Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Η αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Και αυτό είναι αναγκαίο, καθώς η νέα κυβέρνηση έχει καταθέσει ήδη το δικό της στίγμα: επίθεση στο κράτος, εξυπηρετήσεις στους εργολάβους, σωρεία αντεργατικών και αντιπεριβαλλοντικών μέτρων, φοροαπαλλαγές και μέτρα ανακούφισης για τους ισχυρούς και όλίγον από αστυνομική αυθαιρεσία και ακροδεξιά ρητορική.

Δεν είναι στρατηγική, είναι η πρεμούρα ενός ολόκληρου συστήματος που στερήθηκε την εξουσία και επείγεται τώρα να αναστηλώσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του.

Στήριγμα της νέας κυβέρνησης είναι τα 37 δισ. που της παρέδωσε η ανεύθυνη προκάτοχός της, καθώς και η απάθεια κάποιων στρωμάτων που, ευχαριστημένα από μια μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ και απαλλαγμένα από το τοξικό μίσος που σκορπούσαν επί τέσσερα χρόνια κάποια ΜΜΕ, νιώθουν τώρα ότι «το πολιτικό κλίμα έχει βελτιωθεί».

Το πόσο πραγματικά έχει βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα θα το δούμε όταν οι κυβερνώντες διαπιστώσουν ότι η συμπίεση των χαμηλών μισθών από τα 800 στα 650 δεν θα φέρει την ανάπτυξη που περιμένουν και θα αναγκαστούν να πάρουν δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψουν τα υψηλά πλεονάσματα. Τα πλεονάσματα για τη διατήρηση των οποίων έκαναν ό,τι μπορούσαν.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Αριστερά καλείται να ανανεώσει τα προγραμματικά της όπλα. Να δώσει νέο περιεχόμενο στους όρους δημοκρατία, ισότητα, διαφάνεια, δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Και να αναδείξει τις αξίες αυτές σε υπόθεση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Υπάρχει αρκετή δουλειά μπροστά της. Αλλά, όπως συχνά λέει και ο Τσίπρας, η Αριστερά είναι για τα δύσκολα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL