Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών / Η φθηνότερη έκδοση δεκαετούς ομολόγου μετά το 2006
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών / Η φθηνότερη έκδοση δεκαετούς ομολόγου μετά το 2006

Επιτυχημένη από πάσης απόψεως αποδείχθηκε η χθεσινή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, του πρώτου μετά από 3.280 ημέρες. Η απόδοσή του συγκρατήθηκε κάτω του (και "ψυχολογικού") ορίου του 4%. Το τελικό 3,90% (με "κουπόνι" 3,875%) θεωρείται από επαΐοντες περί τις αγορές ως ικανοποιητικό για μια χώρα με αξιόχρεο το οποίο, παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, παραμένει ακόμη κάτω από τη βαθμίδα του "επιλέξιμου". Και πάντως, μόλις 22 μονάδες βάσης πάνω από τις αποδόσεις της δεκαετίας, οι οποίες κινούνται τις τελευταίες 48 ώρες στο πεδίο του 3,60% με 3,68%.

Η ίδια αυτή απόδοση είναι και η χαμηλότερη από το re-opening (επανέκδοση) του δεκαετούς της 18 Ιανουαρίου 2006 που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους (3,60%). Την επιτυχία της έκδοσης όμως καταμαρτυρεί και το πρωτοφανές ενδιαφέρον των επενδυτών, το οποίο μεταφράστηκε σε προσφορές οι οποίες υπήρξαν σχεδόν πενταπλάσιες του ζητούμενου ποσού, υπερβαίνοντας τα 11,8 δισ. ευρώ και υπερκαλύπτοντάς το κατά 4,72 φορές.

Πέραν όμως των "ποσοτικών" στοιχείων, όπως είναι το επιτόκιο ή οι υποβληθείσες προσφορές, το "ποιοτικό" στοιχείο που αποδεικνύει το επιτυχές του εγχειρήματος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, στις θετικές προοπτικές για δημοσιονομικό νοικοκύρεμα της χώρας και ως εκ τούτου και στη δυνατότητά της να καλύπτει απευθείας από τις αγορές τις δανειακές της ανάγκες, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις.

Ενδεικτικό ακόμη της επιτυχίας της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου, της πρώτης μετά τις 11 Μαρτίου 2010 και με κατά πολύ χαμηλότερο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο (το 3,90% ισοδυναμεί με μειωμένη κατά 37,6% απόδοση σε σύγκριση με το 6,25% του 2010), είναι και το γεγονός ότι η έκδοση ολοκληρώθηκε όχι απλώς αυθημερόν αλλά και σε ελάχιστο διάστημα λόγω του ζωηρού ενδιαφέροντος που επέδειξαν τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Οι προσφορές ήταν σχεδόν πενταπλάσιες του ζητούμενου ποσού -περίπου 11,8 δισ. ευρώ- και η απόδοση διαμορφώθηκε σε 3,90%, περίπου 25 μονάδες βάσης πάνω από την τρέχουσα απόδοση του δεκαετούς ελληνικού χρεογράφου. Την επιτυχία καταμαρτυρεί και η πληροφορία ότι οι επενδυτές του δεκαετούς έφτασαν τους 419, από 290 για το πενταετές.

Το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την έκδοση αποδείχθηκε τόσο μεγάλο, ώστε το εύρος του επιτοκίου να μειωθεί ήδη από τις πρώτες ώρες της διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βιβλίο προσφορών "άνοιξε" το πρωί, οπότε και δόθηκε το αρχικό "guidance" για την απόδοση του τίτλου. Όπως έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Δημοσίου, αυτό προσδιορίστηκε αρχικά στο 4,125%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να υποβληθούν προσφορές για υψηλότερη απόδοση του 4,125%. Ωστόσο, στη συνέχεια οι εξελίξεις που καταγράφηκαν ξεπέρασαν τις προσδοκίες και έτσι τα δεδομένα ανατράπηκαν, αφού η ζήτηση υπερέβη πολύ γρήγορα τα 10 δισ. ευρώ. Έτσι, το Ελληνικό Δημόσιο όρισε νέο εύρος επιτοκίου, προσδιορίζοντάς το αυτή τη φορά στο εύρος μεταξύ 3,90% και 4,00%.

Πέραν του στενού χρηματοδοτικού σκέλους, της άντλησης δηλαδή των 2,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους, το αποτέλεσμα της έκδοσης αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση ενός ακόμη ευνοϊκότερου κλίματος και για την ανετότερη ροή επενδυτικών κεφαλαίων σε κρατικούς τίτλους και σε μετοχές εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Και τούτο καθώς εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις αγορές και ότι μπορεί να δανείζεται μακροπρόθεσμα με λελογισμένο για τις συνθήκες κόστος.

Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι προχθές το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή σε τρεις αμερικανικούς και σε τρεις ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς οίκους (BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan) να αναλάβουν την αναδοχή του τίτλου με στόχο να αντληθεί ποσό περί τα 2 με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και, όπως στην πρόσφατη έκδοση πενταετούς, να συγκεντρωθεί υψηλό ποσοστό μακροπρόθεσμων επενδυτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κάλυψη του ποσού αυτού είχε "κλειδώσει" πριν ακόμη ανοίξει το βιβλίο προσφορών και εκείνο που απέμενε ήταν να φανεί το μέγεθος υπερκάλυψης της έκδοσης. Με την τελευταία να εντάσσεται στον σχεδιασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ώστε να διευρυνθεί η καμπύλη για τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα benchmark ομόλογο (δηλαδή ένα ομόλογο αναφοράς επί του οποίου να συγκρίνονται οι αποδόσεις ομοειδών επενδυτικών προϊόντων) μετά το πενταετές (προ εβδομάδων) και το επταετές (πέρυσι τον Φεβρουάριο).

Επισημαίνεται ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά υποχωρούν συνεχώς τους τελευταίους μήνες και του δεκαετούς βρέθηκε χθες στο 3,68%, υποχωρώντας δηλαδή κατά 19 μονάδες βάσης μέσα σε έναν μήνα και κατά 65 μονάδες βάσης μέσα σε έναν χρόνο.

Το 3,90% όχι μόνο είναι το μικρότερο επιτόκιο δεκαετούς μετά το 2006, αλλά επιπλέον είναι μικρότερο του κουπονιού που έδιναν τα δεκαετή ομόλογα της 17.1.2003 (4,60%), της 13.1.2004 (4,50%), της 17.1.2007 (4,30%), της 13.5.2008 (4,60%) ή της 11.3.2009 (6%).

Αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων

Την ίδια ώρα που η απόδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου έκλεινε στο 3,90%, τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειχναν ότι σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε τον Ιανουάριο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης. Έτσι, το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε στις 4,60 εκατοστιαίες μονάδες.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,29%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης (4,89%).

Το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, ανοιχτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε στο 14,60% και των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 82 μονάδες, στο 10,71%.

Tο μέσο επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης, στο 5,00%, των επαγγελματικών δανείων κατά 5 μονάδες βάσης, στο 6,89%, ενώ των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου αυξήθηκε κατά 57 μονάδες βάσης, στο 4,11%.

Το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,02%, 11 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL