Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το παράδοξο και η ακρότητα της λιτότητας

Στο γράφημα αυτό όμως, υπάρχει κάτι που εικονογραφεί ειδικά την κλίμακα της αγριότητας των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα: Η χώρα μας είναι η απομακρυσμένη από τις άλλες κουκίδα, κάτω δεξιά. Στο -20% σχεδόν μέτρα περικοπών και στο -50% σχεδόν οι επενδύσεις

Σε χθεσινό άρθρο στην στήλη του στους New York Times, ο Πολ Κρούγκμαν, αναφερόμενος κυρίως στις εξελίξεις στην Αμερικανική οικονομία, εικονογράφησε το "παράδοξο της λιτότητας", το πώς δηλαδή οι απόπειρες να εξοικονομηθούν πόροι μέσω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση των επενδύσεων, όχι την αύξησή τους. Για να το εικονογραφήσει αυτό, ο βραβευμένος με το βραβείο "Νόμπελ" οικονομολόγος, παρουσιάζει ένα γράφημα στο οποίο περιγράφεται η μεταβολή των πραγματικών επενδύσεων ως προς το μέγεθος των μέτρων λιτότητας ως ποσοστού ΑΕΠ σε διάφορες χώρες την περίοδο 2009-2013 (τα στοιχεία είναι από το IMF Fiscal Monitor του Φθινοπώρου του 2012). Στο γράφημα αυτό είναι εμφανής - και υποδεικνύεται και από τον Κρούγκμαν - η αρνητική συσχέτιση: περισσότερη λιτότητα δυσχεραίνει τις επενδύσεις.


Στο γράφημα αυτό όμως, υπάρχει κάτι που εικονογραφεί ειδικά την κλίμακα της αγριότητας των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα: Η χώρα μας είναι η απομακρυσμένη από τις άλλες κουκίδα, κάτω δεξιά. Στο -20% σχεδόν τα μέτρα περικοπών και στο -50% σχεδόν οι επενδύσεις. Είναι προφανές, και δεν περιμέναμε το γράφημα για να το δούμε, πως αντίθετα με τα όσα λένε οι απολογητές της τρόικας, ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι να σταματήσει η λιτότητα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο