της κυβέρνησης. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προωθεί το δόγμα του αστυνομικού κράτους για να απευθυνθεί στα ειδικά ακροατήρια όπου στήριξε την εκλογή της κι ότι πλέον «έχετε πάρει διαζύγιο ως παράταξη με τον πολιτικό φιλελευθερισμό».

Σε σχέση με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, επέκρινε την επιλογή της Ν.Δ. να φορτώσει σε αυτούς «όλα τα δεινά» κατά την προεκλογική περίοδο. Σχολιάζοντας το μικρό εύρος των αλλαγών που τελικά έκανε η Ν.Δ. στους Ποινικούς Κώδικες, σημείωσε ότι έτσι τα στελέχη της Ν.Δ. «αποδέχεστε ότι κοροϊδέψατε τον κόσμο».

Έ. Αχτσιόγλου: Κατάφωρα αντισυνταγματική η διάταξη

Η Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε «κατάφωρα αντισυνταγματική» τη διάταξη για την ασυλία των τραπεζιτών καθώς παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Παρατήρησε ότι «ουσιαστικά αυτή η ασυλία έρχεται να καταλάβει και όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις» θυμίζοντας την κριτική της Ένωσης Εισαγγελέων. Όσον αφορά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης σε σχέση με το «κούρεμα» των κόκκινων δανείων, σχολίασε ότι, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, η διάταξη «θα περιόριζε το πεδίο εφαρμογής της μόνο στις περιπτώσεις που έχουμε αναδιάρθρωση χρέους».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας θύμισε ότι, όταν κυρώθηκαν οι Ποινικοί Κώδικες, «αυτό το εμβληματικό, το κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έλεγε στα κανάλια έξω ότι αυτή τη στιγμή συνεδριάζει παράνομα η Βουλή για να προβεί σε κάποιες διευθετήσεις». Επισήμανε ακόμα ότι «αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα από τις 49 του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχει σε ισχύ τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας είναι η χώρα μας».

Η μπάλα στην εξέδρα από τη Ν.Δ.

«Ελπίζω να έχετε εγκαταλείψει το δόγμα ότι δεν κάνει τίποτα κακό κάποιος που κουβαλάει μία βόμβα μολότοφ στο σακίδιό του» υποστήριξε από τη μεριά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επιχειρώντας να μεταφέρει τη συζήτηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στα θέματα «νόμου και τάξης».

Παρόμοιες τοποθετήσεις έκανε το σύνολο σχεδόν των βουλευτών της Ν.Δ., που θυμήθηκαν κάθε είδους δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα ασφάλειας μπλέκοντας την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, τις άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα, τη δίκη της «17 Νοέμβρη» και τόσα άλλα.

Ο Κ. Τσιάρας επέμεινε ότι η διάταξη για την ασυλία στους τραπεζίτες συνδέεται με το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων υποστηρίζοντας ότι τα τραπεζικά στελέχη δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε «κούρεμα» των κόκκινων δανείων «όσο θα επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη» της δίωξης για απιστία.

Προσπαθώντας να απαντήσουν στα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την ασυλία που προσφέρει ουσιαστικά στους τραπεζίτες η επίμαχη διάταξη, ο Κ. Τσιάρας και άλλα στελέχη της Ν.Δ. επέμειναν να στέλνουν την «μπάλα στην εξέδρα» με αναφορές στην πλημμεληματοποίηση της ενεργητικής δωροδοκίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL