Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Έκκληση Greenpeace στους ευρωβουλευτές: / Greenpeace: Καταψηφίστε την πρόταση της Κομισιόν για κλίμα - ενέργεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκκληση Greenpeace στους ευρωβουλευτές: / Greenpeace: Καταψηφίστε την πρόταση της Κομισιόν για κλίμα - ενέργεια

Να καταψηφίσουν τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ευρωπαϊκό πλαίσιο έως το 2030 και να ενισχύσουν τις προτάσεις των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου με αφορμή την κρίσιμη ψηφοφορία της Ολομέλειας καλεί με επιστολή της η Greenpeace τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι "η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται σε σύγκρουση με τις επιταγές της επιστήμης για τη συγκράτηση της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στους 2 βαθμους Κελσίου, δεν εγγυάται την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αγνοεί πλήρως τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της εξοικονόμησης ενέργειας. Επιπλέον εκχωρεί το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης (αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα και πρωτοπορία στις πράσινες τεχνολογίες) στους οικονομικούς της εταίρους (ΗΠΑ, Κίνα), με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και τη μετακίνηση πράσινων επιχειρήσεων εκτός Ευρώπης".

Αντίθετα, η κοινή πρόταση των Επιτροπών Περιβάλλοντος (ENVI) και Ενέργειας (ITRE) προβλέπει μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ και συμπεριλαμβάνει φιλόδοξο και δεσμευτικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας, απαραίτητο μέτρο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Η Greenpeace στηλιτεύει τη στάση του ΥΠΕΚΑ, η οποία "καλυπτόμενη από τη συντηρητική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τορπιλίζει την προοπτική περισσότερων επενδύσεων που συμβάλλουν στη μετάβαση σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία χαμηλού άνθρακα".

Υπενθυμίζει δε ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα στοιχίζει 500 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος της ρύπανσης στη δημόσια υγεία εκτιμάται σε περίπου 170 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας φιλόδοξος στόχος για τις ΑΠΕ μπορεί να δημιουργήσει στην ευρωπαϊκή οικονομία 500.000 θέσεις εργασίας περισσότερες έως το 2030 σε σύγκριση με έναν μόνο στόχο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL