Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Οι ισαποστάκηδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ισαποστάκηδες

 Αν όμως οι συντάκτες του ψηφίσματος είχαν ακούσει τον γραμματέα του ΚΚΕ, σίγουρα θα είχαν εμπλουτίσει την επιχειρηματολογία για το τι σημαίνει "ίσες αποστάσεις", ψευδής αναλογία, σε τελική ανάλυση πολιτική μυωπία και αδυναμία εξαγωγής συμπερασμάτων από την Ιστορία.

Η σημερινή ευρωπαϊκή Δεξιά, υπό την πίεση της Άκρας Δεξιάς και της κυριαρχίας της σε χώρες της Αν. Ευρώπης, θεωρεί ότι πλησιάζοντας τη ρητορική και τις ιδέες της την αποδυναμώνει διά της ενσωματώσεως, αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της τοξικής απορρόφησης. Λες και δεν γνωρίζουν τη μοίρα των φιλελεύθερων ιδεών και των φορέων τους όταν στον μεσοπόλεμο βρέθηκαν να υποχωρούν μέχρις εξαφανίσεως και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και φυσικής εξόντωσής τους από τον εσωτερικό ανταγωνισμό Δεξιάς - Ακροδεξιάς. Έτσι σήμερα επιχειρούν να στήσουν γέφυρες με δομικό υλικό τον αντικομμουνισμό.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, όταν διά χειλέων του γραμματέα του λέει ότι "καταφέραμε να ξεπεράσουμε και τη Σκύλλα του αστισμού και τη Χάρυβδη του ρεφορμισμού, του οπορτουνισμού", δεν κάνει παρά μια χυδαία εξομοίωση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. Εξομοίωση με ταυτόχρονη περιγραφή ενός γεωγραφικού τόπου που ορίζεται ως η ίση απόσταση από τα δύο μυθικά τέρατα. Δεν λέει π.χ. ότι ο εχθρός είναι ο αστισμός αλλά κάνω κριτική και πολεμάω και ενάντια στον ρεφορμισμό στο πλαίσιο του κινήματος.

Αυτό θα σήκωνε συζήτηση, η οποία άλλωστε γίνεται επί δεκαετίες, αλλά έχει πολιτικό υπόβαθρο. Αυτό όμως δεν φτάνει στην ομάδα Κουτσούμπα. Θέλει την πλήρη εξομοίωση της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ και για να το επιτύχει αυτό καταφεύγει σε ψευδείς αναλογίες ή ακόμα και ωμά ψέματα για την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά μάλιστα εκ των οποίων είναι κατευθείαν βγαλμένα από το Μοσχάτο και τον ΣΚΑΪ.

Δεν πειράζει όμως, αφού ο στρατηγικός στόχος ήταν, όπως μας εξηγεί ο γραμματέας του ΚΚΕ, "να μην παρασυρθεί το ΚΚΕ στη γραμμή πολιτικής κυβερνητικής συνεργασίας" με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος επετεύχθη.

Το ΚΚΕ με μαεστρία κατόρθωσε να εξουδετερώσει τις ίσες δυνάμεις που το τραβούσαν από δω και από εκεί, να αιωρείται και να μένει ακίνητο. Και άπραγο και ακίνδυνο βέβαια, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL