Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Καθημερινότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθημερινότητα

Ένα από τα βασικά στοιχήματα της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι η βελτίωση της οικονομικής καθημερινότητας των πολιτών, ώστε να αισθάνονται οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι ότι λαμβάνουν ενεργή ωφέλεια από τη συμμετοχή στη αύξηση της “πίτας” του ελληνικού ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο περνά απαρέγκλιτα μέσα από από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, οι οποίες είναι και μετρήσιμες.

Η πιο πιστή αποτύπωση των συνθηκών γίνεται μέσα από την καθημερινότητα και συνδέεται με το πώς βιώνουμε όλοι την επόμενη μεταμνημονιακή ημέρα, ωστόσο δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου πρώτα να βελτιώθηκε η καθημερινότητα και μετά οι “οικονομικοί δείκτες”. Το ζητούμενο όμως είναι ποια επιλογή θα γίνει στον τρόπο ανακατανομής. Και αυτό είναι ένα είδος νομοτέλειας, το οποίο υπηρετεί η κάθε κυβέρνηση ανάλογα με τη στόχευσή της.

Αυτό αναμένεται να είναι και το βασικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές, ενώ η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει τον τρόπο για να αποδείξει πως μετά το πέρας των Μνημονίων έχει βρεθεί σε θέση μεγαλύτερης ισχύος σε σχέση με πριν και μπορεί να εφαρμόσει μια πολιτική υπέρ των οικονομικά πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Μετά τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, η οποία έχει συντελεστεί κυρίως κατά τον τελευταίο χρόνο, έχει έρθει η ώρα της απόδοσης στους πολίτες μέρους των όσων απώλεσαν κατά τα προηγούμενα οκτώ χρόνια. Και αυτό σχετίζεται άμεσα τόσο με τη θέσπιση μόνιμων φορελαφρύνσεων για το 2019 και πέρα, διανοίγοντας μια προοπτική η οποία βρίσκεται προφανώς στον αντίθετο πόλο του φιλελευθερισμού και δεν εξυπηρετεί συμφέροντα.

Διότι και η Ν.Δ. ρίχνει το "τυράκι" των ελαφρύνσεων από τη μία, αλλά την ίδια ώρα σπεύδει να "κλείσει το μάτι" σε εταιρείες και funds μέσα από ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα α λα Πινοσέτ. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι το μέλημα είναι η ευημερία των συνταξιούχων των επόμενων δεκαετιών. Ακόμη και η παρωδία με τον ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει ότι στο "στόχαστρο" του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται τα φτωχότερα στρώματα.

Γι' αυτό αποτελεί ευκαιρία η όσο το δυνατόν ευρύτερη κατανόηση, από την πλευρά των πολιτών, των οικονομικών προγραμμάτων τα οποία θα παρουσιαστούν εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών. Αλλά ακόμη πιο σημαντική αναμένεται να είναι η συγκυρία, καθώς, σε ό,τι αφορά την οικονομική πραγματικότητα, η κάθε ημέρα αναμένεται να είναι και καλύτερη από την προηγούμενη, τουλάχιστον σε μακροσκοπικό επίπεδο, ενώ πλέον θα περνά και μέσα από την καθημερινότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL