Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Εντονη αντίδραση από το Βελιγράδι / Ανάστατη η βόρεια Ελλάδα για το "μπλόκο" στους Σέρβους τουρίστες - Εντονη αντίδραση από το Βελιγράδι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντονη αντίδραση από το Βελιγράδι / Ανάστατη η βόρεια Ελλάδα για το "μπλόκο" στους Σέρβους τουρίστες - Εντονη αντίδραση από το Βελιγράδι

Στα «κάγκελα» έχουν ανέβει ξενοδόχοι της βόρειας Ελλάδας για τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του ανοίγματος του τουρισμού και το συνεχές μπρος - πίσω με το «ανοιγοκλείσιμο» σε μεθοριακούς σταθμούς, σε αεροδρόμια, αλλά και σε χώρες.

Χθες επικράτησε χάος στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου εγκλωβίστηκαν για πολλές ώρες Σέρβοι τουρίστες, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει και πάλι τα χερσαία «σύνορα» γι’ αυτούς από τις 6 το πρωί και τουλάχιστον έως τις 15 Ιουλίου.

ΥΠΕΞ Σερβίας: «Δυσάρεστη και κακή απόφαση»

Έντονη ήταν η αντίδραση του Σέρβου ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του, χαρακτήρισε «δυσάρεστη και κακή» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ συμβούλευσε τους συμπατριώτες τους να αποφύγουν τη χώρα μας για διακοπές διότι μπορεί να ταλαιπωρηθούν. Εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει σύντομα τη νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την επιδημία και θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Σερβία, ενώ τόνισε ότι η απαγόρευση αυτή «κυρίως βλάπτει τα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας».

«Δεν γίνεται τελευταία στιγμή να κλείνουν σύνορα»

Αιφνιδιασμένοι και εξοργισμένοι από το νέο τουριστικό «μπλόκο» στους Σέρβους εμφανίζονται επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στον βορειοελλαδικό χώρο, που στηρίζεται σε ένα μεγάλο κομμάτι του στις χώρες των Βαλκανίων. Ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Πιερίας κάνουν λόγο για «ερασιτεχνισμούς» που «μόνο δυσφημίζουν τη χώρα μας».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ χθες τόνισε ότι «δεν γίνεται τελευταία στιγμή και χωρίς καμία ενημέρωση να κλείνουν τα σύνορα με τη Σερβία. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να ανοίγουν κανονικά τα σύνορα με την Ιταλία, που είναι και αυτή επιβαρυμένη επιδημιολογικά, επειδή το προηγούμενο διάστημα πίεσε την ελληνική κυβέρνηση και να τα κλείνουν με τη Σερβία επειδή δεν έχει την ίδια ισχύ, καθώς δεν είναι μέλος της Ε.Ε.».

Σημείωσε ότι οι Σέρβοι εδώ και τριάντα χρόνια δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας για τις διακοπές τους, πολλοί από αυτούς μάλιστα αφήνοντας μέρος από το πενιχρό τους εισόδημα, και γι' αυτό «πρέπει να τους σεβαστούμε». «Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει πως δεν μπορεί να αιφνιδιάζει συνεχώς με αποφάσεις της τελευταίας στιγμής ξενοδόχους και τουρίστες. Κανένας τουρίστας δεν θέλει να έρθει για να ταλαιπωρηθεί ή να βρεθεί προ εκπλήξεων» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε και ότι «πρώτα η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί καταστάσεις και μετά να ζητά από τα ξενοδοχεία να ανοίξουν».

Χάος πάλι στον Προμαχώνα

Η νέα αιφνιδιαστική απόφαση για το μπλοκάρισμα των Σέρβων τουριστών σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας προκάλεσε εντάσεις στον Προμαχώνα, που είναι πλέον η μόνη χερσαία πύλη για Βαλκάνιους τουρίστες. Πάρα πολλοί Σέρβοι που είχαν κλείσει ήδη καταλύματα σε τουριστικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και ενημερώθηκαν για τη σχετική απαγόρευση έσπευσαν να περάσουν από τον μεθοριακό σταθμό πριν από τις 6 το πρωί, οπότε και θα ετίθεντο σε ισχύ.

Οι Βούλγαροι τελωνειακοί ωστόσο τους ζητούσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους διότι η Ελλάδα δεν τους δέχεται, αλλά εκείνοι επέμεναν να παραμένουν στον μεθοριακό σταθμό. Χρειάστηκαν πέντε ώρες και πολλές συνεννοήσεις για να περάσουν τελικά στο ελληνικό έδαφος ως οι τελευταίοι (;) Σέρβοι τουρίστες, τουλάχιστον για τις εννέα επόμενες ημέρες.

Και χθες η ταλαιπωρία των Βαλκάνιων τουριστών στο Προμαχώνα ήταν μεγάλη, ενώ η ουρά των αυτοκινήτων που περίμεναν για να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος ξεπερνούσε τα 12 χιλιόμετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL